Traseu turistic: Cabana Negoiu (1550 m) + Cascada Șerbota

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii! În acest articol am să îți povestesc despre un traseu tare fain din Munții Făgăraș, traseu ce trece pe la Cascada Șerbota, iar în cele din urmă ajunge la Cabana Negoiu

Noi am făcut acest traseu pe 25 septembrie, ne-am bucurat de peisaje frumoase, de liniștea și farmecul pădurii, am descoperit tot felul de ciuperci, ne-am bulgărit cu prima zăpadă din sezonul acesta și ne-am dat în leagăn la 1550 m.

Mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți organiza singur această drumeție. Articolul se adresează drumeților începători și nu numai.

Cabana Negoiu
Cabana Negoiu

Cuprins

1. Cum ajungi la Cabana Negoiu? - Punct de plecare și parcare

La Cabana Negoiu poți ajunge doar pe jos, urmând un traseu turistic marcat. Noi am fost cazați în Porumbacu de Sus, iar de acolo am luat mașina și am mers pe un drum forestier până la punctul de plecare pe traseu. 

Am trecut de Castelul de lut și de Povestea calendarului pe care le vizitasem cu o zi înainte și am continuat înspre Cariera de marmură (maps aici). Din informațiile pe care le găsisem pe internet înțelesesem că se poate merge cu mașina doar până la această carieră, iar de acolo doar pe jos pe potecă. 

Drumul forestier este destul de rău, mai ales la început, ar fi bine să ai o mașină cu garda la sol mai înaltă. Cu grijă și atenție noi l-am parcurs cu bine cu un Opel Astra, am atins foarte puțin scutul într-un singur loc. Am văzut parcate și alte mașini mult mai joase decât a noastră.

Am lăsat mașina cu 1,6 km înainte de carieră, crezând că de acolo drumul se va înrăutăți și mai tare, de fapt, ni s-a părut mai bun după acest punct. Și, da, drumul forestier este mai lung, se mai putea continua destul de mult până în punctul în care se intră efectiv pe potecă prin pădure, însă nu ne-a părut rău că am mers pe jos, ne-am bucurat mai mult timp de natură.

Așa arată drumul după cariera de marmură
Așa arată drumul după cariera de marmură

Sper să te ajute harta de mai jos, la fața locului Google Maps nici nu idendifica această rută, ne punea să ne întoarcem și să o luăm pe varianta paralelă, adică pe la ferma de cerbi și ciute de la Pensiunea Poiana Neamțului.

Indicatii google maps traseu Cabana Negoiu
Indicatii google maps traseu Cabana Negoiu

2. Detalii traseu Cabana Negoiu

Indiferent de locul în care te decizi să parchezi mașina, va trebui să urmezi traseul marcat cu triunghi albastru. Din punct de vedere tehnic este un traseu ușor, adică nu vei merge pe lângă prăpăstii, nu va trebui să te ții de lanțuri, etc. Marcajul este foarte bun, nu ai unde să te rătăcești. 

Traseu Cabana Negoiu
Traseu Porumbacu de Sus - Cabana Negoiu

Poteca merge doar prin pădure, totuși diferența de nivel este destul de mare, prin urmare urcarea este destul de susținută, nefiind un traseu recomandat cardiacilor sau persoanelor exagerat de sedentare. Acesta este motivul pentru care traseul este încadrat la grad de dificultate ușor/mediu. 

Din punctul meu de vedere aș zice că are un grad de dificultate mai mult spre mediu, este asemănător cu cel care duce la Cabana Mălăiești. Ușor ca și abordare, dar solicitant din punct de vedere al lungimii și a diferenței de nivel. Solicitant pentru noi cei care nu suntem mari munțomani și avem joburi de birou.

Traseu Cabana Negoiu
Traseu Cabana Negoiu

Detalii tehnice traseu Cabana Negoiu

Marcaj: triunghi albastru
Lungime: aprox. 14 km (dus-întors) de unde am parcat noi + ocol la cascada Șerbota
Durată: estimat 6-7 ore (dus-întors) – noi am făcut 7 ore
Dificultate: ușor/mediu
Diferență de nivel: +929 m
Sezon: potrivit și iarna.

