Parcul Mini Transilvania – o destinație perfectă pentru copii

Astăzi am să îți povestesc despre Parcul Mini Transilvania, o destinație perfectă pentru întreaga familie, în mod special pentru cele cu copii. Aici vei găsi peste 90 de machete ce reprezintă localități istorice, castele, cetăți medievale sau biserici fortificate din Transilvania.

În acest articol vei găsi descrierea completă a acestei locații, impresiile mele de călătorie, dar și detalii cu privire la programul și tariful de vizitare

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

1. Despre Parcul Mini Transilvania & Impresii de călătorie

Povestea Parcului Mini Transilvania a început în anul 2012, atunci când Fazakas Szabolcs, un tânăr din Odorheiu Secuiesc, a vizitat celebrul parc Mini Europa din Bruxelles. În timpul acestei călătorii tânărul a fost uimit de faptul că în acel parc nu exista nici o reprezentare a obiectivelor din frumoasa regiune a Transilvaniei. 

În acel moment ideea de a crea un parc similar, dar dedicat exclusiv Transilvaniei, l-a încolțit pe Fazakas Szabolcs, iar pasiunea pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectural al regiunii i-a devenit o adevărată misiune. Cu fiecare clădire și monument pe care dorea să le includă în parc, el își dorea să ofere oamenilor o experiență autentică și educativă, o călătorie în timp și cultură, care să stârnească interesul vizitatorilor pentru istoria impresionantă a Transilvaniei.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

Cu multă muncă, dedicație și colaborare cu alți artiști talentați, precum Domokos Vajda și Auróra Németh Hajnal, proiectul a început să prindă contur, machetele devenind adevărate capodopere, iar visul său de a aduce în prim-plan diversitatea arhitecturală a regiunii s-a materializat.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

Parcul a fost deschis oficial în 2 august 2020 şi a fost vizitat, într-un an de zile, în plină pandemie, de peste 100.000 de persoane, din întreaga ţară, fiind dovada vie că dacă ai ce să le oferi, turiştii vin oriunde, chiar și în cele mai neașteptate locuri.

Astăzi, în Parcul Mini Transilvania, am avut parte de o experiență distractivă și educativă atât pentru noi, cât și pentru nepoțelele mele. Am putut vedea și analiza machetele a peste 90 de localități istorice și cetăți medievale din Transilvania, majoritatea parte a Patrimoniului UNESCO, precum Castelul Bran, Castelul Peleș, Biserica Fortificată Viscri, orașul medieval Sighișoara, Cetatea Deva, Castelul Corvinilor și multe altele.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

Fiecare machetă este însoțită de explicaţii, prezentate în trei limbi diferite, pe o tablă rotativă, astfel încât informaţiile dintr-o limbă să nu fie aşezate înaintea celorlalte limbi.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

Atracția principală din parc, atât pentru copii, cât și pentru adulți, este mini mocănița secuiască trasă de o locomotivă cu aburi, care te va plimba preț de câteva minute prin toată regiunea superbă a Transilvaniei.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

La capătul călătoriei prin Mini Transilvania se află un castel vrăjit, imaginat special spre încântarea tuturor copiilor. Aici nepoțelele mele s-au distrat pe cinste, explorând atât castelul, cât și parcul foarte interactiv din incinta acestuia. Tot aici se află și un mic restaurant, dar și un magazin de unde pot fi cumpărate băuturi răcoritoare sau înghețată.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

A fost fabulos să mă plimb prin parc și să constat că am vizitat aproape 90% din locurile prezentate, însă pe partea cealaltă m-a încercat un sentiment de revoltă realizând cât de multe dintre ele se regăsesc în prezent într-un stadiu de degradare avansată. Cu toții știm că avem multe monumente impresionante, cu o valoare culturală inestimabilă, însă puse toate la un loc, realizezi că bogăția este și mai mare decât aveai impresia. Întradevăr, în ultimii ani am observat progrese în aproape toată țara în ceea ce privește reabilitarea clădirilor din patrimoniul UNESCO, însă suntem departe de ziua în care toate aceste clădiri vor arăta și în realitate la fel de bine precum aceste machete.

