Dacă ești pasionat de drumeții, îți place aventura și vrei să încerci niște senzații tari, românești, astăzi am să îți povestesc despre Via Ferrata – Sunny Way!
Priveliștea de pe traseu este spectaculoasă, iar valul de emoții pe care îl vei simți este de neegalat. Dacă vrei să încerci o astfel de experiență este musai să fii prieten cu înălțimea și cu scările!
Ce înseamnă Via Ferrata?
Un traseu de Via Ferrata presupune cățărare. În general este amenjat cu trepte, scoabe, scări, podețe, majoritatea metalice, în locurile în care lipsesc prize naturale sau sunt de dimensiuni mici. Începând cu gradul B de dificultate, este necesar echipament special.
Denumirea de Via Ferrata provine din Italia și s-ar traduce: drum de fier. Primele trasee de acest tip au apărut în Alpi, în timpul Primului Război Mondial, când soldații montau prinderi și corzi de fier, ca să poată traversa munții.
Începând cu anii `60 traseele de acest tip au fost valorificate turistic, în prezent cele mai renumite sunt cele din Dolomiti.
Fiind foarte apreciate de dornicii de aventură, au fost amenajate și acreditate astfel de trasee și în România.
Sunny Way – Via Ferrata este organizat de Green Adventure, traseul este amenajat chiar în incinta glampingului în care ne-am cazat, Green Camp Adventure Glamping, mai exact în comuna Gura Teghii din județul Buzău. Vezi aici detalii despre cazare: https://instatravel.ro/green-camp-adventure-glamping/
Detalii tehnice - Via Ferrata - Sunny Way
Sunny Way este singurul traseu din România cu circuit închis, care oferă întoarcere pe o mega tiroliană.
Înălțimea maximă la care te vei cățăra este de aproximativ 130 m pe verticală, distanța tirolianei este de aproximativ 300 m. Tot traseul durează aproximativ 1 oră. Gradul de dificultate este de tip C.
Pare destul de înfricoșător, dar vei avea asigurat un echipament care susține peste 1 tonă, iar ghidul, Andrei, are foarte multă experiență pe via ferrata și te va însoți pe tot parcusul acestei aventuri.
Copiii pot participa la activitate începând cu vârstă de 7 ani, pe un traseu de via ferrata și tiroliană special amenajate pentru ei, nu pe cel destinat adulților.
Clasificări Via Ferrata
Ca să înțelegi mai bine cât este de spectaculos traseul Sunny Way și în ce te bagi, trebuie să îți povestesc puțin despre clasificările Via Ferrata în funcție de gradul de dificultate. Ține cont că, Sunny Way, este de tip C!
A – Traseu via ferrata – ușor
Acest grad de dificultate marchează cele mai ușoare trasee. Cablurile, scările sau balustradele metalice servesc la asigurarea porțiunilor mai abrupte sau mai expuse ale potecilor montane stâncoase.
Nu este nevoie de echipament via ferrata, deseori aceste trasee se utilizează ca și trasee de coborâre. Sunt ușoare de parcurs, parcurgerea lor nu necesită utilizarea mâinilor aproape deloc.
Dacă ai făcut drumeții montane cu siguranță ai întâlnit, cel puțin de câteva ori, pe anumite trasee porțiuni asigurate cu lanțuri sau trepte.
B – Traseu via ferrata – mediu
Traseele de gradul B trec prin stânci mai abrupte, unde s-ar putea să ai nevoie și de mâini la cățărare. De asemenea pot exista porțiuni mai lungi cu scări, margini expuse deasupra unor prăpăstii mai adânci. Traseul prezintă prize artificiale pentru mâini și picioare.
Din punct de vedere tehnic aceste trasee nu sunt foarte dificile, fiind ideale pentru
începători. Se recomandă purtarea echipamentului special de via ferrata!
C – Traseu via ferrata – dificil
Un traseu de gradul C poate include pereți de stâncă abrupte, aproape verticale, cățărarea este îngreunată, mai tehnică, pașii nu sunt așa de relevanți precum ale traseelor de gradul B. Începând cu acest nivel, purtarea și folosirea echipamentului via ferrata este obligatorie!
D – Traseu via ferrata – foarte dificil
Categorie cu adevărat DIFICILĂ, cu multe ziduri verticale, existând cablul pentru asigurare, dar fără (sau cu foarte puține) prize artificiale pentru mâini și picioare, cățărătorii vor trebui să se țină deseori de stânca goală. Evident că și în acest caz, purtarea și folosirea echipamentului de via ferrata este obligatorie.
E – Traseu via ferrata – extrem de dificil
În această categorie sunt incluse cele mai dificile trasee de via ferrata, recomandate exclusiv persoanelor cu experiență mare.
