Timișoara – 35 Obiective turistice de vizitat în 2 zile

Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din țara noastră și unul dintre cele mai vechi. Orașul de pe Bega are un patrimoniu arhitectural și cultural absolut impresionant, în plus are foarte multe parcuri în care te simți exact ca în mijlocul naturii. 

Aproape toate obiectivele și atracțiile turistice sunt lipite unele de altele, astfel că cel mai bine este să descoperi acest oraș vibrant la pas. Un city break de 2 zile este suficient pentru a bifa cele 35 de locuri de văzut pe care noi le-am inclus în acest ghid de călătorie.

Te invit să citești tot articolul, la sfârșit am inclus și câteva sfaturi și informații utile. Acesta este un ghid de călătorie documentat de instatravel.ro, iar ordinea obiectivelor și atracțiilor turistice sunt enumerate exact în ordinea în care este recomandat să le vizitezi. Poți vedea aici pinurile obiectivelor pe google maps.

Cover Timisoara landscape
Timișoara

1. Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

Punctul central din Timișoara este la Catedrala Mitropolitană, situată la încrucișarea celor mai importante artere de circulație. Catedrala închinată Sfinților Trei Ierarhi, una dintre cele mai de preț clădiri ale orașului, va fi punctul nostru de referință pentru 2 zile, timp în care vom descoperi Timișoara la pas.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Catedrala Ortodoxă Sfinții Trei Ierarhi a fost construită între anii 1936 – 1940 și a fost declarată monument de artă datorită arhitecturii, picturii și sculpturii ei. Catedrala este funcțională și este o adevărată încântare pentru credincioși.

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă - Timișoara - instatravel
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă - Timișoara
Parcul Alpinet Timișoara - instatravel.ro
Centru Timișoara în luna aprilie

2. Biserica Piariștilor din Timișoara

Am traversat bulevardul din fața mitropoliei și am ajuns la Biserica Piariștilor. Aceasta a fost construită în anii 1908 – 1909, în stilul eclectic și secession, de către călugării piariști, veniți în Timișoara în anul 1788.

Ordinul Piariștilor avea ca scop educarea tineretului, astfel, fiind considerată biserica studenților, aceasta și-a continuat activitatea chiar și în timpul comunismului. Deși am ajuns în timpul orelor de vizitare, nu am putut să o vizităm, ușa din interior era închisă cu lacăt. 

Biserica Piariștilor din Timișoara - intatravel.ro
Biserica Piariștilor

3. Piața Victoriei și Pața Operei din Timișoara

De la Biserica Piariștilor am continuat plimbarea prin fostul bulevard în care Timișoara a fost proclamată în 20 decembrie 1989 primul oraș liber din România. Astăzi bulevardul poartă numele de Piața Victoriei, accesul fiind permis doar pietonilor. 

Am admirat statuia Lupoaicei, Palatul Lloyd și multe alte clădiri cu o arhitectură impresionantă. Unele dintre ele necesitau renovări și din acest motiv nu erau puse în valoare la adevăratul potențial, dar se lucrează la acest capitol. Fântâna cu Pești nu am găsit-o funcțională.

Piața Victoriei - Timișoara ©instatravel.ro
Piața Victoriei - Timișoara

Piața Operei este legată de Piața Victoriei. După cum îi spune și numele aici am găsit clădirea operei, o clădire superbă în stil renascentist și neobizantin, abia reabilitată. 

Hotelul Timișoara se află chiar lângă operă, o clădire impunătoare, pe 6 nivele, construit în 1933, pe vremea acea purta numele de Pensionul Central. Astăzi corespunde standardelor de 5 stele și deține 220 de camere. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Piața Operei - Timișoara - instatravel.ro
Piața Operei
Piața Operei - Timișoara - instatravel.ro
Piața Operei - Timișoara
CentruTimișoara ©instatravel.ro
CentruTimișoara

4. Castelul Huniade

La 2 minute de Piața Operei am găsit cea mai veche clădire din Timișoara, Castelul Huniade, construit între anii 1308 – 1315. Până de curând acesta găzduia Muzeul Banatului, care în prezent a fost mutat la Bastionul Maria Theresia, iar castelul este închis publicului.

