Ai auzit vreodată de misterioasele pietre care cresc? Li se spune trovanți, iar pe mine mă intrigă foarte mult misterul din jurul lor și formele lor ciudate pe care le au.
Prima dată i-am descoperit pe cei din Buzău, despre care am povestit aici, iar weekenedul trecut, în timp ce colindam prin județul Vâlcea, i-am descoperit și pe cei de la Costești. Este un loc spectaculos, în jurul căruia se învârt multe legende, despre care îți voi povesti în acest articol.
1. Trovanții de la Costești - Rezervația Naturală Muzeul Trovanților
Povestea trovanților a început în urmă cu 7 milioane de ani, mai exact în nord vestul mării preistorice care acoperea Oltenia pe care o știm astăzi, acolo unde un vechi fluviu crease o deltă, loc în care au apărut primii trovanți, adică exact în locul pe care l-am descoprit astăzi.
Trovanții sunt formațiuni de piatră unice, compuși în principal din carbonat de calciu și se formează în zone cu soluri bogate în calcar. Au o formă și o consistență neobișnuită, de multe ori având aspectul unor sfere sau alte forme sferice.
Trovanții se formează doar în anumite condiții și în anumite zone, astfel apar doar acolo unde există depozite de nisip și pietriș cu porozitate mare și când prin spațiul dintre granule circulă apă cu substanțe minerale dizolvate.
Datorită cristalizării se formează un fel de ciment care leagă granulele între ele în jurul unor nuclee, continuând astfel să crească la infinit. Din acest motiv trovanții cresc în continuu și uneori își schimbă și forma.
Îți spun sincer că este unul dintre cele mai fascinante locuri din țara noastră, numai gândește-te că pășești pe nisipul de pe fundul unei mării preistorice și admiri niște pietre care au crescut în 7 milioane de ani.
Deși este o locațiie la fel de fascinantă precum Babele din Bucegi, autoritățile de la noi au acordat un pic de importanță acestor pietre bizare abia în anul 1996, atunci când a fost amenjat muzeul de geologie în aer liber, printr-un proiect al Facultății de Geofizică București, iar abia în anul 2005 zona a fost declarată arie naturală protejată.
Îmi pare nespus de rău că această locație nu este promovată mai mult și protejată în adevăratul sens. Este strict interzis să furi trovanți și să-i duci acasa ori să îi distrugi în vreun fel. Probabil într-o altă țară o astfel de locație ar fi fost mult mai bine semnalizată, în schimb la noi poți trece cu lejeritate pe lângă și să nu o observi, iar curțile multor oameni din vecinătate dețin astfel de trovanți „culeși” din jurul rezervației.
2. Legende despre trovanți
La fel ca orice loc misterios precum Babele de la Ulmet sau Babele și Sfinxul din Bucegi, nici trovanții de la Costești nu au scăpat de teoriile conspirației și de legendele populare.
Unii spun că ar fi niște meteoriți căzuți pe pământ, alții spun că ar fi niște nave extraterestre prăbușite acum multe milioane de ani și împietrite de timp, iar preferata mea este cea conform căreia ar fi niște spații de stocare care sunt conectate la toată natura și care înmagazinează toate amintirile de pe Pământ.
Alții povestesc despre niște pietre ciudate care, pe înserat, ascunse de ochii curioșilor, vorbesc, șoptesc și se mișcă. Sunt zvonuri și că ar fi ouăle unor creaturi dispărute, precum dinozaurii sau că ar crește după fiecare ploaie.
Ce este drept, aceste pietre sunt învăluite în foarte mult mister și asta se datorează și formelor pe care le au, pentru că seamănă cu tot felul de creaturi, de la balauri încolăciți, la carapace de broaște țestoase sau capete de balene.
Curios este faptul că, deși s-au creat la fel ca și Trovanții din Buzău, formele lor sunt foarte diferite și nu se aseamănă atât de mult între ele.
3. Program & Tarif de vizitare Muzeul Trovanților
Muzeul trovanților este în aer liber și este deschis non stop, iar intrarea este liberă.
Există o parcare mare chiar la marginea drumului, iar peste drum vei vedea 2 porți mari metalice, acelea sunt puse pentru a bloca accesul auto, însă accesul pe jos se face foarte ușor, prin stânga sau dreapta acelor porți.
4. Cum ajungi la Muzeul Trovanților?
Rezervația Naturală Muzeul Trovanților este situată pe teritoriul comunei Costești, în sudul acesteia, lângă drumul național 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu.
Nu este necesar să faci nici un traseu pentru a ajunge aici, muzeul și trovanții fiind situați chiar lângă șosea.
5. Ce mai poți vizita în zonă?
În primul rând, dacă ajungi pe aici vara, este bine să știi că în Vâlcea vei găsi numeroase ștranduri, majoritatea cu apă sărată – foarte benefică pentru sănătate, printre care: Ștrandul Alb-Albastru Ocnița, Ștrandul Fără Fund Ocnele Mari, Ștrand Ostroveni, Aqua Park Posada, Cozia Aqua Park plus multe alte piscine mai mici.
Dacă poți sta în zonă mai multe zile, atunci este bine să știi că locația se află foarte aproape de Băile Olănești, Băile Govora, Salina Ocnele Mari, Călimănești-Căciulata, iar dacă îți plac traseele pe munte Parcul Național Buila-Vânturița și Parcul Național Cozia se află foarte aproape. Dacă vrei să ajungi spre Alba Iulia, Sibiu sau Sebeș, atunci e musai să o iei pe Transalpina sau Transfăgărășan, cele mai frumoase două șosele din România.
6. Unde te cazezi?
Hanul Vatra
Hanul Vatra este cea mai renumită și cunoscută cazare din zonă. Acesta este amplasat în mijlocul naturii, camerele sunt amenajate în stil tradițional, iar dacă vrei să vezi licurici, aici este locul ideal. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.
Tinyc Joy
Dacă preferi cazările de tip tiny house, atunci îți recomand Tinyc Joy – o locație perfectă pentru a-ți încărca bateriile. O poți rezerva pe Booking aici.
Pension Andra's House
O altă pensiune foarte apreciată în zonă este Andra`s House, pe care o găsești de asemenea pe Booking aici.
Brancoveanu Glamping
Pentru o experiență de glamping trebuie să încerci Brancoveanu Glamping. Pe Booking are un scor de 9.9 din 117 evaluări, deci cu siguranță este o cazare de poveste. Poți rezerva un iglu aici.
Camping Grădina Ioanei
Dacă ești în căutarea unui camping retras și liniștit, atunci îți recomand Campingul Grădina Ioanei despre care am povestit aici.
Conacul Paloși
Ultima recomandare de cazare pe care ți-o fac este Conacul Paloși. Pe lângă curtea generoasă de care dispune și camerele frumos amenajate, această pensiune impresionează și datorită faptului că aici vei găsi un meșter popular din Horezu, astfel vei avea ocazia să vezi live cum se fac oalele de lut.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din județul Vâlcea aici.
Descoperă Trovanții de la Costești și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.