Traseu Cabana Negoiu
Munții Făgăraș

Traseul este foarte frumos, merită tot efortul pe care îl vei depune. Vei merge doar prin pădure, pe lângă râu, vei putea admira ciuperci de tot felul, vei respira un aer extrem de curat. 

Trebuie să ții poteca tot înainte, până ce vei ajunge la intersecția care indică drumul spre Cascada Șerbota.

Traseu Cabana Negoiu
Traseu spre Cabana Negoiu

3. Popas la Cascada Șerbota

Cu aproximativ 20 de min înainte de a ajunge la Cabana Negoiu, vei întâlni o răscruce de drumuri și un indicator la dreapta către Cascada Șerbota. Îți recomand să mergi către ea, vei ajunge în 15 minute și crede-mă că nu vei regreta.

Cascada Șebota Traseu Cabana Negoiu
Indicații spre Cascada Șerbota

Cascada Șerbota se află la altitudinea de 1410 m și este una dintre cele mai frumoase cascade din România, datorită înălțimii de 80 m și a lățimii de 10 m. Unii spun că ar fi cea mai frumoasă din munții Făgăraș, eu aș pune-o pe locul 2, după Cascada Bâlea.

Cascada Șebota Traseu Cabana Negoiu
Cascada Șerbota
Cascada Șebota Traseu Cabana Negoiu
Cascada Șerbota

După un popas bine meritat în acest loc de poveste, trebuie să pornești înapoi spre răscrucea de drumuri, la întoarcere noi am făcut cam 20 de minute. 

Tot 20 de minute am mai făcut și până la Cabana Negoiu, poteca este mai lină spre final.

Traseu Cabana Negoiu
Traseu Cabana Negoiu

Urcarea a durat în total aproximativ 4 ore, cu tot cu ocolul la Cascada Șerbota. Am făcut numeroase pauze de odihnă și fotografiat.

Sus la cabană am avut parte de o mare surpriză, am găsit prima zăpadă de anul acesta. Știam că pe vârfuri este multă zăpadă, dar nu mă așteptam să găsim și la o altitudine așa de joasă.

Cabana Negoiu
Cabana Negoiu

Video dronă 4k - Cabana Negoiu

Te invit să vizualizezi și clipul realizat în această locație.

4. Despre Cabana Negoiu

Cabana Negoiu este situată în munții Făgăraș, la altitudinea de 1550 m, într-un cadru natural deosebit de frumos. 

Cabana Negoiu
Cabana Negoiu

Capacitatea cabanei este de 140 locuri în camere de 2-10 paturi. Nu te aștepa să găsești condiții de lux. 

Există un ciubăr și o saună uscată pentru care se achită un cost suplimentar, cred că este memorabil să privești un apus peste munți de aici.

Cabana Negoiu
Cabana Negoiu

Ospitalitatea lasă însă de dorit, noi am ajuns duminică pe la ora 14, am sunat la clopoțel până ne-am plictisit, nu a venit nimeni, așa că am renunțat. Și n-ar fi vorba că am fi noi fițoși, dar am auzit multă lume comentând cât am stat acolo.

În ciuda incovenientelor recomand această cabana doar pentru că Munții Făgăraș sunt incredibili și frumusețea traseelor care trec pe aici te vor face să treci peste micile neplăceri. Am auzit că ar fi spectaculos traseul cu pornire de la Bâlea Lac care ajunge aici, sper să-l facem și noi într-o zi.

Cabana Negoiu - Munții Făgăraș
Munții Făgăraș

Cabana Negoiu m-a dezamăgit din punct de vedere arhitectural, mă bucur că a beneficiat de modernizări prin amplasarea a mai multor panouri solare, de faptul că s-a construit un corp nou, dar proiectul de modernizare a fost făcut mai mult ca sigur fără consultarea unui arhitect. Partea veche a cabanei, ce a mai rămas din ea, arată mult mai bine decât partea nouă. Păcat de locația absolut superbă în care este amplasată.

