Te salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre traseul pe care l-am făcut recent în Munții Bucegi, mai exact traseul spre Crucea Eroilor.
Traseul este unul de tip circuit având următoarea rută: Cabana Piatra Arsă – Cabana Caraiman – Brâna Mare a Caraimanului – Crucea Eroilor – Sfinxul și Babele – Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă.
Nu știu cum de am ratat până acum acest traseu, dar îți spun că este grozav de frumos de parcurs vara, plin cu peisaje superbe, este foarte circulat și se desfășoară doar pe platou, deci șanse mici să te întâlnești cu ursul. Mai jos am să îți las toate detaliile acestui traseu și impresiile mele de călătorie.
1. De unde începe traseul spre Crucea Eroilor?
Crucea Eroilor se află în Munții Bucegi și veghează deasupra stațiunii Bușteni. Cam din orice punct te-ai uita din stațiune vei observa în vârful muntelui această cruce. Pe cât de dramatic pare să ajungi acolo, privind de jos, pe atât de ușor este traseul despre care îți povestesc aici.
Traseul ales de noi este cel care pornește de la Cabana Piatra Arsă, cabană la care poți ajunge cu mașina destul de ușor, drumul este asfaltat, mai puțin ultimii 100 de metri.
Din Brașov am urmat ruta clasică Azuga – Bușteni – Sinaia, iar din Sinaia am croit-o spre Transbucegi și am parcat aici.
Cabana Piatra Arsă este punct de plecare către mai multe trasee din Bucegi, așa că va fi ușor să-ți dai seama unde trebuie să parchezi după numărul foarte mare de mașini parcate.
Tips: încearcă să ajungi în parcare cât mai devreme, de preferat înainte de ora 9:30.
Taxa pentru vizitarea Parcului Natural Bucegi este 10 lei și este valabilă pe o perioadă de 3 luni. Taxa se poate achita cash la un ranger chiar la intrare pe traseu sau cu cardul scanând un cod QR care te va duce către linkul de plată.
2. Detalii tehnice traseu
Marcaj: bandă galbenă + punct albastru + punct roșu + cruce roșie + c (traseu cicloturism) – marcajele sunt dese și vizibile.
Lungime: aprox. 14 km (tot circuitul)
Durată: 5 ore (tot circuitul) + 3 ore pauze ( 1 oră la Cabana Caraiman, 1 oră la Crucea Eroilor și 1 oră la Babele și Sfinxul)
Diferența de nivel: 557 m
Dificultate: mediu
Sezon: închis iarna
3. Impresii de drumeție
Am amânat acest traseu de foarte multe ori, pentru că partea de pe Brâna Mare a Caraimanului mi se părea foarte riscantă privind-o din clipurile de pe YouTube, însă la fața locului realitatea este alta, nu mi s-a părut deloc periculoasă, ba chiar m-a impresionat peste măsură, făcându-mă să clasez acest traseu în topul preferințelor mele pe primele poziții.
Altitudinea de la care pornește traseul este de 1950 m de la Cabana Piatra Arsă și ajunge până la 2291 m la Crucea Eroilor.
Peisajele văzute pe acest traseu sunt WOW, așa că sper să ajungi și tu curând pe aici. Îți las mai jos toate detaliile, te rog să le citești cu atenție și să pleci la drum echipat corespunzător și să consulți prognoza meteo înainte.
Prima parte: Cabana Piatra Arsă - Platou Cabana Babele - dungă galbenă - 1 oră
Echipați și plini de voie bună, am început urcarea lină pe marcaj dungă galbenă, din spatele cabanei Piatra Arsă. Este un traseu circulat, fiindcă tot pe aici merg și turiștii ce se duc către vârful Omu sau către Babele și Sfinx.
Am mers de-a lungul platoului Jepilor Mari, admirând diversitea de flori din poienițe, cred că a fost pentru prima dată când am nimerit într-o perioadă cu atât de multe specii de flori înflorite.
După aproximativ 15 minute de mers de la cabană, am ajuns la o răscruce de drumuri, de unde poteca se desprinde spre înainte pe marcaj triunghi albastru spre cantonul Jepi (este traseul care urcă din stațiunea Bușteni prin Jepii Mari) și spre stânga pe marcaj bandă galbenă spre Cabana Babele. Noi am păstrat traseul dungă galbenă, așa că am făcut stânga.
