Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre un traseu tare fain din Munții Trascăului care pornește din satul Rimetea și ajunge sus pe Piatra Secuiului.
Sigur ai auzit de acest loc ca fiind singurul loc din lume în care soarele răsare de două ori, efectul este dat de cele două vârfuri Piatra Secuiului și Colții Trascăului, soarele răsărind de după primul și dispare după al doilea, răsărind din nou în scurt timp.
Acest traseu poate fi considerat o drumeție ușoară pentru cei experimentați, însă pentru începători, deși este un traseu scurt, gradul de dificultate este mediu, deoarece se urcă destul de susținut și pe grohotiș.
1. De unde începe traseul spre Piatra Secuiului?
Traseul spre Piatra Secuiului pornește chiar din centrul satului Rimetea, județul Alba. De la Muzeul Etnografic va trebui să o iei spre str. Kis, vei trece pe lângă Moara de Apă, iar de acolo imediat vei ajunge la punctul de Salvamont, de unde începe oficial traseul.
Poți ajunge cu mașina până la Salvamont, dar eu zic că nu are rost să chinui mașina pe ulițe, sfatul meu este să o parchezi în centrul satului, care este foarte aproape. Așa ai ocazia să admiri și o parte din casele tradiționale de aici.
2. Detalii traseu Piatra Secuiului
Așa cum spuneam și mai sus, este un traseu ușor pentru cei experimentați și mediu pentru începători. Prima jumătate a traseului este mai ușoară atât ca diferență de nivel, cât și din punct de vedere al potecii.
În a doua parte a traseului se urcă pe grohotiș și panta este mult mai înclinată, bocancii sunt obligatorii, dar detaliem mai jos ce ar trebui să conțină echipamentul pentru această drumeție.
Traseul poate fi făcut dus-întors pe marcaj cruce albastră, însă coborârea pe grohotiș este mai dificilă, noi am ales să facem traseu circuit și să coborâm pe bandă roșie prin pădure – atenție această variantă este mai bună doar dacă nu plouă.
Este recomandat să faci acest traseu primăvara sau toamna, verile pot fi foarte toride în această zonă.
Detalii tehnice
Marcaj: cruce albastră + bandă roșie
Lungime: aprox. 6 km (tot circuitul)
Durată: estimat 3-4 ore (tot circuitul) + 1 oră și jumătate pauze foto & popasuri
Dificultate: mediu
Diferență de nivel: aproximativ 600 m
Sezon: tot timpul
3. Impresii de drumeție
Prima parte: satul Rimetea - Piatra Secuiului (cruce albastră) - aprox. 2.5 km
Această bucată de traseu este spectaculoasă pe toată lungimea, aș putea spune că mi-a plăcut mai mult drumeția în sine, decât punctul final. Indifirent care este pregătirea ta fizică eu îți recomand să începi acest traseu și să mergi atât cât poți, nu este nici o problemă dacă nu ajungi până sus, te vei bucura oricum indiferent cât vei parcurge din traseu.
Imediat ce vei urca puțin mai sus de Salvamont priveliștea începe să devină din ce în ce mai frumoasă. Dacă te uiți în înainte ți se deschid în față Piatra Secuiului și Colții Trascăului, un fel de mini Dolomiti, iar dacă privești în spate, vei putea observa de sus satul Rimetea, turlele bisericilor, căsuțele răsfirate și culmile munților Trascău de pe partea cealaltă, un peisaj atât de pitoresc… Dacă vei privi cu atenție, în partea stângă, în depărtare vei putea observa și Cetatea Trascăului.
Poteca de început este lină, numai bună să-ți faci încălzirea, iar mai apoi începe grohotișul și urcușul mai abrupt. Traseul acesta mi-a amintit de un altul, pe care l-am făcut vara trecută de la Lacul Bucura pe Vârful Peleaga (Munții Retezat), priveliștea de la final nu se compară, vârful Peleaga are o înălțime aproape dublă, dar ca și lungime și dificultate, traseele se aseamănă.
