Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre un traseu tare fain din Munții Măcin, pe care noi l-am parcurs pe 12 mai. Traseul pornește din satul Greci și ajunge sus pe Vârful Țuțuiatu și Vârful Ghinaltu.
Acest traseu poate fi considerat o drumeție extrem de ușoară pentru cei experimentați, însă pentru începători l-aș încadra la un grad de dificultate ușor spre mediu, asta pentru că la un moment dat se urcă destul de susținut, pe o porțiune nu foarte lungă. Las mai jos toate detaliile necesare pentru a te organiza să faci acest traseu.
1. De unde începe traseul spre Vârful Țuțuiatu?
Am trecut Dunărea pe la Hârșova, pentru că încă nu se deschisese noul pod de la Brăila, și am continuat pe drumul ce șerpuiește printre eoline și câmpuri întregi de rapiță, ah, cât ador acest drum! Evident că am oprit să facem 2-3 poze în rapiță, iar apoi am continuat până la Turtle Camp, camping situat în localitatea Greci, județul Tulcea, unde ne-am lăsat corturile și restul bagajelor.
Traseul spre Vârful Țuțuiatu pornește chiar din localitatea Greci, de lângă pensiunea Relax. Las aici și pin de Google Maps. Până în acel punct drumul este foarte bun, se poate ajunge cu orice tip de autovehicul.
2. Detalii traseu Vârful Țuțuiatu
Așa cum spuneam și mai sus, este un traseu extrem de ușor pentru cei experimentați și ușor spre mediu pentru începători. Prima jumătate a traseului este mai ușoară atât ca diferență de nivel, cât și din punct de vedere al potecii.
În a doua parte a traseului se urcă mai susținut, și doar spre final se trece printr-o mică zonă cu grohotiș și bolovăniș.
Traseul poate fi făcut dus-întors pe marcaj triunghi albastru sau se poate alege varianta de tip circuit, noi am ales circuitul, detaliez mai jos.
De reținut este faptul că este recomandat să faci acest traseu primăvara sau toamna, verile pot fi extrem de toride în această zonă.
Detalii tehnice
Marcaj: triunghi albastru + cerc roșu + c (traseu de bicicletă)
Lungime: aprox. 9 km (tot circuitul)
Durată: estimat 3-4 ore (tot circuitul), la noi s-au adăugat pauzele foto/video.
Dificultate: ușor
Diferență de nivel: 440 m
Sezon: tot timpul
3. Impresii de drumeție
Prima parte: satul Greci - vârful Ghinaltu
Am pornit pe traseu de lângă Pensiunea Relax, unde am parcat și mașina. De acolo am făcut stânga și am văzut marcajul cu triunghi albastru destul de rapid. Poteca este lină la început, a fost perfectă să ne facem încălzirea, iar peisajul destul de spectaculos, nici nu realizezi că acești munți sunt atât de mici în altitudine.
Destul de rapid am ajuns la o intersecție, la stânga triunghi albastru, iar la dreapta același traseu, dar mai lung, marcat pentru biciclete.
Noi am luat-o la stânga, păstrând marcajul, și am intrat într-o pădure, bucurându-ne în sfârșit de un pic de umbră, dar și de liniștea și prospețimea acestei zone, mai ales că am avut parte și de câteva de adieri de vânt.
De aici poteca a devenit destul de înclinată, a scos un pic „untul” din noi, doar cât să ne amintim că în timpul săptămânii stăm prea mult la birou și că nu facem suficientă mișcare. A meritat tot efortul, căci în scurt timp am ieșit într-un punct de unde peisajele au deveni de o frumusețe rară.
În zare puteam vedea noul pod de la Brăila și Dunărea cum cotea printre lanurile de rapiță, iar la picioarele noastre se întindeau pajiști întregi cu niște flori galbene deosebite. Nu mi-am dat seama ce flori erau, dar am făcut un popas pentru a admira întregul tablou pitoresc. În clipul de pe YouTube o să poți vedea câteva secvențe filmate din acest loc.
După pauza binemeritată am continuat să urcăm, am mai dat peste câteva puncte de belvedere uimitoare și imediat am ajuns la primul vârf, Vârful Ghinaltu, sau Țuțuiatu, depinde dacă te iei după hărțile vechi sau după hărțile noi.
Din ce am înțeles, cele două vârfuri au fost marcate greșit inițial, fiind inversate pe primele hărți tipărite și pe marcaje, iar în 2020, în urma unei decizii administrative, au fost redenumite, de data aceasta corect, dar pe teren este totul foarte confuz. După marcajele noi acesta este vârful Ghinaltu, deși pare că acesta ar fi mai înalt comparativ cu al doilea vârf pe care am ajuns.
A doua parte: vârful Ghinaltu - vârful Țuțuiatu
Nu ai cum să ajungi până aici și să nu dai o fugă și la cel de-al doilea vârf, pentru că este la o aruncătură de băț. De pe Ghinaltu am mers înainte spre Țuțuiatu, am trecut de intersecția la dreapta cu traseul de biciclete pe care am lăsat-o în spate și am mai urcat preț de vreo 10-15 minute pe cerc roșu, până ce am zărit steagul ce se înălța falnic pe Țuțuiatu.
Înainte de asta am făcut un mic popas să admirăm singura broscuță țestoasă care ni s-a arătat pe acest traseu. În munții Măcin se găsesc aproape 4000 de exemplare de broaște de uscat, iar acestea sunt protejate prin lege. Le poți admira, dar este absolut ilegal să le deranjezi habitatul, să le furi sau să le aduci vreun prejudiciu.
