Am plecat alături de câțiva prieteni în căutarea “raiului” ascuns din Munții Făgăraș de la Cabana Valea Sâmbetei. În acest articol am să-ți las toate detaliile excursiei făcute de noi și poze cu milioanele de brândușe pe care le-am găsit.
Pentru a te putea bucura de peisajul superb de la cabana trebuie să arzi câteva calorii! Cabana Valea Sâmbetei arată aproape la fel ca în anii ’90, din punctul meu de vedere cabana nu face obiectul călătoriei, însă peisajul pe care îl vei putea admira de acolo merită pe deplin fiecare calorie arsă!
Brândușele pot fi admirate în perioada 15 aprilie – 15 mai, în funcție de condițiile meteo. În 2022 le-am observat pe 30 aprilie, iar în 2021 pe 15 mai, dar atunci erau deja puțin trecute.



Detalii Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Este un traseu cu un grad de dificultate mic, dar destul de lung, destinat drumeților de toate vârstele.
Marcaj: triunghi roșu.
Lungime traseu: aprox. 17 km dus-întors
Durată: aproximativ 5 ore h (dus-întors).
Diferență de nivel: altitudine de plecare 690 m – altitudine Cabana Valea Sâmbetei 1401 m
Sezon: tot timpul anului (deosebit primăvara).

Descriere Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Traseul spre Cabana Valea Sâmbetei pornește de la Complexul Turistic Sâmbăta, din apropierea Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, însă pentru cei care doresc să scurteze puțin traseul se mai poate continua puțin cu mașina pe drumul forestier.
Noi am mers cu mașina până la prima poieniță unde am și parcat. Acolo am găsit primul indicator al traseului marcat cu triunghi roșu, timpul de urcare estimat din acest punct era de 2 ore.

Traseul este foarte ușor și urcarea este lină, excepție două porțiuni scurte unde panta este puțin mai abruptă.
Ai nevoie de ghete impermeabile indiferent de perioada în care alegi să vii pe Valea Sâmbetei, pe traseu vei întâlni porțiuni noroioase sau traversate de șuvoaie de apă.
Anul trecut mi s-a părut că primăvara a pictat pentru noi un tablou superb, în toate nuanțele de verde, completat de nenumărate cascade, dar sus am găsit mai puține brândușe, așa că anul acesta am revenit. De data aceasta copacii au fost mai puțin înfrunziți, însă sus am găsit milioane de brândușe colorate.

În apropierea acestui pod de lemn eram cam pe la jumătatea traseului, de aici am părăsit drumul forestier și am continuat doar pe poteca marcată (linie punctată pe harta de mai sus).


Sâmbătă a fost foare aglomerat, la un moment dat aveam impresia ca șirul de oameni care se formase era neîntrerupt pe toată lungimea râului Sâmbăta. Am mers „bară la bară” pe anumite porțiuni, un vibe plăcut pe munte, îți dă un sentiment de siguranță, ai timp mai mult să admiri peisajul și să te bucuri de aerul curat.
Am apreciat că nimeni nu a lăsat gunoaie în urmă și nici brândușele nu au fost rupte, în sfârșit am învățat să respectăm natura 🙂 De asemenea, în ciuda numărului foarte mare de oameni, a fost liniște.


Ne-a luat aproximativ 3 ore să ajungem sus, cu tot cu pauze ( multe și dese), pentru drumeții care nu fac pauze și au condiție fizică bună, timpul estimat de 2 ore este corect.
De îndată ce am ajuns la Cabana Valea Sâmbetei am simțit că am ajuns în rai. Peisajul acesta din munții Făgăraș ne-a lăsat pur și simplu fără cuvinte!
Aflată la limita golului alpin, cabana oferă o vedere spectaculoasă asupra Văii Sâmbetei, cu Fereastra Mare și renumitul Colț Bălăceni (denumit și Matterhorn-ul Romaniei) în prim-plan.
La acest peisaj adăugăm milioane de brândușe mov ce se “aprindeau” în razele soarelui, zăpadă pe vârfurile munților, brazi înalți și un aer rece.




