Traseu Retezat: Poiana Pelegii – Lacul Bucura – cu cortul

Munții Retezat sunt munții mei preferați din România – a fost dragoste la prima vedere! Mi se pare că aici sunt cele mai curate ape și cele mai deosebite peisaje, iar Lacul Bucura, inima acestui parc național, este „cireașa de pe tort”. 

Prima dată am ajuns în Retezat în 2017, iar de atunci tot visam la ziua în care voi urca cu cortul și voi dormi lângă cel mai frumos lac din țara noastră, la 2041 m altitudine. Sunt extrem de bucuroasă că am reușit să-mi îndeplinesc această dorință și că pot împărtăși și cu tine experiența mea.

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura
Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Cu cortul la Lacul Bucura

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura - detalii tehnice

Marcaj: cruce roșie sau bandă albastră (este traseu comun)
Lungime: aprox. 3 km (6 km dus-întors)
Durată: estimat 1 oră și jumătate – 2 ore (4 ore dus-întors)
Dificultate: ușor spre mediu
Surse de apă: la Refugiu Salvamont Poiana Pelegii, la Refugiu Salvamont Lacul Bucura
Altitudine Poiana Pelegii: 1633 m
Altitudine Lacul Bucura: 2041 m
Sezon: tot timpul anului, periculos iarna

Pentru informații privind traseele montane, starea drumurilor sau alte informații poți suna la Salvamont:

Număr de telefon Șef Salvamont Retezat: 0734 339 748
Număr de telefon Salvamont Hunedoara: 0725 826 668

În perioada estivală în refugiile Poiana Pelegii și Bucura se asigură serviciul de permanență de către echipele salvamont și pot fi ocupate de către turiști doar în condiții excepționale (furtuni majore, incidente neprevăzute, etc.). 

Dacă dorești să înnoptezi în aceste zone în perioada estivală este necesar să urci cu propriul cort!

Traseul este marcat foarte bine, nu ai nevoie neapărat de hartă, totuși nouă ne-a prins tare bine harta printată de pe munții-noștri, cu ajutorul ei ne-am putut organiza să facem trasee de tip circuit.

harta munții retezat Poiana Pelegii - Lacul Bucura - Vârful Peleaga
Hartă trasee Munții Retezat

Cum a fost treseul până la Lacul Bucura?

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura

Am lăsat mașina puțin înainte de parcarea de la capătul drumului forestier (era deja full în parcare), ne-am echipat rapid, ne-am pus rucsacii mari de munte în spate și am pornit la drum foarte entuziasmați.

Am trecut pe lângă indicatoarele ce ne informau direcțiile în care o puteam lua, am ajuns îndată în locul în care trebuia să găsim podul de lemn, doar că în locul lui era un dulap de lemn, se pare că podul a fost luat de ape.

Am traversat râul, iar după cele 5 minute de urcare (cât ne-a luat să  ajungem în Poiana Pelegii) gâfâiam de zici că fusesem la un maraton :))

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Spre Lacul Bucura

Simțeam rucsacii așa de grei, de zici că erau umpluți cu pietre, începusem să ne întrebăm dacă n-ar fi mai bine să campăm tot în Poiana Pelegii ca în 2017, dar nu am renunțat la visul meu de a dormi în cort sus la Bucura 😀

Prima parte a traseului am străbătut-o printr-o pădure de molid, ne-a prins tare bine să mergem pe la umbră și parcă și panta a fost mai lină sau poate ne mai obișnuisem noi cu greutatea. 

Undeva cam pe la jumătate poteca ne-a scos într-o pădure superbă de jnepeniș, amestecată pe alocuri cu pini, de aici peisajul a devenit din ce în ce mai spectaculos, iar mirosul era DIVIN 🙂 

Zona aceea este traversată de mai multe pârâiașe, care la un moment dat se intersectează cu traseul, a fost necesar să pășim pe pietrele din apă. 

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Munții Retezat

Din acel punct urma să mergem doar prin golul alpin, adică doar prin soare, așa că am făcut un mic popas pentru a ne da cu cremă cu protecție solară cu SPF ridicat, iar apoi am continuat pe drumul ce șerpuia când în sus, când în jos.

După fiecare hop ai impresia că este ultima porțiune de urcat, dar surpriză, mai urmează încă unul, cred că am urcat în total cam 5 „cocoașe”. 

În dreptul celei de a 2-a sau a 3-a „cocoașă” vei observa o săgeată la stângă și un traseu marcat cu bulină roșie, acela este traseul Circuitul Lacurilor, pe care l-am făcut și noi la întoarcere și am ieșit exact în acel punct.