Traseul în continuare a fost ușor, în urcare lină, pe platou, numai bun să ne facem încălzirea. Cu cât urcam mai sus, dacă priveam în spatele nostru puteam vedea șirul de mașini parcate de lângă Cabana Piatra Arsă, care, de aici de sus se vedea precum un șarpe foarte lung.
Am întâlnit pe traseu și o turmă de oi ce cobora la vale, spre norocul nostru câinii de la stână au fost foarte pașnici, ne-au ignorat complet, pe semne că sunt obișnuiți cu turiștii, așa că nouă nu ne-a rămas decât să ne bucurăm de peisajul pitoresc.
După aproximativ 1 oră de mers super lejer, și melcul cred că ne întrecea, înainte de a ajunge la Cabana Babele, am ajuns într-o mică șa, acolo am făcut dreapta spre Cabana Caraiman, și am schimbat marcajul dungă galbenă cu marcajul punct albastru.
Timp: În mod normal de la Cabana Piatra Arsă, până la schimbarea marcajului cu punct albastru nu ar fi trebuit să facem mai mult de 30 de minute, însă noi ne-am oprit pe la fiecare floricică să o admirăm și pe la fiecare peisaj ce ni se părea nouă mai interesant, așa că ne-a luat 1 oră să parcurgem această bucată de drum. Știam că este destul timp, așa că nu ne-am grăbit absolut deloc.
A doua parte: Platou Cabana Babele - Cabana Caraiman - bulină albastră - 20 min
De aici încolo a urmat un traseu deosebit de frumos, cu peisaje răpitoare și de un verde crud fabulos. În scurt timp am ajuns în punctul de unde se poate vedea cum urcă sau coboară telecabina din Bușteni
Poteca în continuare coboară ușor, apoi mai repede, către Valea Jepilor, iar după ce am traversat firul acestei văi și după un urcuș scurt am ajuns la Cabana Caraiman.
Cabana Caraiman este situată la o altitudine de 2025 m, într-un loc cu adevărat de poveste, peisajul de aici este mult mai frumos decât cel care se vede spre exemplu de la Cabana Babele, aș îndrăzni să spun că îmi place mai mult și decât peisajul de la Cabana Omu.
Spre norocul nostru al tuturor Cabana Caraiman a fost cumpărată în 2022 de celebrul violonist român Alexandru Tomescu, și a fost redată circuitului turistic în 2023.
Cabana fusese achiziționată în 2002 de un afacerist britanic, care folosea cabana pe post de casă de vacanță, cu toate acestea, drumeții se puteau caza în limita locurilor disponibile. Partea proastă este că adusese cabana în ultimul hal posibil, citisem de curând într-o postare că tot gunoiul produs fusese îngropat sub cabană și prin anexe de mai bine de 20 de ani. Mulțumită unui grup de voluntari acesta a fost scos și coborât, câteva sute de tone de gunoi a fost găsit acolo.
Încă se mai fac lucrări și astăzi la Cabana Caraiman, însă deja arată foarte bine, față de cum arăta în ultimii ani. În unele weekenduri din iulie aici se organizează concerte de chiatră și vioară, cred că este ceva extraordinar.
Noi am făcut aici un popas lung de masă, aveam pachețel de acasă, dar am văzut că acum se servea la cabană și mâncare, am văzut câteva ciorbe care arătau delicios.
Timp: Așa cum ne arăta și indicatorul, de când am intrat pe traseul bulină albastră și până la Cabana Caraiman am făcut 20 de minute – mers lejer, la care am adăugat o pauză de o oră, pentru că ne-a plăcut tare mult cum se vedea peisajul de la crucea aflată în spatele cabanei.
A treia parte: Cabana Caraiman - Crucea Eroilor prin Brâna Mare a Caraimanului - bulină roșie - 1 oră și jumătate
De la Cabana Caraiman sunt 3 opțiuni de trasee: spre Cabana Babele (cruce albastră – 30 minute), înapoi spre Cabana Piatra Arsă (1 oră și jumătate) sau spre Monumentul Eroilor prin Brâna Caraimanului (punct roșu – 45 minute – pe hărțile vechi figurează cu punct albastru, însă acum este marcat cu punct roșu).