Prin amplasarea ei oferă acces ușor atât vara, cât și iarna, către partea superioară a văii, pentru parcurgea unor trasee de 1 zi, dar mai ales iarna către pârtiile naturale de ski care străjuiesc valea.

Când înfloresc brândușele la Cabana Valea Sâmbetei?
Explozia de brândușe poate fi admirată în perioada 15 aprilie -15 mai, în funcție de condițiile meteo.
Ce mai poti vizita in preajma cabanei?
În prejma cabanei mai poți vizita Chilia Părintelui Arsenie Boca, situată la 20 de minute de cabană, în apropierea unui izvor, de la care oamenii vin să ia apă sfințită.
Alte trasee turistice pe care le mai poți face de la Cabana Valea Sâmbetei
1. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) Marcaj: triunghi rosu. Durata: 2 ore. Durata în sens invers: 1 ora 30 min. Traseul este accesibil iarna turistilor experimentati si alpinistilor.
2. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Vârful la cheia Bindei (2383 m) Marcaj: triunghi rosu pâna deasupra pragului glaciar, în continuare punct rosu. Durata: 2 ore 30 min. – 3 ore. Durata în sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul nu este accesibil iarna.
3. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Mică a Sâmbetei (2191 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la baza pragului glaciar; banda albastra în continuare (rar). Durata: 2 ore 30 min. Durata în sens invers: 2 ore. Traseul este interzis iarna si este periculos vara daca în scocul de sub creasta mai persista zapada.
4. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Curmătura Răcorelelor (2298 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la confluenta pâraielor care formeaza Riul Sâmbata; punct albastru în continuare. Durata: 3 ore. Durata in sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul este interzis iarna.
5. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Răcorelelor (2311 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la confluenta pâraielor din care ia nastere Riul Simbata; punct albastru pina la intrarea în Caldarea Racorelelor din Sus; de aici nemarcat pâna în Fereastra Racorelelor. Durata: 3-3 ½ ore. Durata în sens invers: 3 ore. Traseul se recomanda turistilor experimentati îndeosebi pe vreme rea sau ceata. larna traseul nu este accesibil.
6. Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) – Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) – Vf. Moldoveanu (2545 m) – Cabana Valea Sâmbetei (1401m). Marcaj: triunghi rosu, pina in Fereastra Mare, iar de aici banda rosie. Traseul este recomandat doar turistilor antrenati, durata fiind de 8-9 ore.
Hărțile traseelor turistice le poți găsi aici.
Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?
te afli într-o zonă foarte frecventată de urși, îți recomandăm să ai la tine un spray de urs pe care să îl folosești doar în situații extreme;
îți recomandăm ca de fiecare dată să nu pleci fără frontală, fluier, bețe de drumeție, pelerină de ploaie;
cel puțin 2 l de apă/pers și o mică gustare;
bocanci 3 sezoane;
îmbrăcăminte adecvată de drumeție și potrivită pentru conțiile meteo;
cel puțin un tricou de schimb;
cremă cu protecție solară pntru munte NEAPĂRAT, 90% din traseu este pe porțiuni neumbrite deloc.
Unde se află și cum ajungi la Cabana Valea Sâmbetei?
Cabana Valea Sâmbetei se află în munții Făgăraș, aparținând de județul Brașov. Accesul spre traseu se face din satul Sâmbăta de Jos, urmând drumul care trece prin Sâmbăta de Sus și duce apoi la Mănăstirea Brâncoveanu, drum asfaltat și aflat într-o stare foarte bună.
Traseul pornește de la Complexul Turistic Sâmbăta, în apropierea Mănăstirii Brâncoveanu, însă pentru cei care doresc să scurteze puțin traseul se mai poate continua puțin cu mașina pe drumul forestier.
Video dronă 4k Traseu Cabana Valea Sâmbetei
Te invit să vizionezi clipurile postate pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-au plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Unde te cazezi în zonă?
Oberwood
Noi ne-am cazat la OberWood – cea mai frumoasă unitate de cazare din tot județul Sibiu, poate chiar din România.
OberWood este un domeniu cu 5 căsuțe tradiționale din Porumbacu de Sus, construite între anii 1830 – 1850. Acestea au fost restaurate, redându-le farmecul de altă dată, dar oferind turiștilor facilitățile moderne din prezent.
Nu-mi ajung cuvintele să descriu acest loc superb, este ca la Muzeul Satului, doar că mult mai bine. Îți recomand din tot sufletul să te cazezi aici și să descoperi acest mini sat ascuns din Porumbacu de Sus.
Mai multe detalii despre aceasta cazare aici: https://instatravel.ro/oberwood-cazare-de-poveste/
Rezervă o căsuță pe Booking aici.