Castelul Huniade - Timișoara - instatravel.ro
Castelul Huniade - Timișoara

5. Strada Alba Iulia

De la Piața Operei ne-am îndreptat către Piața Libertății prin strada Alba Iulia cunoscută pentru umbreluțele de toate culorile ce o decorează vara. Noi nu am avut norocul să o găsim îmbrăcată în haine de vară, dar chiar și așa este o stradă cu clădiri impresionante pe care merită să o vezi.

Strada Alba Iulia Timisoara - instatravel.ro
Strada Alba Iulia - Timisoara ©lostintimisoara.ro

6. Piața Libertății

Piața Libertății mai este numită în mod colocvial ca „Piața Primăriei vechi”. Clădirea respectivă a fost construită între anii 1731 – 1734 în stil baroc. Aici se organizează diverse târguri, în jurul statuii Sfinetei Maria și a sfântului Ioan Nepomuk. Tot aici am găsit și harta cartierului cetate din Timișoara.

Piața Libertății Timișoara
Piața Libertății Timișoara

7. Palatul Ágoston Galgon

Am luat-o spre Piața Unirii prin strada Vasile Alecsandri, apoi dreapta pe strada Eugeniu de Savoya, pentru a admira Palatul Ágoston Galcon, de la intersecția cu strada Florimund Mercy, stradă pe care am și urmat-o până în cea mai frumoasă piață din Timișoara, Piața Unirii.

Palatul Ágoston Galgon (cunoscut și drept Clădirea cu Cocoș), potrivit site-ului bestoftimisoara.ro, a fost construit în perioada 1911-1912, după planurile arhitectului Jenö Klein, care l-a proiectat în stilul anilor 1900, curentul Secession.

Palatul Ágoston Galgon - Timișoara ©instatravel.ro
Palatul Ágoston Galgon - Timișoara

8. Piața Unirii din Timișora

Situată în interiorul zidurilor fostei cetăți, Piața Unirii, este cea mai veche piață din oraș și găzduiește cele mai frumoase monumente istorice. Noi am pierdut lejer câteva ore să admirăm toate detaliile clădirilor.

Acest loc are așa un vibe plăcut de nu-ți mai vine să pleci și poate fi comparat cu cele mai impresionante piețe din Europa.

Piața Unirii Timișoara - instatravel.ro
Piața Unirii - Timișoara

9. Casa Brück

Casa Brück fost construită în anul 1910 de către arhitectul maghiar László Szekely în stilurile Art Nouveau și Secession, cu un caracter ușor eclectic. Este o clădire îngustă, cu patru nivele, situată la intrarea pe strada Florimun Mercy.

Din punctul meu de vedere se situează cu brio în topul celor mai frumoase clădiri și unul din cele mai vizitate obiective turistice din România. Numai privind-o gândul mi-a zburat către alte țări, precum Olanda.

Casa Brück - Timișoara - instatravel.ro
Casa Brück
Centru Timișoara
Centru Timișoara

10. Casa La Trei Husari și Casa la Elefant

Încă din 1828, casa domnului Lazar Lazarovits, era sediul ospătăriei La Trei Husani, iar casa  Elisabethei Dadan, găzduia cel mai renumit han din acele timpuri, La Elefant.

Poate acestea sunt și motivele pentru care piața are o așa atmosferă plăcută și relaxantă, pare că încă se simte vibrația acelor vremuri.

Casa La Trei Husari și Casa la Elefant Timișoara
Casa La Trei Husari și Casa la Elefant

11. Palatul Miksa Steiner - Fosta Bancă de Scont

Finalizată în 1909, în stil Art Nouveau, pe 3 etaje, Palatul Miksa Steiner este una din cele mai apreciate clădiri din Timișoara. Aceasta este cunoscută și sub numele de Fosta Banca de Scont, datorită simbolurilor regăsite pe clădire, stupii de albine, dar pe mine mă duce mai degrabă cu gândul la o casă de turtă dulce.  