Cabana Negoiu
Cabana Negoiu

Nu mi-a plăcut deloc faptul că în jurul construcției erau tot felul de gunoaie auncate, resturi provenite în urma lucrărilor de reamenajare. Urât! România poate mai mult, nu știu în administrația cui este Cabana Negoiu, dar mi se pare inadmisibil să se prezinte așa. 

Apropo, cabana este aprovizionată prin intermediul unui ATV cu remorcă, mă gândesc că așa cum se pot urca/coborî sticlele de cico și bere, la fel poți coborî și resturile de tablă și alte deșeuri! #haicăsepoate 

Avem pretenții mai mari și știm că se poate! Vrem să vedem și în România cabane la standardul celor din Elveția, de ce trebuie să ne găsim mereu prin clasamentele cu „Așa NU!?”

Cabana Negoiu - Munții Făgăraș
Munții Făgăraș

5. Echipament necesar pentru traseu Cabana Negoiu

Cum am mai spus, treseul este ușor din punct de vedere tehnic, deci nu vei avea nevoie de un echipament deosebit. Se poate face și în adidași, dar eu nu recomand! În cazul în care va ploua vei putea aluneca destul de rău, pe alocuri poteca traversează mici pârâiașe, deci ai nevoie de niște bocanci 3 sezoane, impermeabili

Nu am întâlnit nici o stână pe drum, însă am văzut un pui de ursuleț la 2 minute după ce ne-am recuperat mașina, șansele să ne fi întâlnit pe jos erau considerabile. A fugit rapid, abia am apucat să-l zărim, nu au comportamentul urșilor cerșători, cei din pădure sunt mult mai sperioși și fricoși, totuși este periculos dacă te nimerești între puiul de urs și mama lui, prin urmare recomand să ai un spray de urs la tine în permanență.

Nu ar trebui să-ți lipsească din bagaj: un tricou de schimb, pelerina de ploaie și bețele de trekking. Consultă meteo înainte să pleci de acasă, sus la cabană este mult mai rece decât jos în Porumbacu, mai ales dacă bate vântul, ți-ar putea fi de folos o vestă cu puf, o geacă cu protecție la vânt, un fleece sau poate chiar o geacă cu puf

Bine de știut

Surse de apă: există un mic izvor cu 15 min înainte de Cabana Negoiu sau poți cumpăra apă de la cabană. Eu recomand să pleci de acasă măcar cu 1.5 l la tine. 

Dacă nu ai mașină, am înțeles că domnul Nicolae din sat te-ar putea prelua de la gara din Porumbacu de Jos. Îl poți contacta la numărul 0744860296.

Pentru rezervări la Cabana Negoiu trebuie să o contactezi pe cabanieră, Roxana Vasile, la numărul 0734114401.

Trasee de la Cabana Negoiu ⬇️

Trasee de la Cabana Negoiu
Trasee de la Cabana Negoiu

Nu te opri aici! Revino în zonă și explorează și alte trasee din munții Făgăraș. Un traseu similar cu cel prezentat în acest articol, dar poate și mai impresionant, este cel care duce la Cabana Valea Sâmbetei, iar Traseul Lacul Bâlea – Lacul Capra este cel mai impresionant și ușor din această grupă muntoasă. 

Un alt punct de interes este Transfăgărașanul, iată 25 de activități și obiective turistice de făcut pe Transfăgărășan: https://instatravel.ro/25-atractii-transfagarasan/

6. Unde te cazezi în Porumbacu de Sus?

Noi ne-am cazat la OberWood – cea mai frumoasă unitate de cazare din tot județul Sibiu, poate chiar din România.