Traseul este destul de ușor până la Lacul Bucura, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al distanței și al timpului parcurs. Cu toate acestea ai nevoie de bocanci destul de serioși (cu talpa aderentă) pentru că vei merge în mare parte pe bolovani, iar dacă plouă poți aluneca foarte ușor.

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura

Ne-a luat în total 2 ore și jumătate să ajungem la lac, dacă nu am fi cărat și bagajele cred că am fi făcut undeva în jur de de 1 oră și 45 de minute. 

Ne-am instalat cortul (nu se plătește taxă de campare), ne-am înregistrat la Salvamont, am făcut o mică pauză și apoi am plecat pe Vârful Peleaga – cel mai frumos vârf pe care am urcat eu până acum. Detaliile traseului aici: https://instatravel.ro/traseu-lacul-bucura-varful-peleaga/

Am coborât înapoi în Poiana Pelegii următoarea zi, planul era să stăm 2 nopți cu cortul, dar între timp se schimbase meteo și se anunțau ploi, așa că a trebuit să coborâm mai devreme.

Lacul Bucura - Circuitul Lacurilor - Poiana Pelegii
Lacul Bucura

Lacul Bucura

În momentul în care ajungi pe malul lacului Bucura te simți de parcă ai fi într-un mic colț de rai, peisajul este greu de descris în cuvinte, pentru că ești înconjurat de unii dintre cei mai înalți munți din România.

În jurul nostru se desfășurau: Vârful Peleaga (2509 m), Vârful Păpușa (2508 m), Vârful Retezat (2482 m), Vârful Bucura II (2371m), Vârful Custura Bucuriei (2370 m) și multe alte vârfuri. 

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura
Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura
Lacul Bucura - Circuitul Lacurilor - Poiana Pelegii
Lacul Bucura

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România, este situat în inima Munților Retezat, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucuriei, la altitudinea de 2041 m.

Acesta are o suprafață de 8,90 ha, este alimentat de 5 izvore, iar adâncimea maximă a apei este de 15.5 m  în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia.

Având în vedere altitudinea la care ne aflam seara a fost răcoare, m-am bucurat foarte mult că mi-am pus un hanorac extra.

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura
Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura

Circuitul Lacurilor

Lacul Bucura - Circuitul Lacurilor - Poiana Pelegii
Lacul Ana

Indiferent dacă rămâi sau nu peste noapte la Bucura, la coborâre îți recomand să faci un mic ocol și să te întorci pe traseul cu Circuitul Lacurilor, așa cum am făcut și noi următoarea zi. Vei parcurge tot 2 ore la coborâre, iar peisajele sunt fabuloase, vei trece pe lângă Lacul Ana și Lacul Lia. 

Traseul Circuitul Lacurilor este marcat cu bulină roșie și este format din 2 bucle, noi am făcut doar una dintre ele, cea colorată cu albastru deschis pe harta de la începutul articolului. 

Cum stai cu fața spre Lacul Bucura și Șaua Curmătura Bucuriei, trebuie să o iei în stânga, poteca va tot urca și va coti ușor la stânga, caută marcajul cerc roșu.

Lacul Bucura - Circuitul Lacurilor - Poiana Pelegii
Circuitul Lacurilor

Din punctul de belvedere am admirat Lacul Ana, Lacul Lia și Lacul Bucura. De acolo traseul cu bulină roșie se bifurcă, dacă vrei să o iei spre traseul care se intersectează cu traseul Lacul Bucura – Poiana Pelegii, atunci trebuie să urmezi bulina în jos, spre Lacul Lia, ai grijă să nu o iei în sus spre Lacul Viorica, Lacul Florica și Tăul Agățat (adică cealaltă buclă a traseului Circuitul Lacurilor).

Lacul Bucura - Circuitul Lacurilor - Poiana Pelegii
Lacul Ana

Noi ne-am bucurat tare mult că am ales să ne întoarcem pe acolo, chiar dacă a fost puțin dificil cu rucsacii mari în spate. Poteca ne-a condus până la buza lacului Lia, iar peisajele până acolo au fost fabuloase. 

Pe acest traseu am găsit și urmele unei stâne, care acum am văzut că era mutată cam pe la jumătatea drumului ce trece de la Lacul Bucura spre Șaua Curmătura Bucuriei. 

