Blog de călătorii

Citești

Canionul Râpa Roșie – Rezervație unică în România

Canionul Râpa Roșie – Rezervație unică în România

Canionul Râpa Roșie
Canionul Râpa Roșie ©alinalicuriceanu

Îmi doream de foarte mult timp să ajung la Canionul Râpa Roșie, o locație unică în România, declarată rezervație naturală datorită coloanelor roșii săpate în aproximativ 60 de milioane de ani.

Peisajul pare desprins din Colorado, SUA sau din Cappadocia, Turcia, nicidecum nu ai crede că ești în România.

Este un tărâm fermecat, ce ascunde povești cu dinozauri, balauri și hoți. O locație de milioane care poate fi vizitată GRATUIT!

Râpa Roșie
Canionul Râpa Roșie ©alinalicuriceanu
Canionul Râpa Roșie
Canionul Râpa Roșie ©alinalicuriceanu

Unde se află și cum ajungi la Canionul Râpa Roșie?

Dacă vrei să admiri această frumuseţe a naturii, trebuie să ajungi în Sebeş, jud. Alba, urmând autostrada A1, A10 sau E81 (în funcție de direcția din care vii) după care vei urma drumul spre comuna Daia Română, DJ106, pentru a ajunge la Canionul Râpa Roșie. 

Ultimii 3.7 km îi vei parcurge pe un drum de țară, pe lângă un lan de porumb, noi i-am parcurs cam în 15 min. Ți-am lăsat un Pin pe Google Maps la sfârșitul articolului.

Canionul Râpa Roșie se află la o distanță de 148 km de Cluj-Napoca, 66 km de Sibiu, 24 km de Alba Iulia, 6.2 km de Sebeș.

De ce să vizitezi Canionul Râpa Roșie?

♦️ Râpa Roșie este o arie protejată (rezervație geologică și floristică) de interes național, unică în România.

♦️ Rezervația complexă Râpa Roșie cuprinde formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant, precum și o floră particulară, cu multe elemente rare și endemice. Are o suprafață de circa 10 ha și este situată în extremitatea sud-vestică a Podișului Secașelor, pe malul drept al Secașului Mare.

♦️ Vizibilă de la mare distanță, Râpa Roșie se întinde pe o lungime de 800 m și are înălțimi ce variază între 50 și 425 m (300 – 425 m altitudine absolută).

♦️ Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriașe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane și piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele). 

♦️ Nu există trasee tematice marcate, însă Canionul Râpa Roșie poate fi înconjurat în aproximativ 2 ore. Ai nevoie de un echipament minim necesar, adică de încălțări de drumeție, așa cum ți-am mai spus și în alte articole, noi suntem super mulțumiți de cele achiziționate de la Decathlon, poți vedea câteva modele aici. 

Canionul Râpa Roșie
Canionul Râpa Roșie ©alinalicuriceanu

Apele de șiroire au săpat cute adânci, dând naștere unor superbe coloane numite „piramide coafate”. La baza versantului, torenții au clădit conuri de dejecție, care își modifică aspectul și dimensiunile în urma ploilor mai abundente.

Datorită pantei mari și a lipsei vegetației, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, care împreună cu culoarea roșie și violacee îi dau un aspect impresionant.

Legenda de la Gaura Hoţilor

Un lucru important de menţionat este faptul că aici se află una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ, care are 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare.

Bătrânii spun că această peşteră-tunel, denumită „Gaura Hoţilor”, era adăpost pentru bandiţii de altădată. De altfel, printre localnicii dimprejur s-a împământenit şi un fel de legendă:

„Acum mulţi ani, trăia un anume Lică «a lu’ Brânză», al cărui unic talent era de a se strecura în spaţii înguste, exact ca o pisică. Lică era tocmit ca om cu animalele şi le purta pe la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască bine. Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. 

Hoţul, spunea Poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un sugar ar fi putut trece. Bineînţeles, autorităţile l-au condamnat la închisoare pe Lică-Pisică, deşi niciun ban nu a fost găsit în timpul anchetei.

În tot acest timp, drăguţa lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea spunea că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o anchetă, dar tot nimic. După eliberare, Lică şi-a luat drăguţa şi au plecat în America, de unde, la scurt timp, au început să trimită familiei sume mari de bani. 

Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult, într-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi pitiţi în Gaura Hoţilor”.

Video dronă 4k Canionul Râpa Roșie

Te invit să vizualizezi clipul postat de noi pe YouTube pentru a putea înțelege mai bine, cât de frumoasă este Râpa Roșie. Nu uita să te abonezi la canalul nostru, InstaTravel, să ne dai un like și un share.

Program de vizitare și tarife pentru Canionul Râpa Roșie

Nu există program de vizitare pentru Râpa Roșie, totuși îți recomand să ajungi aproape de apus, atunci când canionul se scaldă în razele soarelui! Intrarea este liberă, nu se percep taxe de vizitare!

Canionul Râpa Roșie
Canionul Râpa Roșie ©alinalicuriceanu

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

I Giardini di Zoe

județul Hunedoara

Citește
Cascada Clocota

județul Hunedoara

Citește
Cetatea Rupea

Județul Brașov

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Colaborează cu noi: www.nordiczen.ro 

Să ne auzim cu bine!