Acest tronson este doar în urcare, începutul ușor, mijlocul destul de dificil, trebuie să fii foarte atent pe unde pășești, iar pe final devine din nou mai ușor. Există o porțiune în care grohotișul este un pic mai problematic, înclinația terenului fiind destul de accentuată, o parte din turiști se întorceau din acel punct, crezând că va fi din ce în ce mai rău, dar de fapt după porțiunea aceea terenul este mai ok.
Traseul este evident, nu prea ai unde să te rătăcești, vei merge doar înainte urmând poteca care șerpuiește printre stânci, este mult mai ușor decât pare când te uiți de la bază.
Piatra Secuiului
Din șa am mai avut doar foarte puțin de urcat la dreapta, vei ști că ai ajuns când vei vedea două borne vopsite în tricolorul nostru sau cel unguresc.
Aici se dă o adevărată luptă pentru drapelul ce îmbracă aceste borne, sunt mulți care urcă cu vopseaua după ei, așa că aceste borne poartă sute de straturi de vopsea, iar tu le vei găsi vopsite după cum îți va fi norocul, în cazul nostru le-am găsit vopsite în culorile Ungariei, habar nu am avut despre această „luptă”, dacă aș fi știut poate luam și eu ceva vopsea la mine.
Vederea de 360 de grade de pe Piatra Secuiului este impresionantă, te simți de parcă ai fi o pasăre în zbor. Altitudinea acesteia este de doar 1128 m, deși odată ce ai ajuns acolo pare că ai fi ceva mai sus.
A doua parte: Piatra Secuiului - Satul Rimetea (bandă roșie) - aprox. 3.5 km
De pe Vârful Piatra Secuiului ne-am întors înapoi în șa și am continuat spre Colții Trascăului, astfel am făcut un traseu de tip circuit. Chiar înainte de intrarea în pădure, ai putea să faci un pic stânga și să urci și pe Colții Trascăului, un domn ne-a spus că este dificilă acea porțiune, așa că nu ne-am mai dus.
Dar pe când ne uitam noi spre Colții Trascăului să-i admirăm de la distanță, am observat un tip care mergea pe o sârmă, Sârmă ce era legată între Colții Trascăului și Piatra Secuiului, iar sub el toată valea ce o urcasem noi mai devreme. Wow.. și noi ne plângeam de un pic de pantă mai abruptă… Mi-ar plăcea să am curajul să încerc vreodată acest sport, dar poate în altă viață… momentan muntele îmi oferă suficientă adrenalină, nu am nevoie de extra :))
După ce am stat vreo 15 minute cu gurile căscate să admirăm acel acrobat, am continuat și am început coborârea pe bandă roșie prin pădure.
Nu este prea grozavă nici această variantă, fiindcă este destul de abruptă coborârea, pe ploaie poate fi foarte dificil. Noi am avut norocul de zile senine, așa că a fost ok.
Varianta aceasta este mai lungă decât pe cruce albastră, dar partea bună este că vei merge prin pădure și nu te va mai arde soarele, partea proastă este că poteca te va scoate în cealaltă parte a satului, iar la final va trebui să faci stânga și să traversezi tot satul.
Am ajuns destul de rapid jos, pentru mine întotdeauna coborârea este mai ușoară, chiar dacă pune presiune mai mare pe genunchi și glezne, cu ceva pauze totul este ok.
Ulița te va purta prin spatele satului, așa că vei avea ocazia să vezi partea mai autentică a acestuia. Sunt multe case restaurate, albe și cu tâmplăria verde, foarte frumos poziționate la poalele pietrei ce tocmai am colindat-o astăzi.
În concluzie a fost un traseu superb, de dificultate medie din punctul meu de vedere. Aș reveni aici cu drag și îți recomand și ție să-l parcurgi. Vei fi uimit de cât de multă lume vei întâlni, este o drumeție adorată de cei din zonă, mai ales că orașul Cluj-Napoca este destul de aproape.
4. Video dronă
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
5. Tarif de vizitare
Nu există taxă de vizitare!