Ca să ajungi pe Țuțuiatu trebuie să țopăi printre niște bolovani destul de mari, dar nu este atât de periculos pe cât pare la prima vedere, iar view-ul de pe vârf merită tot efortul.
Vârful Țuțuiatu este cel mai înalt vârf din Munții Măcin, având o înălțime de 467 m, ce oferă o priveliște deosebită asupra întregii regiuni. Este cu siguranță punctul cel mai frumos din care poți admira Dobrogea în toată splendoarea ei.
În cazul în care nu știai, specialiștii spun că munţii Măcin s-au format în urmă cu 300-400 milioane de ani ca rezultat al orogenezei hercinice (în comparație cu tinerii munți Carpați care au luat naștere în urmă cu 65 milioane de ani).
Inițial au avut altitudinea de aproximativ 3000 m făcând parte dintr-un lanț muntos care străbătea Europa de la vest la est. Din acest lanț montan au mai rămas martori doar munții Dobrogei, Munții Vosgi, Munții Scoției și Munții din Peninsula Bretagne.
Acestea sunt motivele pentru care deși te vei afla la sub 500 m altitudine, te vei simți ca și cum ai fi pe cine știe ce creastă de mari altitudini.
A treia parte: vârful Țuțuiatu - satul Greci
De pe Țuțuiatu ne-am întors pe același drum până la intersecția cu drumul de biciclete și am ales să facem coborârea pe acolo. Deși a fost o variantă mai lungă, a fost mai ușoară și ne-a oferit și alte perspective ale peisajului.
Am ajuns destul de rapid jos, pentru mine întotdeauna coborârea este mai ușoară, chiar dacă pune presiune mai mare pe genunchi și glezne, cu ceva pauze totul este ok.
Am trecut cu emoții și pe lângă niște stâne, dar nu am avut parte de nici un fel de incident, ba din contră, de data aceasta ne-am bucurat de peisajul pitoresc creat de animalele ce erau aduse către țarcuri.
În concluzie a fost un traseu superb, de dificultate medie din punctul meu de vedere. Aș reveni aici cu drag și îți recomand și ție să-l parcurgi. Vei fi uimit de cât de multă lume vei întâlni, este o drumeție adorată de cei din zonă, dar nu numai. Totuși dacă ar fi să aleg între acesta și Traseul pe Culmea Pricopanului, l-aș alege pe cel de-al doilea.
Ș-am încălecat pe-o șa și ne-am dus direct la camping, unde ne aștepta Țumpi dornică de drăgăleală, am admirat unul dintre cele mai frumoase apusuri din ultima vreme, am făcut un grătar și am încheiat seara cu niște marshmallaw.
4. Video dronă
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
5. Tarif de vizitare
Pentru a vizita Parcul natural Munții Măcinului va trebui să achiți o taxă de 6 lei/adult. Parcarea este gratuită. Taxa o vei achita fie la un ranger care patrulează prin parc, fie la centrul de informare turistică.
6. Echipament necesar pentru această drumeție
Ai nevoie de bocanci cu aderență bună și bețe de trekking. Ca de fiecare dată îți recomand să te îmbraci în straturi, deși în această zonă este în general extrem de cald, sunt și vânturi destul de puternice.
Ar fi bine să nu-ți lipsească o pălărie de soare, cremă cu SPF sau bluză cu mânecă lungă, pelerina de ploaie și nu uita să te hidratezi, ar fi necesar 2 litri de apă de persoană și ceva dulce să prinzi energie la urcuș.
7. Ce mai poți face în zonă?
Dobrogea și oferă numeroase activități turistice. Spre exemplu, după ce ai urcat pe Țuțuiatu, îți recomand o plimbare și în Rezervația de bujori sălbatici pe traseul Cozluk sau în Rezervația naturală de bujori de la Enisala.
Culmea Pricopanului este un alt traseu absolut superb din Munții Măcin, preferatul meu, până acum.
Foarte aproape se află și Lacul Iacobdeal, Cetatea Enisala, dar și Orașul Antic Argamum și Capul Doloșman.
8. Unde te cazezi?
Turtle Camp
Noi mergem mereu în Măcin cu cortul, la Turtle Camp. Domnul Adrian, împreună cu soția sa, au transformat o livadă de aprox. 4000 de mp într-un loc cu o atmosferă extrem de plăcută.
Campingul este compus din 1 căsuță de lemn, pe care o poți rezerva aici pe Booking, 2 rulote pe care de asemenea le poți închiria și numeroase locuri de campare la cort sau cu rulota. Am scris mai multe despre acest camping aici: https://instatravel.ro/turtle-camp-muntii-macinului-22/.
Plai Dobrogean
În satul Greci nu sunt foarte multe opțiuni de cazare, una dintre pensiunile cele mai apreciate este Plai Dobrogean. Aceasta pune la dispoziție un living comun, o curte generoasă și o zonă de grătar. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul pe Vârful Țuțuiatu și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Oare, de pe varful Tutuiatul, se poate vedea varul muntelui („gruiului”) Balanesti din R. Moldova, situat nu departe de Ungheni (Iasi). I linie dreapta, distanta ar fi vreo 249 km.
De asemenea, ce varfuri din cotul Carpatilor ar fi vizibile de pe Tutuiatul; stiu ca in septembrie si in februarie ar fi vizibilitate favorabila?
Domnul Adrian de la Turtle Camp sigur va poate ajuta cu mai multe informatii in acest sens: dl Adrian Matetovici 0743646256.