Cheile Turzii – cum ajungi și cât este de frumos traseul?

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii! În acest articol am să îți povestesc despre un traseu tare fain din extremitatea estică a Munților Apuseni (Munții Trascău) ce traversează Cheile Turzii.

Noi am făcut acest traseu pe 9 octombrie, ne-am bucurat astfel de primele semne de toamnă cu ale sale peisaje specifice, de o vreme blândă, de liniștea și farmecul pădurii. 

Traseu Cheile Turzii

1. Cum ajungi în Cheile Turzii? Punct de intrare pe traseu și parcare

Fie că vrei să faci un traseu ușor sau unul mai solicitant, există 2 căi de acces în Cheile Turzii. Drumul este asfaltat în ambele cazuri.

Cea mai populară este intrarea de lângă Cabana Cheile Turzii. Ca să ajungi aici trebuie să vii prin Săndulești, până la parcarea amenajată din proximitatea cheilor. Parcarea este cu plată, am achitat un cost de 10 lei/zi. Această variantă este aleasă în mod special de cei care vin dinspre Turda.

A doua intrare, preferată de turiștii care vin dinspre Cluj-Napoca, se face prin capătul celălalt al cheilor, prin Comuna Petreștii de Jos – poți parca mașina aici. Traseul începe din punctul în care se termină asfaltul.

harta parcare Cheile Turzii
Hartă parcare Cheile Turzii

2. Detalii traseu ușor în Cheile Turzii

Noi am ales să parcurgem cel mai frecventat traseu din aceste chei, cu un grad de dificultate foarte redus și care oferă peisaje deosebite pe toată lungimea defileului. 

Detalii tehnice traseu

Marcaj: cruce roșie
Lungime: aprox. 4 km (dus-întors) 
Durată: estimat 2 ore (dus-întors) – noi am făcut 3 ore cu pauze de fotografiat/filmat
Dificultate: ușor cu echipament adecvat
Diferență de nivel: 164 m D+, 155 m D-
Sezon: pe condiții meteo favorabile

Impresii traseu Cheile Turzii

A fost pentru a 3-a oară când am străbătut această potecă și cu siguranță voi mai reveni și cu alte ocazii. Îmi place că este un traseu scurt, dar care oferă peisaje uluitoare. 

Am intrat pe traseu pe la Cabana Cheile Turzii, iar de acolo am mers prin pădure aproximativ 10 minute până am întâlnit râul Hașdade și primul pod, în total vei traversa 4 punți. 

Imediat ce am traversat podul am făcut dreapta urmând marcajul cruce roșie, ai grijă să nu o iei la stângă pe alt traseu.

Traseu Cheile Turzii
Traseu Cheile Turzii

Diferența de nivel mi s-a părut redusă pe toată lungimea traseului, dar ține cont că vei merge pe pietre ude și alunecoase. Reține că este un traseu ușor, dar este traseu montan și ai nevoie de încălțări adecvate.

Chiar pe la începutul traseului am întâlnit ciubotele care ies de sub bolovanul căzut (vezi poza de mai jos). Nu cunosc povestea din spate, dar cred că are rolul de a ne avertiza asupra riscurilor. 

În primul rând suntem într-o zonă în care sunt numeroase trasee de cățărare, trebuie să fim atenți la bolovanii ce pot cădea, iar mai apoi trebuie să acordăm atenție pe unde călcăm. Tot acolo am întâlnit și primele persoane care făceau via ferrata.

Traseu Cheile Turzii

Socotind după numărul foarte mare de turiști pe care i-am întâlnit, aș spune că este unul dintre cele mai îndrăgite trasee turistice din România. Aproape că se mergea „bară la bară” la un moment dat, ceea ce m-a sursprins, mai ales că ne aflam în extra sezon.

Am admirat natura, ne-am bucurat de aerul curat și de frumusețea pereților abruți.

În zonele periculoase, unde poteca se îngustează ne-am folosit de cablurile care erau montate.

Cam pe la jumătatea traseului am găsit pe partea dreapta o arcadă, rămășițele unei peșteri. Este foarte ușor să o ratezi, dar dacă ești atent o poți găsi la intersecția cu traseul marcat cu punct roșu.

Traseu Cheile Turzii

Cheile Turzii au o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.

Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie, așa cum se poate observa în fotografiile de mai jos. Stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade, toate le vei întâlni în această rezervație, ce conține peste 1.000 de specii de plante, animale și fluturi.

Traseu Cheile Turzii
Traseu Cheile Turzii

Am ajuns în capătul cheilor cam într-o oră și jumătate. Acolo am făcut un popas, am urcat puțin pe dealul din dreapta, pentru a putea admira mai de sus defileul. La întoarcere am făcut tot 1 oră și jumătate.

A fost un traseu ușor, pe care îl recomand tuturor iubitorilor de natură, atât adulților, cât și copiilor – cu mențiunea că este necesară răbdarea și atenția.

Traseu Cheile Turzii

In Cheile Turzii există 2 izvoare cu apă bună de băut:
– pe malul drept al văii, între punțile I și II, se află “Șipotul Cheilor”, un izvor de versant, pe un perete cu mușchi, ușor de recunoscut.
– un izvor ascuns, mai greu de găsit, tot pe marginea cărării, într-un loc îngust.

