Dacă ai citit articolul anterior ai aflat deja că am plecat cu cortul în Retezat pentru 2 zile. Am pornit din Poiana Pelegii, am ajuns la Lacul Bucura, iar de acolo am mers mai departe pe Vârful Peleaga – cel mai spectaculos din acest parc național – despre care îți voi povesti în acest articol.
Pentru început te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Traseu Lacul Bucura - Vârful Peleaga - detalii tehnice
Marcaj: cruce galbenă
Lungime: aprox. 2.5 km (5 km dus – întors)
Durată: estimat 1 oră și jumătate – 2 ore (4 ore dus-întors)
Dificultate: mediu spre dificil
Surse de apă: izvor lângă Refugiu Salvamont Lacul Bucura
Altitudine Lacul Bucura: 2041 m
Altitudine Vârful Peleaga: 2509 m
Sezon: interzis iarna – pericol de avalanșe
Cum a fost traseul până pe Vârful Peleaga?
Traseul pornește de la Lacul Bucura – cel mai mare lac glaciar din România! Am povestit în articolul anterior cum ajungi la lac: https://instatravel.ro/traseu-poiana-pelegii-lacul-bucura/
Dacă ai o condiție fizică foarte bună poți face tura într-o singură zi, cu pornire din Poiana Pelegii, ba chiar poți continua până pe Vârful Păpușa (al 2-lea cel mai înalt vârf din Munții Retezat – 2508 m), noi am ales să poposim cu cortul la Lacul Bucura.
Am găsit marcajul cruce galbenă în spatele salvamontului. Urcușul de la lac până pe Vârful Peleaga este mai abrupt și mai solicitant comparativ cu traseul Poiana Pelegii – Lacul Bucura, am mers în mare parte prin grohotiș și pe bolovani (mulți dintre ei nu erau stabili).
Pentru acest traseu ai nevoie neapărat de bețe trekking, bocanci serioși și cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, geacă de vânt, ceva de pus pe cap, cremă SPF și ochelari de soare, nu există pic de umbră pe nicăieri până sus, partea bună este că șansele să dai nas în nas cu ursul sunt minime.
Priveliștea din spatele traseului este impresionantă, mi-a amintit de traseul spre Lacul Capra pe care l-am făcut cu puțin timp în urmă. Lacul Bucura privit din acest unghi pare și mai frumos, la un moment dat apare în peisaj chiar și Lacul Ana.
Tot urcând mi-am dat seama că am confundat Vârful Peleaga cu Vârful Custura Bucuriei, Peleaga fiind situat mai la dreapta, iar pe Peleaga îl confundam cu Păpușa, când de fapt Păpușa nu se vede deloc de jos, de la lac.
Dacă faci acest traseu să știi că după ce poteca va coti la dreapta, urcarea devine destul de abruptă și se urcă prin grohotiș.. din acel punct urcarea va fi foarte solicitantă, de aceea eu aș zice că pentru începători traseul are dificultate mediu spre dificil. Partea bună este că nu vei merge pe lângă prăpăstii, dar tot trebuie să ai mare grijă să nu te accidentezi.
Frumusețea peisajelor devine din ce în ce mai impresionantă, direct proporțional cu efortul depus. Odată ajunși pe creastă ne minunam într-una precum niște copii.. mă așteptam să fie frumos traseul, dar nu atât de wow pe toată lungimea lui.
Vârful Peleaga
România are 13 vârfuri situate la altitudini de peste 2500 m, Vârful Peleaga ocupă al 7-lea loc în acest clasament și este cel mai înalt din Munții Retezat.
Pentru mine a fost cu siguranță și cel mai impresionant vârf pe care am ajuns.
Vederea panoramică de la 2509 m altitudine este de neegalat! Am putut observa Valea Rea, Vârful Pietrele, Vârful Retezat, Vârful Bucura, Vârful Custura Bucuriei, Vârful Păpușa și desigur, fabuloasa căldare glaciară a Bucurei și salba sa de lacuri glaciare.
Din Vârful Peleaga se poate continua până în Șaua și Vârful Custura Bucuriei – Șaua Curmătura Bucuriei (dungă roșie) și de acolo pe dungă albastră până la Lacul Bucura.
Dacă la urcare traseul a fost greu, la coborâre ar fi fost și mai și, din cauza grohotișului. Noi ne-am decis să facem o mică buclă și am coborât pe dungă roșie, cu niște peisaje de vis în fața noastră, până în Șaua Custura Bucuriei, iar de acolo pe o potecă marcată doar cu momâi de cei de la salvamont (vezi pe harta de la începutul articolului).
Momâile sunt acele grămăjoare de pietre, pe care le vei întâni foarte des, doar să le zărești printre ceilalți bolovani, acestea vor fi prezente până ce te vei întersecta din nou cu marcajul cruce galbenă.
Am evitat astfel porțiunile acelea de grohotiș destul de urâte. Mai puțin plăcuți au fost primii 20 de metri parcurși pe dungă roșie, pentru că poteca este foarte aproape de o prăpastie, porțiune ce poate fi un pic palpitantă, dar Adi i-a făcut față cu brio 🙂 (el are teama asta de prăpăstii).
În concluzie traseul pe Vârful Peleaga a fost impresionant, mi-ar fi plăcut să fi avut timp și energie să mergem și pe Păpușa (poate data viitoare). Este un traseu foarte circulat, șansele să te întâlnești cu ursul sunt mici, iar peisajele te vor face să iubești Munții Retezat și mai mult!
Poți vizualiza întregul album foto din Munții Retezat aici.
Tarif de vizitare Parc Național Munții Retezat
Tarif de intrare în Parcul Național Munții Retezat: 10 lei / persoană – valabil 7 zile.
Tarif utilizare drum auto: 15 lei / autovehicul.
Taxa se achită imediat ce treci de Barajul Gura Apelor.
Unde poți campa?
Poți campa gratuit lângă Refugiul Salvamont de la Lacul Bucura. Există izvor de apă, nu este electricitate și nici semnal. Sunt montate 2 toalete ecologice, curățenia este păstrată de turiști.
Este interzis să faci focul! Este necesar să îți cari gunoiul până la primul container care îți va ieși în cale!
Descoperă mai multe atracții turistice din județul Hunedoara: https:// instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/.
Descoperă mai multe trasee pe munte: https://instatravel.ro/trasee-pe-munte/.
Cazare în Hațeg
Pensiunea Mama Lia este foarte apreciată de către turiștii care i-au trecut pragul. Oferă o piscină sezonieră în aer liber și acces la grătar.
Toate camerele de la Pensiunea Mama Lia au TV cu ecran plat, iar unele unităţi de cazare au o zonă de relaxare pentru a te destinde după o zi plină. Unele au terasă sau balcon. Toate camerele au baie privată cu duş.
Recepţia are program nonstop. Oaspeţii se pot bucura de barul proprietăţii şi pot juca tenis de masă la pensiune.
Prețul unei nopți de cazare pentru 2 persoane pornește de la 150 lei. Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Vârful Peleaga și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sunt impresionata de voi doi! Bravo, keep walking! 😉🤗
Multumim!