Fie că ești pasionat de istorie, artă sau pur și simplu vrei să te bucuri de atmosfera autentic belgiană, Gent te va surprinde cu siguranță la fiecare pas.
Noi am vizitat acest oraș într-o zi de februarie și ne-a plăcut tare mult, cred că primăvara sau toamna este și mai frumos. Las mai jos detalii despre locurile pe care le-am vizitat și impresiile mele de călătorie.

Cuprins
I. Gent - Top 10 locuri de vizitat în o zi
Gent este unul dintre cele mai vizitate orașe din Belgia, alături de Bruges și Bruxelles. Principalele obiective turistice se află în centrul vechi și sunt situate foarte aproape unele de altele, astfel că nu am folosit mașina sau alte mijloace de transport în comun.
Abia așteptam să ajungem în acest oraș, pentru că auzisem că bătălia pentru cel mai frumos oraș din Belgia este foarte strânsă între Gent și Bruges, iar mie Bruges-ul mi-a plăcut de enorm de mult.
Las mai jos lista cu obiectivele turistice pe care le-am vizitat, ca de obicei le las în ordinea de pe hartă ca să-ți fie ușor să te organizezi în caz că vei ajunge pe aici, iar la final am să-ți spun și impresiile mele de călătorie și care oraș este mai frumos din punctul meu de vedere.
1. Castelul Gravensteen
Ne-am început plimbarea prin Gent de la Castelul Gravensteen, care este un simbol al orașului. Acesta datează din secolul XII și a fost construit de contele de Flandra pe malul râului Lys.
Astăzi, găzduiește Muzeul Armelor și o impresionantă expoziție de instrumente de tortură medievale. Aici am putut descoperi povești fascinante despre viața din Evul Mediu și ne-am putut bucura de o panoramă superbă asupra orașului de pe acoperișul castelului.
Pretul unui bilet este de 13 euro și poate fi achizitionat aici.


2. Korenlei și Graslei
De la Castelul Gravensteen ne-am dus către canalele din Gent, iar pentru a descoperi farmecul inconfundabil al acestora ne-am plimbat pe cele mai renumite străzi din oraș, Graslei și Korenlei, unde am descoperit unele dintre cele mai faine clădiri ale orașului.



3. Plimbare cu barca
Recomand cu drag și o plimbare cu barca (în jur de 10 €), mai ales dacă alegi un tur ghidat – poveștile despre istoria locului dau și mai mult farmec peisajului. Este un loc unde pur și simplu te oprești, te relaxezi și te lași cucerit de arhitectura unică și de vibe-ul autentic belgian.

4. Podul Sfântul Mihail
Ne-am continuat plimbarea la pas pe Korenlai până ce am ajuns la Podul Sfântul Mihail, care este cu siguranță cel mai frumos pod din oraș.
De pe pod se pot admira turnul Belfort, turnul bisericii Sfântul Nicolae și turnul Catedralei Sfântul Bavo.



5. Catedrala Sfântul Mihail
Imediat ce am traversat podul am ajuns la catedrala cu același nume, Catedrala Sfântul Mihail. Construcția catedralei a început în anul 1440 și a fost finalizată în anul 1825. Este o clădire în stil gotic târziu la exterior și în stil baroc la interior. Se poate vizita gratuit.

6. Biserica Sfântul Nicolae
La doar câțiva pași distanță se află și biserica Sfântul Nicolae, una dintre cele mai mari, vechi și impresionante biserici din Gent.
Aceasta a fost construită în secolele XIII – XV, într-o combinație de stiluri arhitecturale: romanic și flamand. Se vizitează gratuit.




7. Turnul Belfort (Clopotnița din Gent)
Cu o înălțime de 91 de metri, Turnul Belfort este cel mai înalt turn din Belgia și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost construit în 1380 și oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului, mai ales în zilele senine. În vârf vei descoperi un dragon din cupru, simbol al Gent-ului.
Accesul este facilitat de un lift, spre deosebire de alte turnuri medievale unde urcarea pe scări e o adevărată provocare. Biletul de intrare costă 11 € și poate fi achiziționat de aici.


