Traseu circuit Lacul Roșu + Valea Bicăjelului

Lacul Roșu este cunoscut pentru frumusețea sa spectaculoasă, mai ales în timpul toamnei, când se transformă într-un adevărat tablou natural. Este un loc în care timpul pare să încetinească, oferindu-ne prilejul de a ne conecta cu frumusețea naturii și de a ne bucura de fiecare clipă a acestui sezon al schimbărilor și al bogăției de culori.

Pentru a te putea bucura la maxim de frumusețea acestui loc, îți sugerez să faci un traseu foarte ușor în jurul lacului. Găsești toate detaliile mai jos.

Traseu circuit Lacul Roșu
Lacul Roșu văzut din dronă

1. De unde începe traseul în jurul Lacului Roșu?

După ce am parcurs cele mai frumoase chei din România, Cheile Bicazului (DN12C), am lăsat în spate județul Neamț și imediat ce am intrat în județul Harghita, pe partea dreaptă am zărit Lacul Roșu și o parcare generoasă pe marginea drumului. De acolo am coborât către lac, de unde am identificat Balconul de Piatră, punctul din care începe traseul marcat cu cruce roșie. 

Pentru a ajunge acolo am traversat râul printr-o zonă neamenajată, pe niște bușteni și am urmat poteca într-o urcare anevoioasă preț de vreo 30 de metri – singura parte solicitantă din traseu.

Dacă îți este teamă să traversezi râul pe bușteni și vrei să urci mai lin, atunci este bine să știi că punctul de start oficial al acestui traseu (cruce roșie) pornește de lângă hotelul Lacul Roșu (indicații Google Maps aici). 

Traseul poate fi făcut și în sens invers pornind de lângă debarcader.

Punct start traseu Lacul Roșu
Punct oficial start traseu

2. Despre Lacul Roșu

Situat la poalele munților Hășmaș, la altitudinea de 983 m, Lacul Roșu este cel mai cunoscut baraj natural din țara noastră și unul dintre cele mai mari. Unele surse spun că acesta s-a format în anul 1837 în urma unui cutremur, alte surse spun că s-a format pe fondul unor ploi torențiale și furtuni, cert este că o parte din Muntele Ghilcoș s-a surpat și a blocat cursul natural al râului Bicaz, inundând pădurea din jur și formând ceea ce astăzi numim Lacul Roșu. Trunchiurile brazilor inundați în acea zi pot fi observați și astăzi, prin prisma cioturilor ce străpung luciul apei.

Numele de Lacul Roşu provine din prezența argilelor încărcate cu oxizi de fier, aduse de Pârâul Roşu și depuse în adâncurile lacului. În plus, stâncile masivului Suhard au o nuanță naturală de culoare roșiatică, ceea ce amplifică nuanța apei din lac . Lacul are o suprafață de 12,6 ha, o lungime de 2,5 km și o lățime de 100-200 m, un volum de 680.000 metri cubi și o adâncime maximă de 10,5 metri.

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Lacul Roșu văzut din dronă

3. Detalii traseu circuit Lacul Roșu

Marcaj: cruce roșie
Diferență de nivel: aprox. 65 m
Lungime: aprox. 4 km (tot circuitul)
Dificultate: foarte ușor
Echipament: nu necesită echipament deosebit
Durată traseu:  aprox. 2 ore (tot circuitul) cu pauze de admirat natura.
Accesibilitate: tot timpul anului

Un bilet de vizitare a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș costă 4 lei și poate fi achiziționat de aici.

Traseul este destul de scurt, bine marcat (nu ai cum să te rătăcești) și șansele de a te întâlni cu ursul sunt destul de mici având în vedere cât este de circulat.

Traseu circuit Lacul Roșu
Hartă traseu © pemeleaguri.ro

4. Impresii de drumeție - Circuit Lacul Roșu

Așa cum am explicat la începutul articolului, am început traseul de la Balconul de Piatră – o platformă de lemn împrejmuită cu sticlă, ancorată în piatră și suspendată la 15-20 de metri deasupra Lacului Roșu. Vederea de aici este absolut impresionantă, fiind cel mai înalt punct din care se poate admira Lacul Roșu pe acest traseu. 

Traseu circuit Lacul Roșu
Balconul de Piatră
Traseu circuit Lacul Roșu - Balconul de Piatră
Traseu circuit Lacul Roșu

După ce ne-am bucurat de priveliștea minunată de la balconul suspendat, am făcut stânga și am continuat prin pădure urmărind semnul cruce roșie. După doar câțiva zeci de metri poteca coboară și devine foarte lină, mergând chiar pe lângă lac. De aici și până la final, drumeția este ca o plimbare în parc.

Pe malul lacului, arborii se înalțau spre cer, arătându-și mândri frunzișul pufos și înroșit, iar aleile pădurii erau presărate cu frunze căzute, creând o cale moale și șerpuită printre copaci. În această liniște de toamnă, puteam auzi sunetul ușor al frunzelor căzând, o melodie melancolică a naturii care se pregătește să intre în hibernare.

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu

Din loc în loc sunt amplasate băncuțe pe care te poți opri și contempla priveliștea din jurul tău. Noi ne-am oprit pe prima băncuță de unde view-ul era cam așa:

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu

Am continuat prin pădurea colorată până la un pod de lemn pe care l-am traversat pentru a trece pe celelălalt mal al lacului. De aici am mers pe drumul forestier Márton Ferenc, botezat așa după numele celui care l-a construit.