Palatul Miksa Steiner - Fosta Bancă de Scont Timișoara
Palatul Miksa Steiner - Fosta Bancă de Scont

12. Palatul Episcopal Sârb și Catedrala Sârbească

Palatul Episcopal Ortodox Sârb a fost construit în 1745 într-un stil baroc. În anul 1905 intervențiile arhitectului Laszlo Szekely au introdus o noua stilistică a fațadelor, ce cuprindeau influențe neobizantine.

Faţada Catedralei ortodoxe sârbeştieste este orientată spre strada Emanoil Ungureanu. Aceasta a fost construită din piatră şi cărămidă cu bogate decoraţii în stil baroc între anii 1745-1748.

Palatul Episcopal Sârb și Catedrala Sârbească Timișoara
Palatul Episcopal Sârb și Catedrala Sârbească
Palatul Episcopal Sârb și Catedrala Sârbească Timișoara
Palatul Episcopal Sârb

13. Casa comunității sârbești

Casa Comunității Sârbești a fost construită în stil clasicist cu influențe baroce, în 1786. În prezent clădirea este închiriată către diverse firme. Restaurarea din 2008 a scos în evidență semicoloanele dorice duble de la poarta de intrare, clădirea având șarmul de altadată.

Casa comunității sârbești Timișoara
Casa comunității sârbești

14. Catedrala Romano Catolică

Poate cea mai reprezentativă clădire din Piaţa Unirii este Catedrala romano catolică. Construcţia domului a fost realizată în două etape, şi anume 1736-1751 şi 1755-1774.

Este un adevărat exemplu al stilului baroc, iar interiorul este unul bogat, ieşind în evidenţă în special cu cele nouă altare în stil rococo şi baroc

Catedrala Romano Catolica Timișoara
Catedrala Romano Catolică

15. Muzeul de Artă

Muzeul Național de Artă se află în incinta Palatului Baroc. Costul unui bilet de intrare este de 21 lei pentru adulți (expoziții temporare și permanente), studenții au 75% reducere.

Începând din anul 2022 există BILETUL UNIC, la preţul de 24 lei, cu care se pot vizita trei muzee din Timişoara: Muzeul Național de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean.

Palatul Baroc a fost construit în stil baroc, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și seamănă incredibil de mult, cu Palatul Kinsky din Viena.

Centru Timișoara - instatravel.ro
Muzeul de Artă

16. Casa Prenner

Casa Prenner este atestată din 1812. În 1848 aici au funcționat o dulgherie și o lăcătușerie. Din punct de vedere al stilului arhitectural, clădirea aparţine stilului eclectic istoricist.

Casa Prenner - Timișoara - instatravel.ro
Casa Prenner

17. Statuia Sfânta Treime

Statuia Sfintei Treimi este amplasată în centrul Pieţei Unirii din Timişoara şi a fost ridicată în memoria victimelor epidemiei de ciumă din anii 1738-1739, în cursul căreia şi-au pierdut viaţa 1.300 de oameni. 

Statuia a fost realizată în stil baroc, fiind comandată la Viena şi adusă la Timişoara pe calea apelor Dunării, Tisei şi Begăi.

Piața Unirii Timișoara instatravel
Statuia Sfânta Treime văzută din dronă

18. Cafenele și restaurante

Oferta de cafenele și restaurante este foarte generoasă în Piața Unirii, trebuie doar să te hotărăști ce clădire vrei să admiri în timp ce servești masa.

Centru Timișoara Piața Unirii
Timișoara

19. Bastionul Maria Theresia și Muzeul Național al Banatului

Bastionul Maria Theresia a fost construit între anii 1730 – 1735 și reprezintă o parte din vechea Cetate a Timișoarei, care a supraviețuit până astăzi, alături de fragmentele de zid din Parcul Botanic și din Calea Alexandru Ioan Cuza.

Muzeul Național al Banatului găzduiește diverse expoziții, poți consulta site-ul lor oficial aici pentru a vedea ce expoziție va avea loc în timpul călătoriei tale.