2. Video Parcul Mini Transilvania

Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această locație.

3. Program & Tarif de vizitare

Parcul este deschis de luni până duminică între orele 10:00 și 19:00, ultima intrare este permisă la ora 18:00.

Biletele costă 35 lei pentru adulți, 20 lei pentru copii și pensionari, iar pentru grupuri de minim 10 persoane, biletele costă 30 lei pentru adulți și 15 lei pentru copii și pensionari. Accesul la locul de joacă – castelul vrăjit – este inclus în preț.

Pentru o plimbare cu mini mocănița secuiască adulții vor mai plăti 10 lei, iar copiii 5 lei.

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Parcul Mini Transilvania
Parcul Mini Transilvania

4. Cum ajungi la Parcul Mini Transilvania?

Parcul Mini Transilvania este situat în Băile Seiche (nefuncționale), lângă Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Se află la o distanță de doar 4 km de Odorheiu Secuiesc, 35 km de Praid, 90 km de Târgu Mureș, respectiv 110 km de orașul Brașov. După ce ai parcat, trebuie să faci o scurtă plimbare până la intrarea în parc.

5. Ce mai poți vizita în zonă?

Foarte aproape de Parcul Mini Transilvania se află Parcul tematic cu insecte – cel mai mare din Europa de acest fel, Muzeul Apelor Minerale, centrul memorial al etnografului Orbán Baláz și Galeria Porților Secuiești. 

În Odorheiu Secuiesc poți vizita fabrica de ciocolată Gallfis și Muzeul Haáz Rezső. 

Dacă mergi spre Praid îți recomand să mergi la Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, iar în Praid e musai să mergi la cel mai mare ștrand cu apă sărată, Casa Fluturilor, Canionul de Sare și Salina Praid. Găsești mai multe detalii despre toate aceste obiective turistice aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-harghita/.

Mai multe locuri spectaculoase din județul Harghita găsești aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-harghita/.

Obiective turistice Harghita
Obiective turistice Harghita

6. Unde te cazezi?

Parkside Vila

Parkside Vila se află în Odorheiu Secuiesc și oferă cazare cu WiFi gratuit, terasă și vedere la munte.

Vila are 7 dormitoare, TV cu canale prin satelit, zonă de luat masa, bucătărie complet echipată, 5 băi și patio cu vedere la grădină. Oaspeții se pot relaxa în grădina vilei sau pot face drumeții în apropiere.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Parkside Vila - Odorheiu Secuiesc
Parkside Vila - Odorheiu Secuiesc

Central Harmony Apartment

Central Harmony Apartment oferă cazare cu vedere la oraș, este dotat cu aer condiționat și este compus din un dormitor, o cameră de zi, o bucătărie complet utilată cu frigider și mașină de cafea și două băi cu duș. 

Rezervă acest apartament pe Booking aici.

Central Harmony Apartment - Odorheiu Secuiesc
Central Harmony Apartment - Odorheiu Secuiesc

Páva Pension & Spa

Páva Pension & Spa se află în mijlocul unei grădini amenajate cu o suprafață de 2000 m², într-o locație liniștită situată la 2 km de centrul orașului Odorheiu Secuiesc. Oaspeții pot savura mâncăruri tradiționale și internaționale la restaurantul confortabil cu șemineu și pe terasa spațioasă. De asemenea, există o zonă de spa și wellness, cu o piscină interioară.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Páva Pension & Spa - Odorheiu Secuiesc
Páva Pension & Spa - Odorheiu Secuiesc

Cauți altă cazare?

Booking.com

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Parcul Mini Transilvania și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă de informare: www.parculminitransilvania.ro

1 thoughts on “Parcul Mini Transilvania – o destinație perfectă pentru copii”

  1. Parcul Mini Transilvania poate fi o destinație perfectă pentru cei care vor să exploreze meleagurile istorice ale Transilvaniei într-un timp scurt, fiind un loc minunat pentru a petrece o după-amiază întreagă în compania celor dragi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top