8. Catedrala Sfântul Bavo
Impunătoare și elegantă, Catedrala Sfântul Bavo se află în imediata vecinătate a Turnului Belfort și domină orașul Gent de aproape 500 de ani. Aceasta are o înălțime de 89 de metri și impresionează prin arhitectura gotică flamandă.
Aici se află celebra capodoperă a lui Jan van Eyck, „Adorația Mielului Mistic”, considerată una dintre cele mai valoroase și… furate opere de artă din lume. Pentru a fi protejată, aceasta a fost expusă în condiții de maximă siguranță, într-o vitrină care a costat 30 de milioane de euro.


9. Castelul lui Gerard Demonicul din Gent
Aproape de Catedrala Sfântului Bavo se află și Castelul lui Gerard Demonicul, o fostă fortificație medievală. Numele său provine de la figura enigmatică a cavalerului Gérard de Ghent, supranumit „Diavolul”, care se presupunea că a locuit în acest edificiu medieval în secolul al XIII-lea.
De-a lungul secolelor castelul a fost folosit ca resedință a cavalerilor, arsenal, mănăstire, școală și seminar episcopal. În 1623 au fost înființate un cămin pentru nebuni și un cămin pentru orfani. O altă parte a clădirii a fost folosită ca închisoare sau casă de corecție.


10. Primăria orașului Gent
Primăria din Gent (Stadhuis) este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri civice din Belgia. Aceasta este alcătuită din două clădiri din perioade și stiluri arhitecturale diferite care se văd pe fațadă. Una dintre ele, orientată spre strada Hoogpoort, are o fațadă în stil gotic, care contrastează cu fațada sobră în stil renascentist de pe strada Botermarkt.

11. Strada Grafitti
Se spune adesea că poți recunoaște un oraș plin de viață după arta sa stradală. Gent este un oraș cultural deschis și modern. Werregarenstraatje din Gent este o pânză deschisă pentru tinerii artiști stradali de pretutindeni.
Evident că strada iși tot schimbă infățișarea, desenele fiind constant înlocuite cu altele noi. Mi se pare tare faină ideea, poate și noi dacă am crea un loc dedicat pentru acest tip de artă, nu am mai avea probeleme cu desenele care apar peste tot, inclusiv în locurile nedorite, de patrimoniu.


În capătul străzii grafitti se află piața Vrijdagmarkt (Friday Market), una dintre cele mai frumoase piețe din Gent. Este o zonă în care vei găsi multe restaurante, cafenele și multe alte magazine de unde poți achiziționa diverse suveniruri.
12. Cartierul Patershol
Dacă ți-a mai rămas timp, ia-o la pas și prin cartierul Patershol, este un labirint de străduțe pietruite și case istorice, fiind locul ideal pentru a simți atmosfera autentică a Gent-ului. Aici vei găsi cafenele cochete și restaurante unde poți savura delicii locale. Mie mi s-a părut că acest cartier seamănă foarte mult cu centrul vechi din Brașov, mai exact cu străduțele perpendiculare pe Republicii.


II. Concluzii și impresii de călătorie Gent, Belgia
Spre deosebire de Bruxelles care ne-a cam dezamăgit, Bruges-ul și Gent-ul ne-au plăcut infinit mai mult.
Pe străzi te simți în siguranță peste tot, iar orașele sunt foarte curate și îngrijite, toate casele din centru arată foarte bine, oamenii sunt foarte amabili și relaxați, așa că toate astea contribuie la o atmosferă de vacanță superbă.
Acum între Gent și Bruges este destul de greu să alegi, ambele sunt foarte frumoase, totuși Bruges-ul mie mi-a plăcut mai mult, are un farmec aparte pe care îmi este greu să-l descriu în cuvinte, este ceva ce se simte.

III. Unde te cazezi în Gent?
Cazări cu buget redus
Dacă ești în căutarea unei cazări cu buget redus, atunci B&B Koeketiene, Excellent Studio for Two in Central Ghent, Edville Studio sau Budget Rooms by Ghent River ar putea fi câteva opțiuni grozave pentru tine.
Cazări de tip mediu
Dacă ești în căutarea unei cazări de tip mediu, atunci câteva opțiuni ar fi: Marcel de Gand Business & Travel, ONE TWO FOUR, Le Grand Bordeleau sau Comic Art Hotel.
Cazări premium
Din seria cazărilor premium din Gent fac parte: Ganda Rooms & Suites, 1898 The Post sau B&B The Verhaegen.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă frumusețea orașului Gent și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.