Bastionul Maria Theresia Timișoara
Bastionul Maria Theresia

20. Parcul Botanic din Timișoara

Am încheiat prima zi din Timișoară cu o plimbare prin parcul botanic. Inițial aici a fost o grădină botanică, cu o suprafață de 9 ha, inaugurată în anul 1986, ce avea peste 1650 specii de plante.

În prezent grădina este un parc public, ce mai deține doar 200 specii de plante din cele peste 1650. Este totuși un loc perfect să te reconectezi cu natura chiar în mijlocul orașului. 

Parcul Botanic Timișoara
Parcul Botanic din Timișoara

21. Admiră râul Bega

Nu ai cum să ajungi în Timișoara fără să te plimbi pe malul râului Bega. Pe jos, cu bicileta sau cu vaporașul, plimbarea cu siguranță te va încânta. 

Noi am ales să ne plimbăm pe jos până la fabrica de bere Timișoreana și să luăm toate parcurile la rând, iar la întoarcere să încercăm vaporașul.

Plimbare Bega Timișoara
Bega

22. Parcul Catedralei

Așadar doua zi din Timișoara am dedicat-o mai mult parcurilor. Primăvara este un anotimp perfect pentru a vizita orașul Timișoara, mai ales dacă prinzi perioada de înflorire a magnoliilor și a corcodușilor.

Am pornit plimbarea din parcul catedralei, unde am descoperit tunelul îndrăgostiților.

Tunelul Îndrăgostiților din Timișoara instatravel
Parcul Catedralei - Tunelul Îndrăgostiților

23. Parcul Justiției

Trebuie să știi că parcurile din Timișoara au dimensiuni destul de mici , fără să-ți dai seama treci din unul în altul, acestea fiind desfășurate în lungul râului Bega.

Fiind început de aprilie, Parcul Justiției ne-a impresionat prin numărul foarte mare de lalele înflorite, amestecate printre milioane de păpădii. 

Parcul Justiției Timișoara instatravel
Parcul Justiției

24. Parcul Rozelor

Parcul rozelor cred că este mai frumos vara, fiind plin de trandafiri, cred că aceștia creează un mare spectacol. Acum însă, cât vedeai cu ochii, totul era galben. Nu cred că am văzut niciodată în viața mea atâtea păpădii la un loc. 

În plimbarea noastră am admirat mulți copii și alți sportivi care se plimbau cu caiacul pe Bega, mi-aș dori să încerc și eu acest sport în curând.

Parcul Rozelor TImișoara
Parcul Rozelor

25. Parcul Copiilor Ion Creangă

Un parc perfect pentru copii, cu spații special amenajete pentru ei care mai de care mai ingenioase. 

Parcul copiilor Ion Creangă
Parcul Copiilor Ion Creangă

26. Pasarela îndrăgostiților

Am traversat Bega pe pasarela pietonală a îndrăgostiților, către parcul Regina Maria.  Aceasta a devenit cunoscută datorită lacătelor pe care îndrăgostiții le leagă aici din 2012. Astăzi câteva sute, de toate formele și culorile atârnă cu greutate pe gardul pasarelei.  

Pasarela Îndrăgostiților Timișoara
Pasarela îndrăgostiților

27. Parcul Regina Maria

Parcul Regina Maria este cel mai vechi parc al Timișoarei. Aici am găsit eu un mic colț de rai, câteva magnolii superbe înfrumusețau parcul și milioane de păpădii colorau iarba.

Parcul Regina Maria Timișoara
Parcul Regina Maria
Parcul Regina Maria Timișoara
Parcul Regina Maria
Parcul Regina Maria Timișoara
Parcul Regina Maria

28. Fosta Sinagogă Fabric

Sinagoga din cartierul Fabric a fost inaugurată în anul 1899, regăsim preponderent motive ale arhitecturii romanice și elemente de inspirație maură. Este un edificiu absolut impresionant, care din păcate nu se poate vizita.

Fosta Sinagogă Fabric Timișoara
Fosta Sinagogă Fabric

29. Biserica Millenium

Biserica Millennium este cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara. Conform site-ului oficial construcţia bisericii în stil neo-roman a fost începută în anul 1896 de abatele paroh Vudy Antal în cinstea aniversării a 1000 de ani de la formarea statului maghiar.