Lacul Bucura - Circuitul Lacurilor - Poiana Pelegii
Lacul Lia

De la Lacul Lia a trebuit să urcăm destul de susținut până ce am ajuns la marcajul dungă albastră și cruce roșie. Coborârea până în Poiana Pelegii a fost mai ușoară, am făcut în total 2 ore, dacă am fi mers direct, fără să mai facem, Circuitul Lacurilor, estimez un timp de 1 oră și jumătate.

Ne-a plăcut extrem de mult și de această dată în Munții Retezat, sunt foarte bucuroasă că am reușit să urc cu cortul și să dorm la Lacul Bucura, aveam această dorință de 5 ani.

Ne-am făcut planuri să revenim în Retezat, sperăm în primăvară (să prindem și rhododendronii înfloriți). În acest parc național sunt numeroase trasee pe care le poți face, toate oferind peisaje spectaculoase și care te vor face să iubești și mai mult Munții Retezat.

Video dronă 4k - Munții Retezat

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Trasee cu plecare de la Lacul Bucura

De la Lacul Bucura poți ajunge pe Vârful Peleaga, Vârful Păpușa, Vârful Custura Bucuriei, Vârful Bucura II, Vârful Retezat, Tăul Porții, Tăul Agățat, Lacul Viorica, Vârful Judele, Circuitul lacurilor glaciare, etc.

Poți vizualiza întregul album foto din Munții Retezat aici.

Aici găsești mai multe idei de trasee ușoare pe munte din România: https:// instatravel.ro/trasee-pe-munte/.

Tarif de vizitare Parc Național Retezat

Tarif de intrare în Parcul Național Retezat: 10 lei / persoană – valabil 7 zile.

Tarif utilizare drum auto: 15 lei / autovehicul.

Taxa se achită imediat ce treci de Barajul Gura Apelor.

Cum ajungi în Poiana Pelegii - Munții Retezat

Cel mai accesibil drum prin care poți ajunge în Munții Retezat este: Hațeg – Barajul Gura Apelor – Poiana Pelegii. 

Trebuie să știi că pe raza Munților Retezat nu vei avea deloc semnal, la scurt timp după ce vei ieși din Hațeg vei pierde semnalul, de aceea este foarte important să te documentezi foarte bine înainte de a pleca în drumeție despre starea drumurilor și să-ți descarci / printezi hărțile traseelor pe care dorești să le parcurgi. 

Nu, nu glumesc! O să ai semnal doar în Hațeg și sus pe Vârful Peleaga sau în Șaua Curmătura Bucuriei, atât!

Barajul Gura Apelor
Barajul Gura Apelor

Din Hațeg până la Barajul Gura Apelor (44 km – 47 min) drumul este asfaltat, dar cam plin de gropi, mi s-a părut la fel de prost ca și în 2017.

De la Barajul Gura Apelor până la Poiana Pelegii este drum forestier (19 km – 57 min). Această porțiune de drum a beneficiat de mici îmbunătățiri, în sensul că au fost refăcute capetele de pod, astfel că drumul nu se mai rupe după fiecare ploaie mai serioasă și este o idee mai accesibil comparativ cu starea lui din 2017. 

Cu grijă și cu mare atenție poate fi parcurcurs cu orice tip de mașină (pe vreme bună), noi avel un Opel Astra. Dacă prognoza anunță ploi și cantități mari de precipitații eu ți-aș recomanda să mergi doar dacă ai 4×4.

Unde parchezi în Poiana Pelegii?

În capătul drumului forestier se află o parcare generoasă, totuși în weekendurile din sezonul estival este neîncăpătoare și lumea parchează și pe lateralele drumului, după posibilități. 

Dacă o să vezi multe mașini parcate pe marginea drumului în zilele de vineri-sâmbătă (ca în imaginea de mai jos), nu te ambiționa să continui, este clar că parcarea este plină!

 Nu-ți încerca norocul fiindcă apoi va trebui să dai cu spatele, iar dacă o să mai ai și alte mașini în spate lucrurile se complică și mai mult. 

Parcare Poiana Pelegii

Unde poți campa?

1. Poți campa lângă Refugiul Salvamont din Poiana Pelegii. Există izvor de apă, nu este electricitate și nici semnal. 

Este interzis să faci focul! Este necesar să îți cari gunoiul până la primul container de gunoi care îți va ieși în cale!

Un alt aspect extrem de important – parcarea nu este situată la marginea campigului din Poiana Pelegii așa cum apare pe Google Maps. De fapt, locul în care vei parca mașina se numește Gura Bucuriei, iar ca să ajungi în locul de campare trebuie să mergi pe traseu aprox. 10 min., îți recomand să ai bagajul cât mai compact, pentru că nu este drum forestier până acolo, ci potecă de munte, destul de solicitantă. 