Noi am pornit spre Crucea Eroilor prin Brâna Caraimanului pe marcaj bulină roșie, această porțiune de traseu este cea mai spectaculoasă, dar are un grad de dificultate mediu din cauza diferenței de nivel, se urcă un pic mai susținut, și din cauza unei zone mici care este puțin expusă și poate fi dificilă pentru turiștii cu frică de înălțime, însă sunt prezente lanțuri de care să te ții, așa că pentru cei care nu sunt la prima drumeție, este foarte ușor de străbătut, mie mi-a plăcut la nebunie și a fost mult mai ușoară decât mi-am închipuit.
Îți recomand să încerci să continui și tu prin Brâna Caraimanului, însă dacă pe parcurs constați că traseul îți pune probleme, vremea nu este favorabilă sau apar alte dificultăți, atunci nu este nici un fel de problemă, te poți întoarce la Cabana Caraiman, iar de acolo ia-o pe traseul cruce albastră până la Cabana Babele, de acolo poți continua pe traseul cruce roșie până la Crucea Eroilor (este partea pe care noi ne-am întors) sau înapoi spre Cabana Piatra Arsă pe dungă galbenă.
Așa cum spuneam, această porțiune mie mi-a plăcut cel mai mult, nu știu cum de mi-a scăpat până acum, dar cu siguranță voi mai reveni pe aici.
De la Cabana Caraiman am avut de străbătut un urcuş pieptiş, pe o potecă îngustă ce iese în Brâna Mare a Caraimanului, care apoi se strecoară pe sub abruptul sudic al acestui masiv.
Cu cât urci mai sus, cu atât peisajul este mai spectaculos, chiar și Cabana Caraiman se vede mult mai frumos de aici.
Traseul este destul de accidentat și este necesar să ai o pereche de bocanci, cu toate că am văzut mulți turiști și în teneși, dar cred că nu sunt conștienți la ce riscuri se supun în caz că îi prinde ploaia pe traseu.
Am continuat de-a lungul potecii, am traversat zona stâncoasă unde se află și zonele cu lanțuri, ne-am folosit de lanțuri pentru siguranța noastră, însă nu au fost deloc atât de periculoase pe cât mi le-am imaginat, este nevoie doar de atenție și grijă unde pui piciorul și să nu suferi de frică mare de înălțimi.
Peisajul care ți se dezvăluie de acolo de la peste 2000 m altitudine și până jos de tot în stațiunea Bușteni este fabulos. Am văzut chiar și copii pe aici, destul de mărișori, peste 9 ani, însă mergeau sub atenta supraveghere a părinților sau a însoțitorilor (cu experiență de mers pe munte).
Am admirat pe cărare o sumedenie de specii de flori, am numărat peste 20 de capre negre în zare și am ajuns în Şaua Mare a Caraimanului, o platformă largă unde se înalţă Crucea Eroilor, mai repede decât ne-am fi dorit.
Timp: De la Cabana Caraiman indicatorul arăta 45 de min prin Brâna Caraiman până la Crucea Eroilor, însă în sens invers indicatorul de la Crucea Eroilor arăta 1 oră – 1 oră și jumătate pâna la Cabana Caraiman. Eu cred că s-a greșit și timpii au fost afișați invers, fiindcă la urcare ar trebui să dureze mai mult și la coborâre mai puțin.
Noi am făcut 1 oră și jumătate cu extrem de multe pauze de fotografiat și admirat, era prea frumos totul ca să nu te oprești și să admiri, doar de-aia ne-am și dus pe munte, să ne clătim ochii cu peisaje superbe și să ne încărcăm sufletele cu sentimentul acela de liniște și „biniște”.
Crucea Eroilor a fost construită în memoria victimelor Primului Război Mondial, construcția fiind supervizată de Regina Maria (care în acea perioadă se ocupa de Crucea Roșie în România). Este un monument foarte vizitat, așa că vei găsi cu siguranță aglomerat, dar este loc pentru toată lumea.
Conform wikipedia monumentul este de forma unei cruci latine, având o înălțime de 39,3 metri și a fost construit între anii 1924-1928 în apropiere de Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial.
Alte denumiri sub care este întâlnit monumentul sunt: Crucea Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor de pe Caraiman sau popular, Crucea de pe Caraiman.