Biserica Millenium Timișoara - instatravel.ro
Biserica Millenium
Biserica Millenium TImișoara
Biserica Millenium

30. Curtea Berarilor la fabrica de bere Timișoreana

Citisem pe internet că la fabrica de bere Timișoreana ar exista un muzeu, însă din păcate aceasta a fost o informație falsă. Există însă un restaurant superb lângă fabrică, care arată ca un muzeu, unde servesc bere Timișoreana și au mâncare foarte bună.

Fabrica de bere Timișoreana este prima fabrică de bere înființată pe teritoriul României și a fost una dintre cele mai productive din întreaga țară prin performanța mașinăriilor cu care a fost dotată.

Curtea berarilor la Fabrică Timișoara
Curtea Berarilor la Fabrică

31. Plimbare cu vaporașul pe Bega

De la restaurantul Curtea Berarilor ne-am îndreptat spre Podul Decebal de unde am luat vaporașul. Acesta face parte din mijloacele de transport public, iar o călătorie costă doar 1 leu.

Plimbare cu vaporașul pe Bega Timișoara
Plimbare cu vaporașul pe Bega

32. Parcul Alpinet

Parcul Alpinet este cel mai vizitat de către turiști, acesta fiind foarte apropae de centru. De aici am mai admirat încă o dată mitropolia și multe alte flori care infrumusețează parcul.

Parcul Alpinet Timișoara
Parcul Alpinet Timișoara
Parcul Alpinet Timișoara - instatravel.ro
Parcul Alpinet Timișoara

33. Muzeul consumatorului comunist

Inaugurat în anul 2015,  Muzeul Consumatorului Comunist este amenajat sub forma unei locuințe ”obișnuite” din Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucătărie, debara, baie etc.

Camerele cuprind ” tot ce aveau românii prin casă”: obiecte de uz casnic și decorativ de producție românească, mobilier, bunuri provenite din marfa de contrabandă, obiectele handmade ale vremii, îmbrăcăminte și accesorii de vestimentație, încălțăminte, articole de uz casnic, electrocasnice, jocuri, jucării, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice, papetărie, etc.

muzeul consumatorului comunist timisoara
©Facebook Muzeul Consumatorului Comunist

34. Biserica Romano Catolică din Elisabetin

Construită în stil neogotic între 1912 si 1919, biserica romano catolică din Elisabetin ne duce cu gândul la Biserica Votivkirche din Viena. Biserica are vitralii și cinci altare sculptate, opera sculptorului Ferdinand Stuflesser.

biserica romano catolica din Elisabetin Timișoara
©www.mapsus.net

35. Muzeul Satului Bănățean

Muzeul satului bănățean este un muzeu etnografic amenajat în aer liber. Nu se ridică la nivelul muzeului Astra din Sibiu sau la nivelul muzeului satului din București, dar dacă îți mai rămâne timp, merită sa îi faci o vizită. 

La acest obiectiv turistic nu se poate ajunge pe jos, există un autobuz care te poate duce sau noi am luat uberul din centru, am plătit 10 lei pentru această cursă.

Muzeul Satului Bănățeani din Timișoara instatravel
Muzeul Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățeani din Timișoara instatravel
Muzeul Satului Bănățean

Video dronă 4k - Timișoara

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Alte informații utile despre Timișoara

Transportul public

Cel mai apropiat aeroport se află la 12 km distanță de centru: Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timişoara. 

Gara din Timișoara se află la aproximativ 2 km de centru.

Dacă vrei să vizitezi toate obiectivele turistice nu are rost să închiriezi mașină, în general ajungi pe jos peste tot. Ar fi fain să găsești cazare în centru sau cât mai aproape de râul Bega și să mergi în centru cu vaporașul.

Timișoara are un sistem de transport public în comun foarte bine pus la punct, pe lângă tramvaie și autobuze, ei mai au vaporașe și biciclete. Cât de tare este asta, să te plimbi între obiectivele turistice cu vaporașul cu doar 1 leu?! sau faptul că în abonamentul de transport public sunt incluse și biciclete?