Am admirat cum se oglindeau copacii aurii în apele limpezi ale lacului, oamenii care vâsleau încet printre cioturile brazilor ce străpungeau luciul apei, ba chiar și câteva rățuște care întregeau peisajul. 

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu

Spre finalul drumeției dacă te uiți înapoi se dezvăluie un peisaj către Suhardul Mic. Desigur, dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți da o fugă până pe vârf, este destul de scurt traseul (2 km), dar mai solicitant decât plimbarea din jurul lacului.

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu

Punctul de final al traseului este în dreptul debarcaderului, unde ne ademenea o trăsură cu cai și ne promitea o plimbare pe cinste, dar cum deja făcusem o plimbare pe cinste am spus pas. Am spus pas și la o plimbare cu bărcuța, pentru că în partea a doua a zilei am preferat să ne ducem pe Valea Bicăjelului pentru a surprinde câteva cadre tomnatice. 

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu

Concluzii

În concluzie traseul parcurs a fost unul foarte ușor și este potrivit pentru toate vârstele, mai ales pentru copii.

Nouă ne-a luat 2 ore să parcurgem întreg circuitul, incluzând două pauze destul de mari la Balconul Suspendat și la prima băncuță de lemn. 

Traseu circuit Lacul Roșu

5. Video dronă

Te invit să vizionezi și clipul de la Lacul Roșu, postat pe canalul nostru de YouTube, iar dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

6. Valea Bicăjelului

Din centrul stațiunii Lacul Roșu am pornit spre indicatoarele către Pensiunea Teo intrând pe strada Bicăjel, am trecut de Biserica Sf. Ioan Botezetăroul de unde începe traseul spre Cabina Panoramică Vârful Ucigașul. Nu am făcut dreapta pe traseu, ci am mers înainte pe ulița satului până când am găsit aici o pajiște unde să întindem o pătură și să admirăm peisajul prin care ne-am plimbat în ziua de ieri pe traseul din Cheile Bicăjelului. Am detaliat drumeția pe larg aici: https://instatravel.ro/cheile-bicajelului-cabina-panoramica/

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu circuit Lacul Roșu
Valea Bicăjelului
Valea Bicăjelului
Valea Bicăjelului

7. Echipament de drumeție

Este un traseu extrem de ușor, care nu necesită un echipament special, totuși asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită, cum ar fi o pereche de adidași de trekking și nu pleca în drumeție cu balerini, sandale etc.

Este un traseu foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

Nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekkingfluiersprayul de ursfolie de supraviețuirefrontală și un kit de prim ajutor, pentru că niciodată nu știe cum mă apucă pofta să mă cocoț pe vreun vârf.

8. Ce mai poți vizita în zonă?

În zonă mai poți vizita Cheile Bicazului, pista de bob Lacu Roșu, Cheile Bicăjelului și Cabina Panoramică Piatra Poienii, cea de a doua Cabină Panoramică de pe Muntele Ucigaş, poți face un traseu montan pe Suhardul Mic sau poți continua către stațiunea Durău de unde pornesc două trasee deosebite din munții Ceahlău, unul către Vârful Toaca și Cabana Dochia și altul către Cascada Duruitoarea. Altă variantă ar fi să cobori spre Miercurea Ciuc, Băile TușnadLacul Sfânta Ana sau către alte destinații populare din județul Harghita.

Traseu circuit Lacul Roșu
Traseu Cheile Bicăjelului - Podul Suspendat - Cabina Panoramică
Cheile Bicazului

9. Unde te cazezi?

Casa de oaspeți Pepi

Noi ne-am cazat în Joseni, la Casa de oaspeți Pepi, o căsuță bătrânească renovată complet, după standardele moderne. Căsuța de oaspeți are doar 2 camere (una cu pat matrimonial, iar cealaltă cu pat matrimonial + pat de 1 persoană), cu intrare separată dintr-o prispă tradițională, ambele dispun de baie privată. 

Dacă vrei să rezervi una dintre cele două camere o poți face pe Booking aici.

Casa de oaspeți Pepi

LOLO Park Resort

LOLO Park Resort este situat la 150 de metri de malul Lacui Roșu și este înconjurat de pădure. Pentru recreere Cabana Lolo vă pune la dispoziție un spațiu cu o suprafață de 150 m2, 3 camere foarte spațioase cu pat matrimonial si pat simplu, dotate cu baie privată. Toate camerele sunt decorate în stil tradițional. 

Printre alte facilităţi ale resortului se numără şi un parc de aventură, o experiență nouă de divertisment şi adrenalină pentru adulți și un „tărâm magic” pentru vizitatorii noștri mici. Rezervă o cameră pe Booking aici.

LOLO Park Resort - lacul Roșu

Hotel Lacu Roșu

Dacă îți place mai mult să te cazezi la hoteluri, atunci este bine să știi că unul dintre cele mai apreciate hoteluri din zonă este Hotel Lacu Roșu. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Hotel Lacu Roșu

Pensiunea Hășmaș

Pensiunea Hăsmaș este amplasata într-o locație de excepție fiind înconjurată de păduri de brad, fag dar și de ape limpezi de munte. Pensiunea este situată în zona limitrofă stațiunii Lacu Roșu, pe Valea Bicăjelului. Distanța de la pensiune până în stațiune este de 3,6 km, iar acest drum se parcurge în medie în 15 minute. Pensiunea Hășmaș dispune trei camere duble Economy, o cameră twin, o cameră dublă matrimonială și două camere triple. Camerele sunt dotate cu frigider, TV, baie, iar fiecare cameră are acces la o bucătărie comună. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Hasmas Lacu Rosu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă traseul în jurul Lacului Roșu și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top