Bruxelles – 20 obiective turistice – Ghid de călătorie pentru 3 zile

Se spune despre Bruxelles că este inima Europei, un oraș vibrant care îmbină perfect istoria, cultura și modernitatea.

În acest articol, te invit să descoperim împreună Bruxelles-ul așa cum l-am găsit noi, cu bune și cu rele. Voi începe cu itinerariul nostru în care îți voi prezenta cele 20 de locuri și obiective turistice în care am ajuns, iar apoi în concluzii îți voi spune și ce nu mi-a plăcut în capitala Belgiei, sediul principal al Uniunii Europene.

Bruxelles -Top 20 atracții turistice de vizitat
City break Bruxelles

Cuprins

I. Itinerariu Bruxelles – 3 zile
     I.I. Ziua 1
     I.II. Ziua 2
     I.III. Ziua 3
II. Concluzii City Break Bruxelles
III. Unde te cazezi în Bruxelles?

I. Itinerariu Bruxelles - 3 zile

Noi am stat în Bruxelles doar 2 nopți, așa că am ales să ne facem itinerariul bazat pe cele trei zone turistice ale orașului, astfel: în prima zi, ziua zborului, am explorat Atomium și obiectivele turistice din jurul lui, a doua zi am dedicat-o centrului vechi, fiind o zi plină, iar ultima zi, ziua decazării sau poate în cazul tău ziua zborului de întoarcere, am lăsat-o pentru Parlamentul European și Parlamentarium.

I.I. Ziua 1 - City Break Bruxelles

1. Atomium

Cred că eram încă în generală când o verișoară de-a mea a avut o delegație în Bruxelles și țin minte cât de fascinată am fost când mă uitam la fotografiile pe care mi le-a arătat când s-a întors din călătoria ei. Dintre toate obiectivele turistice pe care le-am văzut la ea, Atomium m-a făcut să spun că într-o zi trebuie să ajung și eu la Bruxelles. 

Așa că, iată-mă aici, pășind către simbolul emblematic al orașului, o construcție impresionantă realizată pentru Expoziția Mondială din 1958. Acesta reprezintă un cristal de fier mărit de 165 de miliarde de ori, o structură futuristă ce întruchipează progresul științific și modernitatea. 

Bruxelles - Atomium
Atomium - Bruxelles

Cele nouă sfere sunt interconectate și se pot vizita toate, accesul intre ele se face cu ajutorul unui lift de sticlă, dar și prin intermediul unor scări rulante și altele fixe. 

Odată ce pășești în Atomium, sentimentul este de-a dreptul special, ca și cum te-ai afla într-o navă spațială. Designul modern, scările înguste și jocurile de lumini și sunete te fac să te simți ca și cum ai ajuns pe o navă spațială. 

Pont: pentru a evita coada de la casa de bilete, poți achiziționa biletul online de aici.

Bruxelles - Atomium
Scară de legătură între sfere
Bruxelles - Atomium
Bruxelles - Atomium
Bruxelles - Atomium
Bruxelles - Atomium
Vedere din Atomium - în partea dreaptă se vede Mini Europe

2. Mini Europe

Mini Europe se află fix lângă Atomium și este un parc tematic ce prezintă reproduceri la scară mică ale celor mai faimoase monumente europene, oferind o călătorie rapidă prin Europa într-un singur loc. Deși noi nu l-am vizitat pentru că era închis, în fiecare an este închis în lunile ianuarie – februarie, îl las menționat aici pentru că tare mult mi-aș fi dorit să-l văd.

A fost primul parc de acest gen și sursă de inspirație pentru foarte multe țări care au preluat conceptul. Avem unul chiar și la noi în România, se numește  Mini Transilvania, am povestit despre el aici.

Bruxelles - Mini Europe
Mini Europe

3. Grădina Botanică, Serele Regale și Parcul Laeken

Dacă îți mai rămâne timp în prima zi și ești iubitor de natură, adaugă pe lista ta și Grădina Botanică și parcul Laeken. Aici poți explora o colecție impresionantă de plante și un ierbar cu peste trei milioane de specii. Băncuțele amplasate strategic îți oferă momente de relaxare, în timp ce cântecul păsărilor creează o atmosferă liniștitoare.