6. Echipament necesar pentru această drumeție
Ai nevoie de bocanci cu aderență bună, bețe de trekking și gheruțe dacă faci traseul în sezonul rece. Îmbracă-te în straturi, noi am stat aproape doar în tricou, dar asta pentru că a fost soare și fără vânt.
Ar fi bine să nu-ți lipsească o pălărie de soare, cremă cu SPF sau bluză cu mânecă lungă, pelerina de ploaie și nu uita să te hidratezi, ar fi necesar 2 litri de apă de persoană și ceva dulce să prinzi energie la urcuș.
7. Ce mai poți face în zonă?
Zona este deosebită și oferă numeroase activități turistice. Spre exemplu, după ce ai vizitat satul Rimetea, poți merge la Templul Cavalerilor, iar de acolo să parcurgi un traseu prin Cheile Vălișoarei.
Îți recomand să vizitezi și Cetatea Trascăului, vei ajunge la ea urmând un traseu foarte scurt de doar 1 oră dus-întors, cu siguranță îți va plăcea.
O altă variantă ar fi să faci traseul spre Grota Studenților care pornește din același punct ca și acesta spre Piatra Secuiului.
Cheile Turzii și Salina Turda sunt și ele foarte aproape, iar orașul Cluj-Napoca te așteaptă cu 20 de obiective turistice fabuloase pe care le poți vizita.
Dacă stai mai multe zile îți las și harta traseelor pe o zonă mai extinsă.
8. Unde te cazezi?
Edith's House
Pentru că ne-am hotărât din scurt să mergem în această excursie tocmai de 1 mai, nu am mai găsit nici măcar o pensiune disponibilă în Rimetea, așa că a trebuit să ne cazăm în Turda.
Am găsit la un preț foarte bun Pensiunea Edith`s House, situată la marginea orașului Turda. Dispune de 5 camere cu baie privată și o bucătărie comună. Nu este necesar să închiriezi toată pensiunea, în cazul nostru am luat doar 2 camere, iar celelalte 3 au fost ocupate tot de drumeți ca și noi, nu a fost nici un pic de gălăgie.
Mi-a plăcut că are și curtea amenajată cu mese și scaune, dar și o zonă de grădar. Nu are cine știe ce view, dar curtea este generoasă și se poate sta la aer, la relaxare.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Casa Kelemen Irén - satul Rimetea
Situată în Rimetea, într-o clădire care datează din secolul al XIX-lea, Casa Kelemen Irén oferă o grădină și camere tradiționale, aici ne-am fi dorit să stăm, dar era ocupată. Pensiunea pune la dispoziție parcare privată și biciclete – gratuit – pentru oaspeții care doresc să exploreze zona înconjurătoare.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Tiny Transylvania - Casele Micești
Data trecută când am fost în zonă ne-am cazat la 63 de km distanță de Rimetea, în cea mai drăguță și cozy căsuță pe roți: Tiny Transylvania. Un loc superb, sustenabil, plin de verdeață, liniștit, unde ne-am reconectat cu natura, cu noi înșine și în care ne-am simțit acasă.
Capacitatea de cazare la Tiny Transilvania este de 2 adulți + 2 copii, dar mai au încă 2 căsuțe pe roți care se pot închiria și ele. Mai multe detalii despre această cazare am scris aici: https://instatravel.ro/tiny-transylvania/
Conacul Secuiesc
Conacul Secuiesc este o altă variantă de cazare în zonă, este cotat cu 9.2 din 258 de recenzii pe Booking.
Proprietatea oferă gratuit oaspeților biciclete spre închiriere, internet WIFI, acces la locul de joacă și la o grădină generoasă.
Camere sunt în stil tradițional și în fiecare dimineață se servește micul dejun. Vezi prețuri și rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul din Rimetea până pe Piatra Secuiului și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Foarte precisa descrierea.Exact ce cauta un incepator – informatii despre trasee turistice.Apreciez munca la acest articol
Multumesc mult pentru aprecieri.