Noi am campat acolo în 2017 și nu am știut acest aspect, așa că am făcut o grămadă de drumuri să cărăm sacii de dormit, saltelele, izoprenele, cortul, mancarea, mai multe pungi, etc.. totul ar fi putut fi mult mai simplu dacă am fi luat cu noi rucsacii de munte și atunci 🙂

Nu strică să ai la tine un spray de urs, un panou solar portabil, duș solar portabil pentru camping.

Traseu Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Lacul Bucura

2. Poți campa lângă Refugiul Salvamont de lângă Lacul Bucura. Există izvor de apă, nu este electricitate și nici semnal. Sunt montate 2 toalete ecologice, curățenia este păstrată de turiști.

Este interzis să faci focul! Este necesar să îți cari gunoiul până la primul container de gunoi care îți va ieși în cale!

Aici poți ajunge doar pe jos, urmând traseul Poiana Pelegii – Lacul Bucura (aprox 3 km) sau traseul ce pornește din Cârnic: Cabana Lolaia – Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Șaua Curmătura Bucuriei – Lacul Bucura (aprox. 10 km).

Descoperă mai multe atracții turistice din județul Hunedoara: https://instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/.

Descoperă mai multe trasee pe munte: https://instatravel.ro/trasee-pe-munte/.

Cazare în Hațeg

Vila Silva II

Noi ne-am decis pe ultima sută de metri că ar fi mai bine să plecăm de vineri după muncă și să ne cazăm la Hațeg, astfel încât sâmbătă dimineață să ajungem destul de repede în Poiana Pelegii. Ținând cont că am rezervat cazare joi pentru vineri și o singură noapte de cazare, nu am avut prea multe opțiuni.

Ne-am cazat la Pensiunea Vila Silva II, recomand această cazare doar dacă te afli în tranzit, cum a fost cazul nostru, și ai nevoie doar de un pat ok și un duș cu apă caldă. 

Noi am ajuns la cazare undeva în jur de ora 20:00 și am plecat la 07:00. Pentru 1 noapte de cazare – 2 personae – am achitat 135 lei. Camera arată ca în pozele de pe site, dar tâmplăria este veche și NU are plase de țânțari la geam, vila pe exterior și curtea sunt destul de neîngrijite, nu aș alege această cazare pentru mai multe nopți.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Vila Silva I este chiar lângă, aceea are și piscină, dar și acolo pozele cred că sunt tot de la inaugurare.

Cazare Hateg Vila Silva
Vila Silva II

Vila Țara Hațegului

Vila Țara Hațegului este foarte apreciată pe Booking, aici am fi vrut să stăm, dar nu era disponibilă în perioada aleasă de noi. 

Dacă vrei să petreci mai multe zile în Hațeg cu siguranță aceasta este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai. Această cazare oferă spre închiriere biciclete gratuit, parcare privată, lounge comun și o grădină foarte generoasă.

De asemenea, această proprietate are camere de familie și facilități de grătar. Oaspeții au la dispoziție o bucătărie comună și WiFi gratuit în întreaga proprietate.

Rezervă o cameră pe Booking aici cu doar 130 lei/noapte.

Cazare Hateg Vila Țara Hațegului
Vila Țara Hațegului

Hotel Baril

Dacă preferi hotelurile atunci Hotel Baril ar putea fi o variantă potrivită, prețul unei nopți de cazare este în jur de 194 lei pentru 2 persoane.

Camerele sunt dotate cu minibar, Smart TV, seif, baie privată cu uscător de păr și articole de toaletă. Parcarea privată este gratuită.

Rezrvă o cameră pe Booking aici.

Cazare Hateg Hotel Baril
Hotel Baril

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Lacul Bucura și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Site oficial Munții Retezat: www.retezat.ro

8 thoughts on “Traseu Retezat: Poiana Pelegii – Lacul Bucura – cu cortul”

  1. Bună! Am o nelămurire. Unde este bariera celor de la Ocolul Silvic, despre care am citit că nu se deschide până la ora 8 ? La ce distanță de intrarea în poteca spre Poiana Pelegii este această barieră ?

    1. Buna, este destul de nasol drumul, dar accesibil cu o masina normala daca se merge foarte incet si cu atentie, noi l-am facut de 2 ori cu un opel astra si nu am avut incidente. In vreo 2-3 locuri am avut emotii, dar nu au fost probleme, poate au mai amenajat putin drumul de anul trecut. Te sfatuiesc sa te duci cat mai de dimineata sa nu fie aglomerat sus in parcare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top