Ca urmare a demersurilor pe care Alexandru Dan Bartoc le-a făcut în anul 2013, acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
De la Monumentul Crucea Eroilor se poate vedea un peisaj de 360 grade, ai tot Bușteniul literalmente la picioare, dar și stațiunile Azuga, Predeal, iar munții se văd de jur împrejur, am putut vedea masivele Postăvaru, Piatra Mare, Baiului, chiar și Munții Ciucaș.
Monumentul se poate vizita și în interior, gratuit, noi am avut norocul să îl prindem deschis. Am crezut că vom putea urca mai sus să admirăm panorama mai bine, însă acest lucru nu este posibil, în interior se găsește o expoziție pe 2 niveluri cu informații despre primul război mondial.
La Crucea Eroilor am făcut o pauză destul de lungă, de aproximativ o oră. Pot spune că traseul până aici mi-a plăcut mai mult decât destinația finală, așa că dacă prinzi vreme bună, ia-o la pas de la Piatra Arsă și nu mai sta la cozile infernale de la telecabina Bușteni ca să ajungi aici.
A patra parte: Crucea Eroilor - Sfinxul + Babele - Cabana Babele - cruce roșie - 1 oră
De la Crucea Eroilor marcajul cruce roșie se duce spre două direcții, una spre Cabana Babele, iar alta spre Vârful Omu, noi ne-am pornit spre Cabana Babele.
Am mai avut de traversat o mică zonă cu lanțuri, iar apoi am ajuns într-o poieniță, care pe lângă faptul că ne afișa un peisaj superb, era plină și cu frumoasa, prețioasa și protejata floare de colț.
După ce am admirat zeci de exemplare de floare de colț, ne-am continuat traseul la pas lejer spre Cabana Babele. Ne-am intersectat și cu drumeții care se întorceau de pe vârful Omu, așa că poteca era mult mai aglomerată, decât cea pe care am venit.
Și cum mergeam noi așa, am dat și peste o vale acoperită cu zăpadă (da, zăpadă în mijlocul lui iulie), nu aveam pe unde să o ocolim, așa că am trecut rând pe rând pe zăpadă.
Singura problemă cu această zăpadă a fost că erau porțiuni topite pe dedesubt și ne era teamă să nu călcăm pe vreun strat subțire, dar a fost totul ok.
Timp: Ne-a luat cam o oră cu pauze și la pas lejer să ajungem la Babele și Sfinxul, la care am mai făcut încă un popas de o oră, pentru a ne termina gustările pe care le căram cu noi de dimineață, și, desigur, pentru a admira în tihnă aceste monumente ale naturii învăluite de atâta mister și conpirații de-a lungul timpului.
Cabana Babele se află într-o stare de degradare inexplicabilă, nici nu am mai fotografiat-o. Nu înțeleg cum este posibil ca un loc cu atâta potențial și atât de vizitat să arate în asemenea hal. Unii turiști care nu sunt obișnuiți cu drumețiile și nu se aventurează pe poteci montane, plătesc 215 lei (dus-întors/pers.) pentru a urca cu telecabina din Bușteni la Babele, iar când ajung acolo văd acea clădire sinistră… ar putea fi o cabană mai ceva ca în Elveția, este ușor accesibilă, se ajunge la ea din toate direcțiile… și totuși se află în acea stare de degradare dezolantă…
De la Cabana Babele indicatorul ne afișa că mai avem de mers 1 oră până la Cabana Piatra Arsă pe marcaj dungă galbenă, însă noi ne-am hotărât să ne ducem pe drumul pe care o lua toată lumea, adică pe cel nemarcat dar foarte vizibil, fiind un drum forestier, pentru biciclete.
Ultima parte: Cabana Babele - Cabana Piatra Arsă - traseu de biciclete - 1 oră
Așa cum spuneam porțiunea aceasta de drum nu este marcată, dar este destul de evidentă și se văd mașinile în zare, așa că nu aveam loc de rătăcire.
Am mai tot tolocănit pe drum, la pas lejer pentru că voiam să mai prelungim statul în natură.
Timp: Ne-a luat tot cam 1 oră să ajungem de la Cabana Babele la Cabana Piatra Arsă unde aveam parcate mașinile.
Concluzii
Traseul acesta de tip circuit, nu a fost doar frumos, a fost fabulos, plin cu peisaje superbe, însă este foarte important să prinzi vreme bune, altfel pe vânt, ploaie sau ceață nu recomand acest traseu pentru că ar putea fi periculos.
