Plaja Navagio – totul despre cea mai frumoasă plajă a Greciei

Grecia, cunoscută pentru peisajele sale idilice și insulele magnifice, găzduiește una dintre cele mai frumoase plaje din lume: plaja Navagio din Zakynthos. Situată în inima Mării Ionice, această bijuterie ascunsă este un adevărat paradis pentru turiști și un loc pe care oricine trebuie să-l viziteze măcar o dată în viață. 

În acest articol o să lămurim câteva aspecte legate de această plajă, cum ar fi dacă și când se mai poate vizita, cum poți ajunge, cât costă o excursie și multe alte informații utile. Dacă vrei să afli cât ne-a costat vacanța în Zakynthos te invit să citești acest articol: https://instatravel.ro/zakynthos-cat-costa-o-vacanta/, iar dacă vrei să vezi itinerariul nostru din cele 8 zile îl găsești aici: https://instatravel.ro/zakynthos-30-plaje-si-obiective-turistice/.

Plaja Navagio - Zakynthos
Plaja Navagio - Zakynthos

1. Se mai poate vizita plaja Navagio?

În primul rând trebuie să știi că Navagio Beach este o plajă sălbatică, fără terase, șezlonguri sau orice altceva, iar ca să ajungi la ea trebuie să faci o plimbare fie cu o barcă privată fie cu una mai mare care organizează tururi ghidate. Există un singur traseu sus pe stâncă, care te va conduce către cele mai frumoase puncte de belvedere, însă nu coboară pe plajă. 

Când mi-am programat vacanța în Zakynthos și am aflat că plaja este închisă, m-am bosumflat destul de tare, însă vin cu vești bune către tine, și anume: Navagio Beach poate fi admirată în continuare în toată splendoarea ei, însă cu anumite restricții. 

Este permis accesul turiștilor atât sus pe stâncă,  în punctele de belvedere, cât și pe mare, în cadrul unei croaziere cu barca. Atenție însă, accesul pe plaja Navagio a fost interzis în urma recomandării unei echipe de experți din cadrul Organizației de Planificare și Protecție Antiseismică (OASP), asta înseamnă că nu poți coborî din barcă pe nisip și nu te mai poți fotografia cu nava epavă. 

Plaja Navagio - Zakynthos
Navagio Beach View Point - Zakynthos, Grecia
Plaja Navagio - Zakynthos

Din punctul meu de vedere această restricție este în avantajul locului, pentru că înainte se crea un mare haos de bărci care veneau și plecau, multe claxoane de la bărcile care își chemau turiștii să se îmbarce, noxe la greu etc. Acum fiecare barcă face un popas scurt de aproximativ 15 minute în acest loc, suficient cât să admiri micul paradis albastru, fără să se mai creeze haos, iar pentru baie fiecare vas oprește undeva în apropiere, unde nu este aglomerat, dar unde apa este de un albastru la fel de ireal.

Această decizie a fost luată în contextul unui control de siguranță desfășurat pe 8 martie, în care s-a constatat un risc semnificativ de alunecări de teren datorate eroziunii stâncilor din jur.

Ministrul Vassilis Kikilias a explicat că prioritatea principală este asigurarea siguranței rezidenților și a vizitatorilor, luând în considerare datele științifice recente furnizate de OASP și de președintele organizației, profesorul Efthymios Lekkas. De-a lungul sezonului turistic, zona atrage un număr mare de vizitatori, motiv pentru care această decizie a fost luată în interesul protecției lor.

Această măsură de interzicere a accesului respectă decizia luată în septembrie anul trecut, după un cutremur cu magnitudinea de 5,4, când bucăți mari de stâncă s-au prăbușit pe plajă.

Plaja Navagio - Zakynthos

2. View Point Navagio Beach

Se spune că Navagio Beach ar fi cea mai renumită și impresionantă plajă din toată Grecia și mai ales din Zakynthos. Dacă vrei să o admiri în toată splendoarea ei, îți recomand să mergi mai întâi sus pe stâncă la view point și mai apoi la celelalte puncte de belvedere (indicații maps aici). 

View point-ul este de fapt un mic balconaș amenajat, un pic ieșit în afară, amplasat chiar deasupra plajei Navagio, ce se vizitează gratuit. De reținut este faptul că de aici nu poți coborî la plajă, iar dacă vrei să eviți aglomerația și căldura, încearcă să ajungi cât mai devreme posibil. 

Plaja Navagio - Zakynthos
Navagio Beach View Point - Zakynthos
Navagio Beach View Point - Zakynthos, Grecia
Plaja Navagio - Zakynthos

În partea dreapta există și un traseu delimitat de un gard de protecție, care ne-a dus către alte puncte de belvedere, mie mi-a plăcut mai mult cum se vedea plaja de acolo și a fost mult mai puțin aglomerat decât celebrul view point. Dacă ar fi să merg din nou, nu aș mai sta la coadă la balconaș.

