Te salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre un traseu circuit foarte frumos și ușor pe care l-am făcut în satul Șimon. Dacă vrei să descoperi magia acestui sat montan, îți las mai jos toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți organiza singur drumeția.
1. De unde începe traseul prin satul Șimon?
Satul Șimon aparține de Comuna Bran, județul Brașov, și se află la doar 45 de minute de centrul Brașovului. La fel ca și în celelalte sate din Comuna Bran (Predeluț, Bran, Sohodol și Poarta), ca să le descoperi frumusețea trebuie să ajungi pe culmile cele mai de sus, de unde ți se vor deschide vederi superbe către munții din jur și vei înțelege astfel de ce zona poartă denumirea de Poarta Carpaților.
Am pornit pe traseu din centrul satului, chiar de lângă Biserica Veche Șimon, unde am și parcat mașina. Indicații Google Maps aici. De acolo am urmat marcajul cruce albastră așa cum voi explica în continuare.
2. Detalii traseu circuit prin satul Șimon
Marcaj: cruce albastră + nemarcat
Diferență de nivel: aprox. 200 m
Lungime: aprox. 7 km (tot circuitul)
Dificultate: ușor
Echipament: nu necesită echipament deosebit
Durată traseu: aprox. 3 ore (tot circuitul) cu pauze de admirat natura.
Accesibilitate: tot timpul anului
Traseul este destul de scurt și chiar dacă este parțial marcat, parțial nemarcat, nu prea ai cum să te rătăcești. Șansele de a te întâlni cu ursul ziua sunt destul de mici având în vedere că traseul se desfășoară în mare parte pe ulițele din sat.
3. Impresii de drumeție - Satul Șimon
Așa cum am explicat mai sus, am intrat pe traseu de lângă Biserica Veche Șimon (Biserica Cuvioasa Paraschiva), urmărind marcajul cruce albastră. Trebuie să recunosc că am bâjbâit puțin la început, până ne-am dat seama pe unde trebuie să o luăm. Primele două semne au fost foarte vizibile și clare, dar apoi, după ce s-a terminat gardul pe lângă care mergeam, nu a mai fost destul de clar, poteca corectă șerpuind la stânga, nu la dreapta cum am croit-o noi instinctual.
Totuși, nu a fost degeaba micul ocol de câțiva pași pe dealul din dreapta, pentru că priveliștea de acolo este foarte frumoasă.
După ce am făcut câteva fotografii ne-am întors la ultimul semn văzut, ne uitam în jur și nu prea înțelegeam pe unde ar putea continua poteca, părea că trece prin curtea unui om, dar avea gard ghimpat, deci nu prea avea sens să fie pe acolo.
Într-un final am găsit o potecă îngustă ce șerpuia către pădure și după câțiva pași am traversat un mic pârâiaș ca să trecem pe partea stângă, după care am regăsit și marcajul. În continuare traseul a fost foarte clar, am mers practic doar înainte.
Satul Șimon este sat montan, deci am avut ceva de urcat, aproximativ 200 de m diferența de nivel până ce am ajuns pe Culmea Bălăban, să spunem că acesta ar fi singurul incovenient al drumeției, dar frumusețea peisajului descoperit merită puținul efort pe care l-am depus până acolo.
Imediat ce am ieșit din pădure, privind în spate am observat Piatra Craiului a cărei creastă se putea admira în toată splendoarea ei, căci am prins o zi de toamnă superbă, călduroasă și foarte senină, doar copacii scuturați de frunze dădeau de gol toamna din calendar. Am mai urcat puțin și am început să zărim și Masivul Postăvaru, apoi Măgura Codlei și în final Bucegii.
Din acel punct, poteca se lărgește și se transformă în ulița principală a satului (strada Bălăban) denumită și Culmea Bălăban. Prin unele zone traversează parcările unor pensiuni, împrejmuite cu gard electric sau închise cu o portiță de lemn. Ai voie să treci pe acolo, sunt puse ca să protejeze turiștii seara împotriva animalelor sălbatice.
Trecând pe lângă o pensiune în construcție ne-a ieșit în cale un ciobănesc extrem de prietenos, care ne-a fost ghid până am ajuns lângă Mănăstirea Bran, unde am făcut și un popas de prânz.