Bicicletele au stații comune cu cele ale vaporașului, iar pistele de biciclete sunt foarte generoase, ajungând până aproape de granița cu Serbia. În general pistele traversează parcurile și evită șoselele, atenție localnicii circulă cu viteză.

Cum să te păzești să nu fii jefuit

Deși este un oraș al romanticilor, infracțiunea este în floare, în mod special din cauza imigranților care traversează orașul. Îmi pare rău să spun asta despre acest oraș superb și m-am gândit mult dacă să includ și această informație sau nu în articol. 

Nouă ne-a fost spartă mașina în plină zi, în jurul orei 13, fix în centru, chiar înainte de check-in. Hoții nu s-au ales cu mare lucru, dar noi am rămas cu geamul spart la mașină, fără periuțe de dinți, șosete, chiloți și alte schimburi, așa că am vizitat și mall-urile din Timișoara după 6 ore de condus și trezit de la 5 dimineața..

Nu credeam că România (cu atât mai mult în Timișoara) se mai confruntă cu așa ceva, dar se pare că mai există câteva zone care nu sunt monitorizate video și atacatorii îți fac de cap în acele zone. Deci, dacă ajungi în Timișoara cu mașina parchează în locuri cât mai aglomerate, pe unde trec turiștii pe jos, verifică dacă zona este monitorizată video și nu parca în perimetrul Parcului Central de lângă mitropolie. Se pare că au fost sparte multe mașini acolo, totuși primăria nu montează camere.

Să nu lași niciodată lucruri de valoare, bani sau acte în mașină. Eu chiar râdeam cu Adi, pe acest aspect, probabil hoțul ne-a și înjurat când a descoperit „comoara” compusă din chiloți și alte lucruri de genul, pentru care și-a riscat libertatea…

Parcare Timisoara

Unde te cazezi în Timișoara?

Hotel Silva

Un loc de cazare foarte îndrăgit de mulți turiști, ținând cont și de raportul calitate-preț, este Hotel Silva. Hotelul este situat la 10 minute de mers pe jos de centrul orașului și în imediata apropiere a universităților principale. 

Oferă camere cu aer condiționat, WiFi, birou și TV. Hotelul mai dispune de parcare privată, bar, restaurant și oferă un mic dejun delicios.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare Timișoara - hotel Silva
Cazare Timișoara - hotel Silva

Hotel Del Corso

Dacă ești în căutarea unui hotel mai elegant, Hotel Del Corso este cea mai bună variantă. Acesta este situat la 1,5 km de catedrala ortodoxă și pune la dispoziție un restaurant, un bar, un centru de fitness și parcare privată gratuită.

Toate unităţile de cazare ale acestui hotel de 4 stele oferă vedere la oraş. În plus, oaspeţii au acces la o terasă şi un lounge comun. Această proprietate pune la dispoziție o recepție deschisă non-stop, un serviciu de transfer de la/la aeroport, room service și acces gratuit la internet WiFi în toate zonele.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cazare Timișoara - Hotel Del Corso
Cazare Timișoara - Hotel Del Corso

Blue Dream Apartment

Noi ne-am cazat la Blue Dream Apartment – o vilă cu mai multe apartamente de închiriat. Apartamentul nostru a fost compus din 1 dormitor, 1 baie și 1 bucătărie dotată cu tot ce ai nevoie. Gazdele sunt foarte primitoare și prietenoase.

Având în vedere incidentul cu spartul mașinii, gazdele ne-au ajutat foarte mult să găsim soluții, am improvizat și am înfoliat geamul spart. Improvizația a rezistat până am ajuns înapoi în Brașov, dar nu vrei să știi cum este să mergi pe autostradă cu folie strech în geam.

Marele nostru noroc a fost că Blue Dream Apartment are parcare privată, în curte, multe camere video și toate sistemele de protecție, măcar în cele 2 nopți nu am mai stat și cu grija asta.