La câțiva pași distanță, Parcul Regal al Castelului Laeken te invită să descoperi serele regale spectaculoase. Acestea sunt deschise publicului doar trei săptămâni pe an, în perioada aprilie-mai, când poți admira o explozie de culori într-un cadru luxuriant. În restul anului, parcul și castelul rămân accesibile, oferind un loc ideal pentru plimbări relaxante.

Bruxelles - Serele Regale Laeken
Serele Regale Laeken - foto AveHistoria
Bruxelles - Parcul Laeken
Parcul Laeken primăvara

4. Biserica Notre-Dame din Laeken

Și dacă tot am luat la pas Parcul din Laeken, am mers și până la biserica Notre-Dame. Este o biserică catolică neogotică impresionantă, pe care am avut norocul să o găsim deschisă și am vizitat-o și în interior. Nu este neapărat un must see, decât dacă iei la pas parcul Laeken.

Bruxelles - Catedrala Notre-Dame din Laeken
Catedrala Notre-Dame din Laeken
Bruxelles - Catedrala Notre-Dame din Laeken

I.II. Ziua 2 - City Break Bruxelles

După prima zi de colindat prin Bruxelles ne-am odihnit bine, pentru că a doua zi urma să fie una plină, în care aveam să mergem pe jos aproape 7 km și să vizităm numeroase obiective turistice. În ziua 2 de colindat prin Bruxelles nu ai nevoie de mașină, centrul vechi este destul de mic și se ajunge foarte ușor pe jos de la o atracție turistică la alta. 

Ca să îți fie mai ușor să vizualizezi pe hartă obiectivele turistice vizitate de noi în ziua 2, am creat această hartă în Google Maps, pe care să o utilizezi când vei fi deja în capitala Uniunii Europene.

5. Manneken Pis

Am început plimbarea prin centrul vechi de la Manneken Pis, literalmente „băiețelul care face pipi”. Aceasta este o statuie de bronz,  ce este considerată unul dintre simbolurile orașului și este admirată de aproape orice turist care ajunge in Bruxelles.

Legenda spune că băiețelul a salvat orașul de la nimicire, în secolul al XVII-lea, atunci când olandezii au vrut să dea foc cetății, iar acesta a urinat pe fitil, salvând astfel cetatea. Astăzi, el întruchipează spiritul rebel, dar modest, care domnește la Bruxelles.

Bruxelles - Manneken Pis
Manneken Pis
Bruxelles - Manneken Pis

6. Muzeul Ciocolatei

Când mă gândesc la Belgia îmi vine în minte automat gustul de ciocolată cremoasă și gustoasă, așa că nu ai cum să pleci din Bruxelles fără a vizita muzeul ciocolatei, care se află la doar câțiva pași distanță de Manneken Pis.

Aici am învățat despre modalitățile de prelucrare al bobului de cacao și am descoperit istoria ciocolatei belgiene. Turul muzeului s-a încheiat cu un atelier de preperare al ciocolatei, care s-a finalizat desigur cu o degustăre. Despre Bruxelles nu pot spune că este cel mai frumos oraș al Europei, nici pe departe, însă pot afirma ferm că belgienii au cea mai gustoasă ciocolată, fără nici un dubiu.

Bruxelles - Muzeul Ciocolatei
Muzeul Ciocolatei
Bruxelles - Muzeul Ciocolatei

Și după ce ai degustat ciocolata aia delicioasă, când ieși din muzeu, fix vizavi, este un loc unde se vând celebrele wafels cu ciocolată, așa că este tare greu să reziști tentației. În apropiere de muzeu se află și Delirium Cafe, o locație renumită în rândul turiștilor pentru selecția sa vastă de beri, însă noi ne-am continuat plimbarea către următoarele obiective turistice, căci mai aveam multe de vizitat.

Bruxelles - Muzeul Ciocolatei

7. Grand Place

Grand Place, adică Piața Centrală, este înconjurată de clădiri istorice cu arhitectură gotică deosebită, ce par toate suflate în aur. Piața a fost declarată sit UNESCO în 1998 și este un must see în Bruxelles. 