Traseu spre punctele de belvedere
Traseu spre punctele de belvedere
Plaja Navagio - Zakynthos
Navagio Beach View Point - Zakynthos, Grecia
Navagio Beach priveliște de pe stâncă

Este de prisos să-ți mai spun cât este de magnific peisajul, pur și simplu ți se taie respirația de la înălțimea la care te afli și de la superbitatea peisajului pe care îl ai efectiv la picioarele tale. Albastrul ireal al apei, forma stâncilor impozante, marea ionică care înconjoară acest tablou, fac din acest loc un mic colț de Rai, pe care cu greu îl vei uita, odată ce ajungi să-l admiri.

Navagio Beach View Point - Zakynthos, Grecia
Navagio Beach View Point - Zakynthos, Grecia
Fotografie din dronă
Plaja Navagio - Zakynthos
Navagio Beach View Point - Zakynthos, Grecia

3. Excursie cu barca la Navagio Beach

Pentru excursia la Navagio Beach am ales un tur organizat cu o barcă mai mare, pe care am luat-o din portul Agios Nikolaos. Acolo erau numeroși vânzători de excursii care încercau să ne abordeze să cumpărăm de la ei, important este să verifici prețurile în mai multe locuri și să încerci să negociezi cât mai mult, noi am plătit 90 euro / 4 persoane, adică 22.5 euro / pers, pentru excursie la Navagio Beach + Blue Caves + 2 opriri pentru snorkeling.

Excursia mi-a plăcut la nebunie, am stat chiar pe puntea vasului și m-am bucurat de toată senzația de libertate pe care un astfel de vas ți-o poate oferi. Peisajul este foarte impresionant pe toată durata, la un moment dat aveam impresia că parcă ne plimbam printre fiordurile din Norvegia. Da, aș repeta categoric această excursie!

Excursie la Navagio Beach - Zakynthos - Grecia
Excursie la Navagio Beach - Zakynthos

Deși văzusem Navagio Beach de sus, de jos pare și mai ireală, culoarea apei este pur și simplu fascinantă, chiar și într-o zi puțin mai înnorată cum am prins noi. Din păcate, așa cum spuneam și la început, nu am putut coborî pe nisip, însă vasul te va duce foarte aproape de mal, astfel încât să o poți admira la adevăratul potențial.

Peisajul este unul atât de dramatic, înconjurat de stânci înalte de până la 200 de metri, care se ridică vertical din apele turcoaz ale mării. Aceste stânci alcătuiesc un cadru impresionant și oferă o priveliște de neuitat.

Navagio Beach - Zakynthos - Grecia
Navagio Beach - Zakynthos
Navagio Beach - Zakynthos - Grecia

După ce am ieșit din golfulețul de la Navagio, vasul s-a oprit preț de 30 de minute, timp în care am putut să facem baie și snorkeling. Nu aveam cum să ratez o astfel de ocazie, așa că am sărit imediat. Sub apă se întinde cât vezi cu ochii doar nisip fin, fără nici o scoică, pietricele sau peștișori. Prin apa albastră ca cerul senin nu pătrund decât razele soarelui ce străbat adâncimea de zeci de metri și creează un peisaj unic. 

Navagio Beach - Zakynthos - Grecia
Plaja Navagio - Zakynthos
Navagio Beach - Zakynthos - Grecia
Navagio Beach - Zakynthos - Grecia

Am revenit pe vas și căpitanul ne-a dus către un alt loc impresionant din insulă, la Blue Caves. Ne-a apropiat destul de mult pentru a admira aceste minuni create de natură pentru noi, iar apoi ne-a mai oprit pentru încă 30 de minute la o pauză de baie și snorkeling. Dacă la prima oprire nu am văzut nici un pește, ei bine aici lângă Blue Caves erau sute de pești care înotau chiar printre picioarele noastre, absolut fascinant. 

Blue Caves - Zakynthos - Grecia
Blue Caves - Zakynthos
Blue Caves - Zakynthos - Grecia

Toată excursia a durat 2 ore și jumătate, dar dacă punem la socoteală și timpul de așteptare și timpul cât ne-am învârtit să aflăm prețuri, am pierdut cam 3 ore și jumătate. 

Dacă alegi să faci această excursie este musai să ai în bagaj, pe lângă cremele cu SPFîncălțări de apămască de snorkeling și un prosop cu microfibră care se usucă ușor.

4. Scurt istoric Navagio Beach

Navagio Beach a devenit cunoscută și din ce în ce mai populară după ce nava MV Panagiotis s-a scufundat în apele din jurul insulei Zakynthos pe 2 octombrie (anul exact nu este clar, fiind menționate variantele 1981, 1982 sau 1983). Circulă mai multe variante ale poveștii care înconjoară acest eveniment…

Localnicii din Zante, în special bătrânii, povestesc cum au fumat țigări de pe nava eșuată pe plajă, care cândva era cunoscută sub numele de Agios Georgios. Documente recente din instanță și chiar fotografii susțin teoria contrabandei de țigări.