Am plătit 165 lei/ noapte / cameră, un preț foarte bun pentru ceea ce oferă. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

cazare Timișoara Blue Dream Apartment
Blue Dream Apartment

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Timișoara și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

25 thoughts on “Timișoara – 35 Obiective turistice de vizitat în 2 zile”

  1. Din pacate , asa cum au spus si precedesorii mei, sunt dezamagita de oras. Pacat de atatea cladiri lasate in paragina, nu prea poti vizita nimic din ele, doar de privit pe dinafara..Oamenii sunt neprietenosi, reci. Pacat! Am rezervat doua zile pentru a vizita orasul , dar in cateva ore am reusit sa vad partea veche a orasului si gata. Sper ca lucrurile sa se imbunatateasca in viitor.

    1. Ciao, tuturor ! Sunt surprins sa vad cum va dezamegeste Timisoara dar apreciati mai mult Oradea, Cluj si Iasi. Eu spre exemplu am fost dezamagit de toate acestea mentionate mai sus, in special de mult promovatul Cluj care a fost o dezamagire crasa.
      Cum a fost Timisoara aleasa capitala culturala ? Glumiti ? Timisoara are cele mai multe cladiri istorice din tara. Normal ca vi se pare ca sunt lasate in paragina. Una e sa renovezi 100 de cladiri istorice cate are Oradea si alta e sa renovezi mii, cate are Timisoara. Pe langa asta, Timisoara are o istorie extraordinar de bogata, fiind fosta capitala a Ungariei. Cand Timisoara era capitala regatului Ungar, Clujul trecea de la rangul de sat la cel de comuna. Mi se pare ca sunteti rau intentionati cand faceti asemenea afirmatii. Timisoara are de departe cel mai frumos centru istoric din tara si in viitorul apropiat va avea si cel din Traian, renovat. Singurul oras care se compara cu Timisoara ca frumusete, este Brasovul, datorita reliefului. Restul sunt la stadiul de glume.

      1. Cred ca fiecare vorbeste din experienta lui… Timisoara a fost singurul oras in care ni s-a spart masina in centru, in mijlocul zilei, iar asta a fost o mare dezamagire pentru noi… in rest cred ca toate orasele sunt frumoase si au ceva frumos de vazut/admirat, insa conteaza mult cat de implicate sunt si autoritatile locale, Oradea desi are mai putine cladiri istorice, aproape toate arata impecabil, in Cluj nu mai zic, au reabilitat tot, politia patruleaza pe strazi non stop, este un oras cu standarde de nivel european… in Timisoara mai sunt multe de pus la punct, dar partea buna este ca se observa imbunatatiri..

        1. Numai ce am revenit din Cluj. Un oras mai gri si plictisitor ca si Clujul, rar mi-a fost dat sa vad. Sotia nu vizitase Clujul de ft mult timp si eu de 10 ani nu mai fusesem acolo. Chiar voiam sa vedem acel oras mult promovat, sa ne surprinda placut. Dar nu a facut-o, dimpotriva, am renuntat la o noapte de cazare.
          Cladirile istorice arata impecabil ? Probabil am vizitat doua orase diferite, nu aveti cum afirma ca in Cluj cladirile istorice arata impecabil.
          Da, ca si evenimente Clujul sta foarte bine, incomparabil mai bine ca si Timisoara. Dar ii ajuta infrastructura foarte mult, ceea ce in Timisoara doar acuma incepe. Clujul sare anumite etape la care sta foarte prost: nu au centura, aeroportul desi au zboruri multe, este intr-o stare deplorabila, centrul este trist, etc.
          Ma refer ca sar etape in sensul in care se gandesc la metrou dar nu fac lucrurile elementare sa arate bine.
          La Oradea mergem in saptamanile viitoare, fiind aproape de Tm. Am fost de multe ori in Oradea, dar intr-adevar in ultimii 5 ani nu am mai fost, dar nu ar avea ce sa ma surprinda, indiferent de cat de bine ar fi dichisit acuma. Oradea poate fi comparat cu Sibiul, Aradul, etc. nu cu orasele mari.
          Ca sa nu credeti si dumneavoastra ca sunt rau intentionat, repet cu tarie ca Brasovul este un oras superb si Bucovina o regiune extraordinar de frumoasa. Orasele mari ale Romaniei le cunosc si nu pot spune ca este vreunul care sa intreaca Timisoara ca si frumusete, indiferent ca vorbim de Iasi, Constanta sau Cluj. Totusi trebuie sa fie o ierarhie bazata pe dimensiunile oraselor.
          Tineti minte mesajul acesta si vom discuta in 4 ani de acum incolo sa vedem la ce nivel va fi Timisoara.