Dacă ești pasionat de arhitectură aici ai ce vedea, îți poți rezerva chiar și câteva ore pentru a analiza toate detaliile de pe clădiri. 

Bruxelles - Grand Place
Grand Place
Bruxelles - Grand Place
Bruxelles - Grand Place
Bruxelles - Grand Place
Bruxelles - Grand Place
Primăria orașului

8. Zinneke Pis

La 10 minute distanță de mers pe jos de Grand Place se află Zinneke Pis (Corcitura), cunoscut și ca Het Zinneke, o sculptură de bronz realizată de artistul Tom Frantzen, care înfățișează un câine urinând pe o bornă metalică.

Aceasta a fost instalată în 1999 la intersecția străzilor Chartreux și Vieux Marché aux Grains din Bruxelles, statuia fiind comandată pentru a atrage mai mulți turiști și pentru a reflecta umorul specific bruxellez, cunoscut sub numele de zwanze.

Bruxelles - Zinneke Pis
Zinneke Pis

9. Jeanneke Pis

Tot în apropiere se află și Jeanneke Pis, sora lui Manneken Pis, tot o statuie la fel de celebră, reprezentând o fetiță care urinează, în poziție ghemuită, ce simbolizează spiritul jucăuș și nonconformist al orașului. Jeanneke Pis este adesea asociată cu dorința de egalitate între genuri și atrage numeroși turiști curioși.

Bruxelles - Jeanneke Pis
Jeanneke Pis

10. Galeriile Regale Saint-Hubert

La 2 minute distanță am găsit Galeriile Regale Saint-Hubert. Acestea sunt mai vechi decât renumitele Galerii Vittorio Emanuele II din Milano și reprezintă unul dintre cele mai populare atracții turistice din Bruxelles. 

Aceste galerii, construite între 1846 și 1847, găzduiesc astăzi mai multe cafenele și diverse magazine, dar și două teatre. Nu mă pot abține și trebuie să amintesc de Pasajul Vulturul Negru din Oradea, care după părerea mea este mai frumos.

Bruxelles - Galeriile Regale Saint-Hubert
Galeriile Regale Saint-Hubert
Galeriile Regale Saint-Hubert

11. Muzeul benzilor desenate

Dacă ești fan benzi desenate atunci trebuie să ajungi și la Comics Art Museum, dacă nu, sari direct la următorul obiectiv turistic. Muzeul se află într-o clădire art nouveau și se întinde pe 3 etaje.

Bruxelles - Comic Art Museum
Comic Art Museum

12. Catedrala Sfântul Mihail și Sfânta Gudula

Catedrala Sfântul Mihail și Sfânta Gudula se află foarte aproape de muzeul benzilor desenate și este o catedrală gotică impresionantă, cu vitralii superbe și o istorie bogată. Este un must see, mai ales că se vizitează și gratuit. Grandoarea sa te face să o compari chiar și cu Notre Dame din Paris.

Bruxelles - Catedrala Sfântul Mihail și Sfânta Gudula
Catedrala Sfântul Mihail și Sfânta Gudula

13. Mont des Arts

La 7 minute depărtare, situată pe dealul Coudenberg, Mont des Arts oferă o priveliște panoramică fabuloasă asupra orașului, incluzând Palatul Regal și Grand Place.

Tot  ce trebuie să faci pentru a ajunge aici este să urci pe scările monumentale sau să iei liftul panoramic. 

Bruxelles - Mont des Arts
Mont des Arts foto: biacalatoria.com

14. Palatul Regal din Bruxelles

Palatul Regal este o construcție neoclasică, de o grandoare aparte, ce este reședință oficială a monarhilor belgieni. În interiorul palatului se poate admira Sala Tronului, Salonul Albastru, Sala Gilt și alte încăperi decorate cu opere de artă valoroase.

Palatul Regal din Bruxelles
Palatul Regal din Bruxelles
Palatul Regal din Bruxelles

15. Muzeul instrumentelor

De la Palatul Regal se ajunge foarte ușor la Muzeul Instrumentelor. Acest muzeu te va introduce în lumea muzicii, printre sunete și instrumente inedite.