Nu mi s-a părut deloc greu, pentru munțomanii focusați pe traseu care nu fac pauze dese și nu stau să caște gura la fiecare floricică, timpii se pot reduce la jumătate, adică undeva la 4 ore tot circuitul, noi am făcut 8 cu tot cu pauzele de la cabane și cu mers încet.
4. Video dronă traseu Crucea Eroilor pe la Cabana Caraiman și Brâna Mare a Caraimanului
În completarea celor spuse și a fotografiilor, te invit să vizionezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
5. Echipament necesar
Pentru a parcurge acest traseu în siguranță este recomandat să ai bocanci de drumeție. În partea de sus poartă pantaloni de drumeție lejeri, bluză/tricou de trekking (+ una de schimb) și o jachetă cu protecție de vânt. Dacă nu ești obișnuit cu drumețiile, bețele de trekking te vor ajuta pe anumite porțiuni, iar dacă te prinde seara este bine să ai la tine o frontală.
Chiar dacă nu se anunță vreme rea, pe munte poți fi luat prin surprindere, așa că nu-ți uita pelerina de ploaie.
În Bucegi în partea împădurită și în apropierea stațiunilor apar frecvent urșii, eu zic că e musai să ai la tine un spray de urs și un fluier, pe care să le ții la îndemână, sprayul atârnat de rucsac pe exterior și fluierul la gât.
Traseul se desfășoară doar pe platou, așa că este foarte important să ai la tine cremă cu protecție solară, o pălărie, ochelari de soare, dar mai ales suficientă apă, undeva la 2 l/persoană. De asemenea este important să ai la tine și niște gustări.
6. Ce mai poți vizita în zonă?
În apropiere mai poți merge la Cheile Zănoagei și Cascada 7 Izvoare, Peștera Ialomiței, la Cabana Diham și Vârful Grecului, pe Vârful Baiul Mare cu plecare din Azuga, pe Vârful Furnica (primăvara găsești rhododendroni), la Vârful Omu, la Cabana Mălăiești sau la obiectivele turistice importante din zonă precum Castelul Peleș, Castelul Cantacuzino ori cazinoul din Sinaia.
Descoperă mai multe atracții turistice din județul Prahova aici, dar și din județele învecinate, Brașov, Dâmbovița și Buzău.
7. Unde te cazezi?
Moon Resort
Una dintre cele mai apreciate cazări din Bușteni este Moon Resort, unde poți închiria un tiny house ce pune la dispoziție o terasă, o chicinetă complet utilată, cu un frigider, o zonă de relaxare cu o canapea extensibilă, un televizor cu ecran plat, și o baie proprie cu duș și articole de toaletă. Poți rezerva una dintre căsuțe pe Booking aici.
Pensiunea Luna
Pensiunea Luna este o cazare ce oferă o grădină și un lounge comun, iar camerele sunt spațioase, amenajate în stil tradițional și au vedere către munte. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.
Complexul Casa Freya
Complexul Casa Freya, format din Casa Freya și Villa Freya, este situat în Bușteni, în cartierul Zamora, la doar 400 de metri de Castelul Cantacuzino. Datorită stilului special, unitățile de cazare de la Complexul Casa Freya sunt personalizate, fiecare având baie cu duș, TV, frigider, platou de bun venit (cu fierbător, apă plată, ceai și cafea instant). Micul dejun este servit în fiecare dimineață. Poți rezerva locația pe Booking aici.
Chalet Amik
Chalet Amik este o altă cazare foarte apreciată din Bușteni, datorită căsuțelor situate aproape de natură. Fiecare căsuță are terasă proprie cu vedere la munte, o chicinetă echipată complet, baie privată și un dormitor spațios cu pat confortabil. Poți rezerva una din căsuțe pe Booking aici.
Pensiunea Leonida - RESORT LEONIDA
Pensiunea Leonida – RESORT LEONIDA se găsește în Poiana Ţapului și are o grădină, o terasă, un bar și parcare privată gratuită. Printre facilitățile disponibile la această proprietate se numără un restaurant, un club pentru copii și o recepție deschisă nonstop. La proprietate este disponibil în fiecare dimineață un mic dejun tip bufet, continental sau vegetarian. De asemenea, aici vei găsi un centru SPA. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Brâna Mare a Caraimanului și Crucea Eroilor și împărtășește experiența cu mine pe Instagram!
Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.