  2. Ignat Bernadeta

    Orasul a fost ales capitala culturala pe criteriu de multiculturalitate.
    Nu se compara cu Iașul care ar fi meritat din plin, acolo pe fiecare piatră pe care calci înseamnă istorie, cultura s-a nascu la Iași. A spus-o Nicolae Iorga.
    Cam puține obiective, ca pentru 2 zile.
    Oricum materialul este foarte bine structurat si foarte util.
    Mulțumim!

    1. Luna asta merg la Timisoara dar pana acum cel mai frumos oras din tara pe care l am vizita a fost Iasiul

    2. Nu se compara Timisoara cu Iasul :))))))))))))))
      Mi a fost dat sa vad si comentariul asta. Doamne fereste !

      1. cum am mai spus, fiecare om traieste experiente diferite, si prin urmare are preferinte diferite, si este bine sa fie asa, altfel s-ar fi ingramadit toata lumea doar in Timisoara si ar sufoca orasul..

        1. Asa este, dar sa se faca asemenea afirmatii, cum ca Timisoara nu se compara cu Iasul, sincer, mi se pare exagerat. Nu neg ca Iasul nu a dat multe personalitati Romaniei, dar de aici pana la a compara istoria oraselor si a pune Timisoara intr-o imagine negativa, e cale lunga.

  3. Roxana Covali

    Foarte util articolul. Ne-a îndrumat EXACT ce sa vizitam, și ne-a fost foarte ușor! Mulțumim!

  4. Ma așteptam la mult mai mult de la acest oraș.Cladiri vechi, lăsate în paragina, curățenia lasă de dorit.Pacat, orașul are potențial dar se pare ca nu e bine administrat.Am văzut turiști dezamăgiți de ceea ce vedeau Nu prea am înțeles cum a fost ales orașul capitala culturala europeana.Poate peste ani va deveni un oraș asa ca afară.

    1. da, si eu am observat turisti prin aeroportul din Timisoara plangand de dezamagire. Surprinzator faptul ca turistii straini de prin managementul multinationalelor cand vin sa viziteze Timisoara sunt placut surprinsi de frumusetea orasului comparand cu orase din Polonia, Ungaria, etc. Acestea intr-adevar sunt cuvintele lor laudative la adresa Timisoarei.
      Dupa cum stim, romanul are ochiul critic mai bine dezvoltat decat al strainilor si altfel apreciaza frumosul.
      Daca nu ati inteles cum a fost ales capitala cultural europeana, poate mai cititi istoria orasului.
      Timisoara a comparat cu Clujul la capitala cultural europeana, si vizitand Clujul recent am inteles ce reprezinta Timisoara comparativ cu Clujul. Noi macar avem cladiri istorice, Clujul e paragina dintr-o parte intr-alta, singura zona frumoasa a orasului e zona stadionului si sala, in rest e jale.

      1. Romania cu totul este o tara extraordinara pe langa multe alte tari din Europa si nu numai, am zis de multe ori asta si parca cu cat calatorim mai mult, cu atat ne apreciem tara si mai mult cu toate bubele pe care le are.

  5. Velcu Flavius

    Foarte frumos articolul. Felicitari si asteptam si alte articole despre Timisoara!

  6. Salut,
    Frumos structurat acest articol. Cu ceea ce e important de vizitat. Multumesc.

    P.S. Multumesc si de observatia legata de spargerea masinilor. E de ajutor si sa stim la ce sa fim atenti.
    Sunteti simpatici si multe calatorii frumoase si drumuri bune!

    Georgi

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top