Bruxelles - Muzeul Instrumentelor Muzicale
Muzeul Instrumentelor Muzicale

16. Place du Sablon și Biserica Notre-Dame du Sablon

Place du Grand Sablon este un cartier cu numeroase baruri, cafenele și magazine, ocazie perfectă să încerci o porție din renumiții cartofi prăjiți belgieni.

Bruxelles - cartofi prăjiți

Situată în Place du Grand Sablon, Biserica Notre Dame din Sablon se remarcă prin frumusețea fațadei. Aceasta este cea mai recentă clădire gotică a Belgiei.

Bruxelles - Place du Sablon și Biserica Notre-Dame du Sablon
Biserica Notre-Dame du Sablon

17. Palatul de Justiție

De trei ori mai mare decât Palatul Regal, Palatul de Justiție te va impresiona și el prin mărimea sa impunătoare și arhitectura specifică anilor 1800. Se poate vizita și în interior, așa că asigură-te că nu-l vei rata.

Bruxelles - Palatul de Justiție
Palatul de Justiție
Bruxelles - Palatul de Justiție

18. Poarta Halle

Dacă ți-au mai rămas timp și bani, încheie ziua cu o ultimă vizită la Poarta Halle. Aceasta este o fostă poartă medievală a orașului și ultimul vestigiu al celui de-al doilea zid din Bruxelles. Înăutru vei găsi amenajat un muzeu.

Bruxelles - Poarta Halle
Poarta Halle
Bruxelles - Poarta Halle

I.III. Ziua 3 - City Break Bruxelles

19. Parlamentul European

N-ai cum să pleci din Bruxelles fără să faci o vizită și la Parlamentul European. Accesul se face gratuit și poți vizita Sala Plenului, unde poți intra în hemiciclu (sala principală de ședințe), acolo unde se desfășoară dezbaterile și voturile importante, iar dacă vrei să afli mai multe despre Parlamentul European, poți opta pentru un tur ghidat sau audio-ghidat. 

Bruxelles - Parlamentul European
Parlamentul European
Bruxelles - Parlamentul European
Bruxelles - Parlamentul European
Bruxelles - Parlamentul European

20. Parlamentarium (Centrul pentru Vizitatori al Parlamentului European)

Dacă la Parlamentul European explorezi sediul instituției, legat direct de activitatea politică și legislativă, la Parlamentarium ai parte de o experiență educativă și interactivă, mai potrivită pentru înțelegerea istoriei și funcționării Uniunii Europene. 

Aici poți vizita expoziții interactive prin intermediul cărora explorezi istoria Uniunii Europene și impactul deciziilor UE asupra vieții cetățenilor, o hartă multimedia prin intermediul căreia vei descoperi detalii despre fiecare țară membră și contribuțiile lor la Uniune, dar poți face și simulări ca să descoperi cum funcționează procesul decizional al Parlamentului prin jocuri educative.

Acesta este un obiectiv turistic de neratat, mai ales pentru familiile cu copii, așa că rezervă-ți vizita din timp, gratuit, aici. Poți intra și fără rezervare, însă numai dacă mai sunt locuri disponibile.

Bruxelles - Parlamentarium
Parlamentarium
Bruxelles - Parlamentarium
Bruxelles - Parlamentarium

Dacă îți mai rămâne timp în ultima zi poți continua către Parcul Cinquantenaire și către muzeul Autoworld. 

II. Concluzii și impresii de călătorie Bruxelles

Nici nu știu cu ce să încep pentru concluzii, aș spune că per total Bruxelles-ul pentru mine a fost o dezamăgire destul de mare. Desigur, dacă mă raportez la obiectivele turistice acestea sunt impresionante și merită vizitate, însă așteptările mele pentru capitala UE erau altele. 

Mă gândeam că Bruxelles-ul ar trebui să fie un exemplu pentru toate celelalte capitale ale Uniunii, că doar aici se fac regulile, nu?! Nimic mai fals. În centrul vechi sunt cartiere în care nu te simți deloc în siguranță, un fel de Ferentari al nostru, numai că la ei este fix în centru. 

