Cetatea Trascăului – detalii traseu și impresii de călătorie

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii! În acest articol am să îți povestesc despre un traseu tare fain și scurt, ce ajunge la Cetatea Trascăului.

Noi am făcut această drumeție pe 8 octombrie și am avut parte de o vreme superbă. De altfel este recomandat să vii aici când temperatura nu depășește 28 de grade celsius. 

Cetatea Trascăului

1. De unde începe traseul spre Cetatea Trascăului?

Cetatea Trascăului este situată în județul Alba (foarte aproape de granița cu județul Cluj) în satul Colțești, la doar câțiva km de comuna Rimetea. 

Accesul se face prin drumul de legătura dintre localitățile Aiud și Buru, traseul pornește din centrul satului Colțești, de lângă biserica reformată. 

Majoritatea drumeților merg însă cu mașina până la marginea satului, până unde se termină asfaltul, și de acolo pornesc în drumeție – la fel am procedat și noi. Indicații maps aici

Din acest punct s-ar mai putea continua cu o mașină 4×4, dar plimbarea prin natură va fi mult mai frumoasă.

Intrare pe traseu Cetatea Trascăului
Intrare pe traseu Cetatea Trascăului

2. Detalii traseu

Acest traseu este foarte ușor și scurt – durează doar 30-40 de minute. Pentru copii este o adevărată încântare, căci pot explora natura în voie, nefiind un traseu periculos. 

Marcaj: triunghi albastru
Lungime: aprox. 2 km (dus-întors) 
Durată: estimat 1 oră (dus-întors)
Dificultate: foarte ușor
Diferență de nivel: 150 mD+, 10 mD-
Sezon: tot timpul

Hartă Traseu Cetatea Trascăului
Hartă Traseu Cetatea Trascăului

Impresii traseu Cetatea Trascăului

A fost pentru prima dată când am ajuns la această cetate și trebuie să recunosc că am fost puțin mâhnită asupra faptului că este un obiectiv turistic prea puțin promovat, deși merită toate laudele. 

Peisajele sunt foarte frumoase, tot traseul este în plan deschis și oferă vederi către Colții Trascăului și Piatra Secuiului, dar și către Depresiunea Trascăului – satele Rimetea și Colțești + culmile înconjurătoare. Drumeția poate să fie făcută cu întreaga familie, de la nepoți la bunici, ceea ce este un mare plus comparativ cu alte trasee mai dificile. 

Cetatea Trascăului

Despre traseu în sine nu sunt prea multe de zis, marcajul nu prea apare, dar nici nu este necesar pentru că vei zări cetatea cocoțată sus pe deal imediat ce vei coborî din mașină și este un singur drum pe care poți ajunge la ea. 

Totuși menționez faptul că intrarea în cetate se face prin spatele acesteia. Am văzut mulți turiști care au urcat la ea pe de-a dreptul, fiind destul de periculoasă această variantă, spre final urcau în „4 labe” neștiind că intrarea este prin spate.

Cetatea Trascăului

Atât trebuie să ții minte, când vei avea impresia că ai ajuns, de acolo mai ai de fapt de mers cam 15 minute, trebuie să o înconjori prin partea stângă, la un moment nu vei mai avea vizibilitatea către ea și poate vei avea impresia că nu ești pe drumul bun, dar la scurt timp o vei revedea. Urmează poteca bătătorită, aceea este cea corectă.

Cetatea Trascăului

Odată ajuns îți urez spor la explorat, asigură-te că ai încercat toate potecile și că nu ai ratat nimic din ce se poate vizita. Punctele de belvedere sunt impresionante, iar dacă ai noroc de vreme bună, peisajul va fi completat de câțiva parapantiști.

Cetatea Trascăului
Cetatea Trascăului

Eu am rămas foarte plăcut impresionată de acest obiectiv turistic, atât de cetate, cât și de peisajele superbe pe care le-am putut admira. Am făcut traseul într-o oră (dus-întors) plus 30 de minute pe care le-am petrecut efectiv la cetate timp în care am fotografiat și filmat.

Video dronă Cetatea Trascăului

Imaginile din acest videoclip exprimă cel mai bine frumusețea acestui loc de poveste.

3. Despre Cetatea Trascăului

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești cum mai este cunoscută, este situată la o altitudine de 705 m pe un deal stâncos cu două pante abrupte. A fost ridicată în anul 1296  de către voievodul Thototzkay, după invazia tătarilor din anul 1241.
 
Din păcate în anul 1703 a fost distrusă de către trupele imperiale austriece, iar astăzi se mai păstrează doar niște ziduri în ruină și unul dintre turnurile de apărare. Cetatea face parte din lista monumentelor istorice ale judeţului Alba.
Cetatea Trascăului
Cetatea Trascăului

4. Tarif de vizitare Cetatea Trascăului

Momentan acest obiectiv turistic poate fi vizitat gratuit.

Nu există pază sau program de vizitare.

Cetatea Trascăului

5. Echipament necesar pentru această drumeție

Treseul este foarte ușor, deci nu vei avea nevoie de un echipament deosebit, se poate parcurge chiar și în adidași, dar nu în sandale, balerini, etc.

Nu am întâlnit stâne sau alte pericole, iar la câți copiii au fost în acea zi sigur nu existau șanse să se fi apropiat vreun animal sălbatic, totuși eu port la mine mereu un spray de urs – mai mult de frica câinilor.

6. Ce mai poți face în zonă?

Zona este deosebită și oferă numeroase activități pe care le poți face. Poți merge la Templul Cavalerilor, iar de acolo poți parcurge un traseu prin Cheile Vălișoarei sau pur și simplu le poți admira de la bază.

O altă variantă este să continui excursia spre satul Rimetea – cel mai frumos din România, iar de acolo poți face mai multe trasee printre care Piatra Secuiului sau Grota Studenților. 

Cheile Turzii și Salina Turda sunt și ele foarte aproape, iar orașul Cluj-Napoca te așteaptă cu 20 de obiective turistice fabuloase pe care le poți vizita.

7. Unde te cazezi?

Conacul Secuiesc

Conacul Secuiesc este cea mai apropiată unitate de cazare față de Cetatea Trascăului și este cotat cu 9.2 din 258 de recenzii pe Booking.

Proprietatea oferă gratuit oaspeților biciclete spre închiriere, internet WIFI, acces la locul de joacă și la o grădină generoasă. 

Camere sunt în stil tradițional și în fiecare dimineață se servește micul dejun. Vezi prețuri și rezervă o cameră pe Booking aici.

Conacul Secuiesc
Conacul Secuiesc

Tiny Transylvania - Casele Micești

Noi ne-am cazat la 63 de km distanță de cetate, în cea mai drăguță și cozy căsuță pe roți: Tiny Transylvania. Un loc superb, sustenabil, plin de verdeață, liniștit, unde ne-am reconectat cu natura, cu noi înșine și în care ne-am simțit acasă. 

Capacitatea de cazare la Tiny Transilvania este de 2 adulți + 2 copii. Mai multe detalii despre această cazare am scris aici: https://instatravel.ro/tiny-transylvania/

Tiny Transylvania
Tiny Transylvania

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Vizitează Cetatea Trascăului și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă de informare: www.pemeleaguri.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top