Joyard - Pensiunea & Parc
Pensiunea Joyard din Porumbacu de Sus jud Sibiu, este o pensiune cu o gradină surprinzatoare într-un sat fermecător, aflat la poalele munților Fagăraș.
Găsești în 2000 mp și liniște, dar și un loc de joacă, un mic amfiteatru unde poți sta cu prietenii în jurul focului și alte locuri instagramabile.
Rezervă-ți o cameră aici!

Porumbacu Treehouse
Căsuța din copaci (Garden chalet) dispune de un dormitor de 35 mp cu un pat dublu king size si o canapea extensibilă, cu baie proprie și o chicinetă echipată.
Casuta din copaci (River chalet) are o dimensiune de 48 mp si dispune de un dormitor, spatiu de zi si chicineta echipata. Ambele casute au capacitate pentru maxim 4 persoane.
Rezervă acum una din cabane pe Booking aici!

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Cabana Valea Sâmbetei și împărtășește experiența pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă documentare: www.simbata.ro
buna, dumneavoastra ati mentionat ca timpul branduselor e de pe 15 aprilie -15 Mai. Daca ajung o saptaman mai tz de exemplu 23.mai, mai gasesc brandusele inflorite?
si pot face traseul cu doi copii 10 si 14 ani?
multumesc Estera Will
Buna ziua, daca copiii sunt obisnuiti cu natura si cu drumetiile puteti face traseul cu ei fara probleme, nu sunt zone expuse pe traseu, am intalnit de fiecare data familii cu copii de toate varstele pe acest traseu, insa numai dvs ca si parinti le puteti evalua conditia fizica.
Legat de branduse, ele sunt exact ca si ghioceii, adica infloresc imediat ce se topeste zapada, si totul tine de vreme. La Cabana Valea Sambetei in general intre 15 aprilie si 15 mai se duce zapada, dar vremea este imprevizibila, asa ca nu se poate spune o data exacta in care florile vor inflori, spre exemplu anul acesta este anormal de cald si brandusele au inflorit inca de weekendul trecut – 6 aprilie – la Cabana Valea Sambetei. Din momentul in care incep sa infloreasca, rezista cam 2-3 ssaptamani.
Indiferent daca veti gasi sau nu branduse, traseul este foarte frumos, iar privelistea de la cabana este superba in orice perioada a anului.
Sper ca am reusit sa va lamuresc.
Buna ziua. O intrebare va rog? As vrea sa merg vara aceasta la Simbata din Arad. Nu am autovehicul personal, cum as putea ajunge cu transportul? Multumesc anticipat.
Cabana Valea Sambetei apartine de judetul Sibiu, nu Arad, si se ajunge urmand traseul turistic mentionat in articol. Atentie insa, cabana este in curs de reabilitare in acest moment.
Buna ziua, sunt Luminita Iliescu si am nevoie de o informatie. Doresc sa ajungem la branduse.Ne plac traseele si am vrea sa l facem de 1 mai.Unde v ati cazat in zona aceea? Scuze,e vorba de Cabana Sambata. Multumesc🤗
Buna ziua, brandusele de la Cabana Valea Sambetei sunt in toi deja, sper sa mai tina pana weekendul viitor. Cazare in zona aceea recomand Oberwood, am scris despre ei aici: https://instatravel.ro/oberwood-cazare-de-poveste/