Ghinionul nostru a fost că ne-am luat și cazarea într-unul din acele cartiere, o cazare cu un scor de 4.89 din 5 pe Airbnb, dar în care nu se putea sta. În primul rând locația era alta decât cea specificată în aplicație, iar totul era obscur și sinistru, am să las mai jos o poză cu ceea ce vedeam de pe fereastra camerei. Când le-am spus că nu putem rămâne acolo și am cerut banii înapoi ne-au condiționat să nu le lăsăm recenzie pe Airbnb, așa am înțeles și de ce aveau scorul acela mare. A fost o întreagă aventură să ne căutăm altă cazare la 11 noaptea pe ploaie…

View-ul de la prima cazare din Bruxelles
View-ul de la prima cazare din Bruxelles
View-ul de la prima cazare din Bruxelles

Trecând peste problema cu cazarea, aș adăuga și faptul că străzile din centru erau destul de îmbâcsite, iar pe alocuri sunt probleme cu gunoiul și cu cerșătorii. Plecând de acasă cu imaginea degradantă pe care toată lumea o creează în jurul capitalei noastre, și în jurul României, pot spune ferm că Bucureștiul stă mult mai bine, la multe capitole, comparativ cu Bruxelles-ul, așa cum este el, cu toate neajunsurile lui. 

Având în vedere cât de ieftine sunt biletele de avion către Bruxelles ar trebui să-l vizitezi și doar pentru a putea face o comparație, îți garantez că la întoarcere vei iubi și aprecia România mai mult.

În încheiere aș spune că nu regret deloc city break-ul din Bruxelles, a fost o experiență până la urmă, iar vizitele la Atomium și la Parlamentul European te fac să treci peste micile probleme ale orașului. Dar, nu pleca acasă cu impresia asta despre Belgia, pentru că dacă mergi către Gent îți vei schimba părerea mult în bine, ca să nu mai spun de Bruges, orășel de care m-am îndrăgostit iremediabil.

Și dacă tot am povestit despre pățania noastră cu cazarea, las mai jos și câteva recomandări de cazare ok pentru Bruxelles. P.S. nu recomand Airbnb, suport 0 din partea lor, și nu a fost singurul loc în care am avut probleme cu cazarea, în timp ce pe Booking întotdeauna a corespuns prezentarea din aplicație cu realitatea.

III. Unde te cazezi în Bruxelles?

Cazări cu buget redus

Hotelul Bedford este un hotel tip boutique, situat în centrul istoric al orașului Bruxelles, la doar 450 de metri de Grand Place.

Bedford Hotel & Congress Centre Brussels - cazare Bruxelles
Bedford Hotel - cazare Bruxelles

Cazări de tip mediu

Dacă ești în căutarea unui hotel la preț mediu, atunci câteva opțiuni ar fi: Appart’City Confort Bruxelles Centre Gare du Midi, Hotel des Colonies Brussels by Mercure sau The Liman Hotel.

Appart'City Confort Bruxelles Centre Gare du Midi - Cazare Bruxelles
Appart'City Confort Bruxelles Centre Gare du Midi
Hotel des Colonies Brussels by Mercure - cazare Bruxelles
Hotel des Colonies Brussels by Mercure
The Liman Hotel - cazare Bruxelles
The Liman Hotel

Cazări premium

9Hotel Sablon - cazare Bruxelles
9Hotel Sablon
Mix Brussels --Gym & Wellness - cazare Bruxelles
Mix Brussels --Gym & Wellness 
Hotel Manos Premier - cazare Bruxelles
Hotel Manos Premier
Hotel Novotel Brussels Off Grand Place - cazare Bruxelles
Hotel Novotel Brussels Off Grand Place

Cazare luxury

Pentru cei care caută luxul se pot orienta către Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels.

Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels - cazare Bruxelles
Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă frumusețea orașului Bruxelles și împărtășește experiența cu noi pe instagram!

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Bruxelles – 20 obiective turistice – Ghid de călătorie pentru 3 zile”

  1. Aceeasi impresie am avut-o si eu despre Bruxelles anul trecut. Pentru orasul care reprezinta capitala UE, am avut asteptari muuult mai mari 🙁

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top