Valea Doftanei – 5 activități pe care să nu le ratezi

Lacul Paltinu - Valea Doftanei
Valea Doftanei

Situată la doar 2 ore de București sau Brașov, Valea Doftanei, este una dintre cele mai apreciate destinații turistice din județul Prahova. Peisaje de poveste, păduri seculare, aerul curat, vârfuri muntoase înalte, un lac de smarald, sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiștii aleg această destinație. 

Eu îndrăgesc tare mult acest loc, l-am descoperit prin 2012, când am fost în practică la barajul Paltinu, și de atunci tot revin pe aici.

În acest articol am să îți spun 5 activități pe care să nu le ratezi dacă ajungi aici:

1. Admiră Lacul și Barajul Paltinu

Lacul Paltinu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Prahova. Acesta impresionează prin culoarea sa de un verde smarald ce te poartă cu gândul la cele mai exotice insule din Grecia. 

Lacul are o lungime de 3 km, o suprafață de 215 ha, este amplasat la altitudinea 650 m și are ca scop alimentarea cu apă potabilă a orașelor Câmpina și Ploiești. 

Scăldatul este interzis pentru că este un lac foarte adânc, iar pericolul de înec este mare din cauza curenților care se creează.

Valea Doftanei
Lacul Paltinu - Valea Doftanei
Lacul Paltinu - Valea Doftanei
Lacul Paltinu - Valea Doftanei

Barajul Paltinu are o înălțime de 108 m și o lungime a coronamentului de 460 m, din păcate accesul pe baraj este interzis acum, acesta fiind păzit de jandarmi.

Cel mai frumos loc din care poți admira lacul și barajul este din Poiana Ciucaș, tot aici sunt amenajate și zone pentru picnic sau grătar. 

Lacul Paltinu - Valea Doftanei
Lacul Paltinu - Valea Doftanei

2. Cucerește Vârful Secăria

Cea mai ușoară metodă de a cuceri Vârful Secăria (1149 m) este din pasul Secăria, de acolo trebuie să mai mergi pe jos doar 40 de minute. 

Mașina o vei parca în zona denumită pe maps “La Antene” adică unde vei vedea o troiță și delulețul cu releu, pe drumul ce face legătura între Valea Doftanei și Comarnic. Până în pasul Secăria drumul este asfaltat de curând.

Vârful Secăria
Lacul Paltinu - Valea Doftanei
Vârful Secăria

Este o drumeție destul de lejeră, iar peisajul pe care îl poți admira este absolut superb.

Lacul Paltinu este și mai spectaculos văzut de la această înălțime, iar satele pitorești din jur sunt și mai uimitoare privite de la 1149 m altitudine. În plus vei fi înconjurat de Rezervația Glodeasa.

3. Descoperă Rezervația Glodeasa

Rezervația Glodeasa  are o suprafață de peste 500 ha și reprezintă unul dintre cele mai însemnate și pitorești obiective naturale din Valea Doftanei. Aceasta se află în apropierea localității Trăisteni, la o altitudine de aproximativ 700-800 m.

Majoritatea arborilor au 200 – 300 ani și înălțimi de peste 40 – 45 m. Frumusețea locului este pură, fiind considerată una dintre puținele păduri virgine din România, fapt pentru care s-a decis ocrotirea acesteia prin lege. 

Din 2007 a fost inclusă în Sit Natura 2000, datorită importanței sale comunitare. 

Rezervația Glodeasa - Valea Doftanei

4. Străbate Cheile Doftanei

În apropiere de Lacul Paltinu, râul Doftana a dat naștere unor superbe chei de o lungime de aproximativ 300 metri: Cheile Doftanei. 

Acestea reprezintă un adevărat fenomen carstic, având forma unui adevărat tunel, cu pereți aproape verticali și dând naștere unor peisaje spectaculoase.

Cheile Doftanei
Cheile Doftanei Foto: videouhd

5. Gustă din Cașcavea

Comuna Valea Doftanei este renumită și pentru un alt fel de cașcaval, numit cașcavea. Există până și un festival anual al cașcavelei, la care participă chiar și străini.

Unde te cazezi în Valea Doftanei?

Valea Doftanei Glamping – aceasta a fost alegerea noastră pentru un weekend memorabil în Valea Doftanei. Acesta este un glamping micuț, aranjat cu foarte mult bun gust, intim și cochet. 

Atmosfera este foarte caldă și pozitivă, nu aș ști să spun ce anume exact mi-a plăcut cel mai mult, dar este clar faptul că  experiența și vibe-ul locului ne-au reîncărcat bateriile pentru următoarea perioadă.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această locație am povestit aici mai pe larg: https://instatravel.ro/valea-doftanei-glamping/

Vrei să încerci acest glamping? Rezervă un cort pe Booking aici.

Valea Doftanei Glamping
Valea Doftanei Glamping

Atra Doftana Boutique Hotel – cea mai exclusivistă locație din Valea Doftanei. Fie vii pentru o zi în mijlocul naturii și un prânz fine dining, pentru o escapada de weekend sau o vacanță de familie, la ATRA vei avea de fiecare dată o experiență personalizată.

Rezervă o cameră pe Booking aici. 

Atra Doftana Boutique Hotel
Atra Doftana Boutique Hotel - Valea Doftanei

The Doft Villa – o altă cazare de poveste din Valea Doftanei lansată de curând. Pensiunea are restaurant, o grădină generoasă și vedere către munți.

Rezervă un cort pe Booking aici.

cazare valea doftanei
The Doft Villa - Valea Doftanei

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Valea Doftanei și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top