Ne aflam fix intre Bucegi și Piatra Craiului, undeva pe la 1200 m altitudine, în locul în care cerul sărută pământul și încetinește timpul. Este un loc atât de pitoresc și liniștit, perfect pentru meditație și pentru reconectare cu natura.
Am făcut o scurtă vizită și la Mănăstirea Bran, renovată de curând, foarte modestă și fără fală, un loc în care îți poți auzi gândurile și chiar te simți parcă mai aproape de divinitate.
Traseul continuă către Căsuța Bunicii, apoi către Conacul Boieresc și ajunge la intersecția cu drumul forestier.
De aici traseul marcat cu cruce albatră continuă prin pădure către locul numit sub Șaua Polițe, traversând Muntele Gaura. Acolo ne-am despărțit de marcajul cruce albastră, urmând drumul forestier (nemarcat) – strada Bălăban pe care urcă mașinile din centrul satului până la Mănăstirea Bran.
Acest drum forestier se intersectează cu drumul asfaltat Valea Tisei, unde am făcut dreapta și am continuat pe asfalt preț de 3 km până am ajuns înapoi la biserica unde am parcat.
Dacă vrei poți face traseul și în sens invers pornind din Valea Tisei, iar dacă vrei să scurtezi traseul și porțiunea de urcat, mergi cu mașina până la mănăstire (drum accesibil pt orice mașină) și de acolo plimbă-te dus-întors pe Culmea Bălăban.
Concluzii
În concluzie traseul parcurs a fost unul ușor și este potrivit pentru toți iubitorii de munte, cu o condiție fizică minimă. Dacă vrei să mergi cu copii foarte mici sau cu persoane în vârstă care nu se mai descurcă să urce dealuri abrupte, atunci te sfătuiesc să parchezi mașina sus la Mănăstirea Bran.
Nouă ne-a luat 3 ore să parcurgem întreg circuitul, incluzând două pauze destul de mari la Mănăstirea Bran și popasul de masă.
4. Video dronă
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
5. Echipament de drumeție
Este o drumeție ușoară, care nu necesită un echipament special, totuși asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită, cum ar fi o pereche de adidași de trekking impermeabili.
Vei merge prin sat, astfel că șansele să te întâlnești cu ursul ziua sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.
Nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekking, fluier, sprayul de urs, folie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor, pentru că niciodată nu se știe cum mă apucă pofta să mă cocoț pe vreun vârf.
6. Ce mai poți vizita în zonă?
Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale.
Continuă vacanța ta spre orașul Brașov, Zărnești, Măgura, Peștera, Șirnea, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica, Șinca Veche sau spre alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris și în acest articol: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/.
7. Unde te cazezi?
Pensiunea Căsuța Bunicii
Pensiunea Căsuţa Bunicii este construită în stil tradiţional românesc și o găsești chiar pe Culmea Bălăban, pe traseul descris de mine, în apropierea Mănăstirii Bran. Clădirea este renovată, are o vechime de peste 100 de ani şi este înconjurată de o grădină cu facilităţi de grătar. Oaspeţii se pot relaxa lângă şemineul din livingul pensiunii şi pot folosi bucătăria complet utilată.
Căsuța poate găzdui maxim 4 persoane, în două dormitoare. Rezervă această căsuța pe Booking aici.
MATCA Transylvanian Sanctuary
MATCA Transylvanian Sanctuary se află tot pe Culmea Bălăban, este un hotel de 5 stele, ce oferă cazare de lux. Oaspeții au la dispoziție un centru spa & wellness cu piscină interioară, saună și cadă cu hidromasaj, centru fitness, precum și un bar, grădină, terasă și parcare privată gratuită. MATCA Transylvanian Sanctuary are și un restaurant care servește mâncăruri din bucătăria locală și internaţională.
Rezervă o cameră la acest hotel pe Booking aici.
Casa dintre Vai
Casa dintre Văi se află la poalele satului și este o cazare de tip low budget. Prețul unei camere pentru 2 persoane / noapte pornește de la 200 de lei.
Poți face rezervare pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Satul Șimon și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.