Cu toate acestea, proprietarul navei susține o altă versiune a evenimentelor. Potrivit acestuia, nava MV Panagiotis a plecat din Turcia cu destinația Italia. Din cauza vremii nefavorabile și urmăririi din partea Marinei, nava a eșuat, iar echipajul a abandonat ambarcațiunea. Unii susțin că vasul de contrabandă a avut ghinionul să rămână fără motor, iar curenții l-au împins printre stânci. 

O altă variantă sugerează că proprietarul MV Panagiotis transporta țigări de contrabandă din porturile Iugoslaviei și Albaniei, cu destinația finală Italia. În urma furtunii, nava a ajuns în golf. În timp ce căpitanul și echipajul său încercau să salveze încărcătura, o parte a acesteia a fost luată de apă și a ajuns pe plajele insulei, recompensând localnicii care au ascuns marfa.

Există speculații că nimeni nu a fost condamnat pentru contrabandă, în timp ce alții afirmă că 29 de localnici ar fi fost condamnați pentru jaf, în urma unei plângeri depuse chiar de către căpitan. 

Cert este că, această navă, devenită o epavă între timp, a devenit un simbol al acestui loc și a făcut furori în rândul fotografilor și turiștilor, făcând din această plajă o emblemă a Greciei.

5. Video dronă Navagio Beach

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

6. Unde te cazezi în Zakynthos?

Emerald Villas & Suites

Emerald Villas & Suites este unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Zakynthos, oferind acces către o terasă cu piscină și vedere către mare. Acesta este situat la 1 km distanță de Agios Nikolaos Besch și se recomandă ca fiind cel mai bun hotel din lume.

Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Emerald Villas & Suites - cazare Zakynthos
Emerald Villas & Suites - cazare Zakynthos
Emerald Villas & Suites - cazare Zakynthos
Emerald Villas & Suites - cazare Zakynthos

Remezzo Studios & Apartments

Dacă vrei să te cazezi într-o zonă liniștită, cu prețuri mai pământești și să vizitezi toate obiectivele din itinerariul nostru îți recomand zona Alykanas – Alykes. Cazările sunt mai ieftine aici și te vei afla undeva pe la jumătatea insulei, fiind la o distanță de doar 30-40 de minute de mers cu mașina de cele mai îndepărtate plaje. 

Noi am stat la Remezzo Studios & Apartments într-un studio superior și am fost extrem de mulțumiți raport calitate preț. Am rezervat de prin aprilie și fiind și extrasezon, am plătit doar 360 euro / studio / 9 nopți. Am avut baie privată, o chicinetă, dormitor matrimonial și o terasă imensă cu vedere către piscina privată a hotelului, către o parte din grădină și către mare. 

Am citit că multe cazări din Zakynthos cer un cost suplimentar pentru folosirea aerului condiționat, nu a fost cazul aici, este oferit gratuit, la fel și parcarea sau wi-fi -ul. 

Ce nu mi-a plăcut a fost că dacă ajungeam târziu la hotel și făceam duș după 12 noaptea, nu prea mai aveam apă caldă, era mai mult călâie, iar în unele zile mirosea urât în baie. 

Ce mi-a plăcut a fost că în fiecare zi venea femeia de serviciu să facă curat, ne spăla vasele dacă aveam ceva în chiuvetă, ne făcea patul și curățenie, iar prosoapele și lenjeria ni le-au schimbat la 2-3 zile.

Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Remezzo Studios & Apartments - Cazare Zakynthos
Remezzo Studios & Apartments - Cazare Zakynthos - Grecia
Remezzo Studios & Apartments - Cazare Zakynthos - Grecia

Κimiro Hotel Tsilivi

Κimiro Hotel Tsilivi se află în Plános și are piscină în aer liber, grădină, terasă și bar. Proprietatea se află la aproximativ 500 m de plaja Tsilivi, la 1,7 km de plaja Planos și la 2,4 km de plaja Bouka. Camerele au WiFi gratuit și patio cu vedere la grădină.

Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Κimiro Hotel Tsilivi - cazare Zakynthos
Κimiro Hotel Tsilivi - cazare Zakynthos

Hotelul Ionian Hill

Hotelul Ionian Hill este situat la periferia orașului Argassi, în sudul insulei Zakynthos, la doar 5 minute de mers pe jos de plajă. Proprietatea are o piscină, un snack bar și unități de cazare cu balcon cu vedere la Marea Ionică. Toate unitățile de cazare de la Hotelul Ionian Hill oferă aer condiționat. Fiecare studio este luminos și aerisit, are TV și baie privată cu duș. Micul dejun este servit în zona de luat masa, iar snack barul de lângă piscină oferă o selecție variată de băuturi și mese ușoare. În jurul piscinei sunt disponibile şezlonguri gratuite.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotelul Ionian Hill - cazare Zakynthos
Hotelul Ionian Hill - cazare Zakynthos
Hotelul Ionian Hill - cazare Zakynthos

Cauți altă cazare?

Booking.com

Descoperă frumusețea plajei Navagio și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top