Video dronă 4k Cheile Turzii

Te invit să vizualizezi și clipul realizat în această locație.

3. Alte trasee în Cheile Turzii

Nu te opri aici! Revino în zonă și explorează și alte trasee din Cheile Turzii.

1. Circuitul Crestelor – Marcaj: Punct roșu | Lungime: 7 km | Durată: 4-5 ore – acesta este traseul preferat de montaniarzi.

2. Cheile Turzii – Cluj-Napoca (Făget) – Marcaj: Bandă roșie | Lungime: 25 km | Durată: 7 ore. Traseul complet: Cheile Turzii – Petreștii de Jos – Deleni – Micești – Casele Micești – Cartier Făget. Traseul este practicat mai ales pe bicicletă (MTB) și este deosebit de frumos. Cu bicicleta poate fi parcurs în aproximativ 3 ore. 

3. Cheile Turzii – Cheile Borzești – Cabana Buru – Marcaj: Triunghi roșu | Lungime: 11 km | Durată: 4 ore

4. Cheile Turzii – Cheile Turenilor – comuna Tureni – Marcaj: Bandă albastră | Lungime: 10 km | Durată: 3-4 ore.

5. Cheile Turzii – sat Cheia – comuna Mihai Viteazu –  Marcaj: Cruce albastră – Lungime: 7 km | Durată: 2-3 ore

6. Cheile Turzii – Cascada Ciucaș – Marcaj: Banda galbenă | Lungime: 6 km | Durată: 2-3 ore

7. Cheile Turzii – Piatra Secuiului – sat Rimetea – Marcaj: Bandă roșie | Lungime: 15 km | Durată: 5-6 ore

Hartă trasee Cheile Turzii
Hartă trasee Cheile Turzii

4. Tarif de vizitare rezervația naturală Cheile Turzii

În sezon ( mai-septembrie) tarifele practicate pentru vizitarea rezervației naturale Cheile Turzii sunt următoarele:
– copii (sub 14 ani) 4 RON
– adulti 6 RON

În extrasezon nu se taxează vizitarea defileului.

Traseu Cheile Turzii

5. Echipament necesar pentru acest traseu

Treseul făcut de noi, marcat cu cruce roșie, este ușor , deci nu vei avea nevoie de un echipament deosebit. Se poate face și în adidași, dar eu nu recomand din cauză că vei merge mult pe stâncă și poți aluneca foarte ușor, recomand să ai niște bocanci 3 sezoane, impermeabili și cu talpă aderentă.

Nu sunt stâne pe acest traseu, la câtă lume a fost sigur nu existau șanse să se fi apropiat vreun animal sălbatic, dar recomand să ai totuși la tine un spray de urs – nu se știe niciodată.

Nu ar trebui să-ți lipsească din bagaj: un tricou de schimb, pelerina de ploaie și bețele de trekking. Consultă meteo înainte să pleci de acasă, dacă bate vântul, ți-ar putea fi de folos o vestă cu puf, o geacă cu protecție la vânt, un fleece sau poate chiar o geacă cu puf

6. Ce mai poți face în Cheile Turzii?

Încheie ziua memorabil cu o tură pe tiroliană. Aceasta are o lungime de 600 m și o diferență de nivel de 100 m, motiv pentru care prinde o viteză de 80-100 km – senzații tari românești. 

De asemenea mai poți face și via ferrata, se spune că aici ar fi unul dintre cele mai spectaculoase trasee de via ferrata din țară. 

De-a lungul anilor, în chei s-au amenajat cu pitoane și documentat peste 300 de trasee de escaladă (alpinism), pe toate crestele cheilor. Aici găsești o listă și harta cu cățărări.

Dacă îți dorești o experiență de neuitat, poți alege să zbori cu parapanta (în tandem) peste Cheile Turzii sau în împrejurimi. Priveliștea și adrenalina sunt garantate. Zborul se poate face doar atunci când condițiile meteo sunt bune și doar cu rezervare la operator: SkyFly.

Traseele de MTB sunt și ele foarte apreciate în rândul bicicliștilor. 

Eu am preferat să mă relaxez la o cafea cu view. 

Traseu Cheile Turzii

Dacă nu ai vizitat deja orașul Cluj-Napoca, atunci îți recomand să o faci. Am scris aici un top cu 20 de Obiective turistice de vizitat: https://instatravel.ro/cluj-napoca-top-obiective-turistice/

Salina Turda, satul Rimetea, cetatea Trascăului, Cheile Vălișoarei sunt alte câteva obiective turistice ce te așteaptă să le explorezi.

Traseu Cheile Turzii

7. Unde te cazezi aproape de Cheile Turzii?

Tiny Transylvania - Casele Micești

Ne-am cazat în cea mai drăguță și cozy căsuță pe roți: Tiny Transylvania. Un loc superb, sustenabil, plin de verdeață, liniștit, unde ne-am reconectat cu natura, cu noi înșine și în care ne-am simțit acasă. Căsuța este situată la doar 24 de km distanță de Cheile Turzii.

Capacitatea de cazare la Tiny Transilvania este de 2 adulți + 2 copii. Mai multe detalii despre această cazare am scris aici: https://instatravel.ro/tiny-transylvania/

Tiny Transylvania
Tiny Transylvania

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Parcurge traseul prin Cheile Turzii și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă de informare: www.cheileturzii.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top