Traseele duc prin ziduri verticale, deseori chiar cu pereți cu inclinație de peste 90 de grade, fară (sau cu foarte puține) prize artificiale. Parcurgerea acestor trasee necesită forță fizica crescută și cunoștințe tehnice speciale. Purtarea și folosirea echipamentului de via ferrata este obligatorie.
De ce trebuie să ții cont?
Frica de înălțime este cea mai comună frică întâlnită la oameni, este absolut normal să o ai! Satisfacția pe care o capeți la finalul unei astfel de experiențe este de neegalat, te simți cumva invincibil și capabil să faci orice din ceea ce îți propui.
În general toate activitățile de anduranță te fac să îți depășești propriile limite și să devii mai puternic decât ai fost ieri, te învață să îți dozezi energia și resursele, să îți stăpânești frica și să preiei tu controlul asupra gândurilor!
Totuși, este o linie foarte fină între adrenalina pe care o simți și momentul în care se poate declanșa un atac de panică, testează-ți limitele, dar nu te supune riscurilor. Este important să devii cea mai bună versiune a ta, dar nu te forța să devii mai mult de atât!
Prețuri Via Ferrata + Tiroliană:
Preț standard program Via Ferrata + Tiroliană: 140 lei/persoană (persoanele cazate la Green Camp beneficiază de o reducere de 20 lei).
Preț standard traseu copii Via Ferrata + Pod Indian + Tiroliană (vârstă minimă 7 ani): 110 lei/copil (copiii cazați la Green Camp beneficiază de o reducere de 20 lei).
Video dronă 4k - Via Ferrata - Sunny Way
În continuare te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Alte activități organizate de Green Adventure
Poți să stai la Green Camp Adventure Glamping și o săptămână și cu siguranță nu te vei plictisi. Iată câteva dintre activitățile organizate cu plecare din camp:
Rafting pe râul Buzău
Traseul de Rafting pe râul Buzău are o lungime de 14 km și durează undeva înre 2 și 3 ore, în funcție de debitul apei. Gradul de dificultate este unul de nivel mediu, iar totul se desfășoară în deplină siguranță datorită ghizilor brevetați IRF.
Prețul pentru o astfel de aventură este de 220 lei/persoană (beneficiezi de 20 lei discount dacă ești cazat la Green Camp).
Plimbare cu caiacul pe Lacul Siriu
Mai puțin aventuroasă, această activitate este potrivită pentru toată familia. O tură durează 2 ore, iar gradul de dificultate este minim. Și la această activitate te vor însoți ghizi brevetați IRF.
Prețul este de 200 lei/persoană (beneficiezi de 20 lei discount dacă ești cazat la Green Camp).
Drumeții Montane
Cascada Cașoca, Lacul Negru, vf. Ivănețu în Masivul Ivănețu, vf. Penteleu, Bolovanul Mortatului, Focul Viu sunt doar câteva dintre drumețiile pe care le poți face din Green Camp Adventure Glamping. Traseele sunt alese în funcție de numărul de participanți, de vârstă și de rezistența lor.
Un lucru este sigur acesta este probabil singurul glamping din Romania care îți oferă cea mai variată gamă de activități outdoor pe care le poți face în împrejurimi. Județul Buzău este extrem de ofertant în această privință.
Distanța traseelor este cuprinsă între 4 și 24 de km, pot dura de la 2-3 ore, până la 6-8 ore. Gradul de dificultate poate fi ușor, mediu sau dificil, depinde ce traseu alegi.
Prețurile sunt cuprinse între 100 si 150 lei/persoană (între 90 și 140 lei/persoană pentru cei cazați la Green Camp).
Obiective turistice în județul Buzău
Ținutul Buzăului este foarte ofertant în materie de obiective turistice, iar anul acesta a obținut validarea oficială ca geoparc internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.
Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre, cascada Pruncea și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților.
Poți citi articolul scris de mine cu Topul Obiectivelor Turistice din județul Buzău: https://instatravel.ro/geoparcul-tinutul-buzaului-atractii-turistice/
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Te provoc să încerci Via Ferrata Sunny Way și să împărtășești experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă documentare articol:
https://www.greenadventure.ro/
https://www.greencamp.ro/activitati/
https://adevarul.ro/
http://alpinismbihor.ro/
Observa cu acest articol, cred cu sinceritate ca acest site uimitor are nevoie de mult mai multa atentie. Probabil ca voi reveni sa citesc mai multe, multumesc pentru informatii!
Multumim tare mult pentru aprecieri, va asteptam cu drag sa cititi si celelalte articole publicate de noi 🙂
Bravo pentru îndrăzneală! Faine activități!