OberWood este un domeniu cu 5 căsuțe tradiționale din Porumbacu de Sus, construite între anii 1830 – 1850. Acestea au fost restaurate, redându-le farmecul de altă dată, dar oferind turiștilor facilitățile moderne din prezent. 

Nu-mi ajung cuvintele să descriu acest loc superb, este ca la Muzeul Satului, doar că mult mai bine. Îți recomand din tot sufletul să te cazezi aici și să descoperi acest mini sat ascuns din Porumbacu de Sus.

Mai multe detalii despre aceasta cazare aici: https://instatravel.ro/oberwood-cazare-de-poveste/

OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus
OberWood - cazare de poveste în Porumbacu de Sus

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Parcurge traseul Porumbacu de Sus – Cabana Negoiu și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Citește și...

Traseu Lacul Albastru

Traseu ușor: Lacul Albastru + Crăpătura Zorilor – Baia Sprie

Citește articolul
Canionul 7 Scări

Traseu Canionul 7 Scări – Aventură, distracție și relaxare

Citește articolul
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Traseu pe Vârful Furnica + Rhododendroni (bujori de munte)

Citește articolul
Masă elegantă în natură și Traseu în Piatra Craiului

Weekend de poveste în Șirnea și Traseu în Piatra Craiului

Citește articolul
Traseu Vârful Țuțuiatu - Munții Măcin

Traseu circuit Vârful Țuțuiatu – Munții Măcin

Citește articolul
Traseu Fereastra Holbav

Traseu Fereastra Holbav – drumeție cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Drumeție de primăvară prin Poiana Mărului – traseu ușor de 3 ore

Citește articolul
Traseu circuit: Rimetea - Piatra Secuiului - Munții Trascăului

Traseu circuit: Rimetea – Piatra Secuiului – Munții Trascăului

Citește articolul
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului

Sat Peștera – Șaua Joaca – Un traseu foarte ușor în Munții Piatra Craiului

Citește articolul
Cabana Curmătura

Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului

Citește articolul
Traseu Vârful Postăvaru

Traseu ușor pe Vârful Postăvaru (1799 m) prin Poiana Brașov

Citește articolul
Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului

Traseu Cheile Dâmbovicioarei – Cheile Brusturetului

Citește articolul
Amfiteatrul Transilvania - Traseul ecoturistic T9

Traseul ecoturistic T9 – Amfiteatrul Transilvania – Moieciu

Citește articolul
traseu Satul Măgura

La plimbare prin satul Măgura – un traseu deosebit de frumos

Citește articolul
traseu Poiana Mărului

Poiana Mărului – traseu de toamnă cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Prăpăstiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului – o idee minunată pentru vacanța de toamnă

Citește articolul
Cetatea Trascăului

Cetatea Trascăului – detalii traseu și impresii de călătorie

Citește articolul
Traseu Cheile Turzii

Cheile Turzii – cum ajungi și cât este de frumos traseul?

Citește articolul
Cheile Băniței

Cheile Băniței – un loc ireal de frumos, cu pereți de stâncă uriași

Citește articolul
Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic

Cazanele Dunării: Traseu Ciucaru Mic + Chipul lui Decebal

Citește articolul
Cascada Șușara

Traseu Cascada Șușara – Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

Citește articolul
Cascada La Văioaga - Cheile Nerei

Cascada La Văioaga + Lacul Ochiul Beiului + Cascada Beușnița

Citește articolul
Traseu Munții Retezat - Lacul Bucura - Vârful Peleaga

Traseu Lacul Bucura – Vârful Peleaga (2509 m) – Munții Retezat

Citește articolul
Cover Lacul Bucura

Traseu Retezat: Poiana Pelegii – Lacul Bucura – cu cortul

Citește articolul
Lacul Capra

Cum a fost pe traseul Lacul Bâlea – Lacul Capra?

Citește articolul
Via ferrata

Senzații tari pe Via Ferrata & Tiroliană Sunny Way

Citește articolul
Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică

Hoinăreală prin Fundățica – Traseul ecoturistic T4

Citește articolul
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș

Bujori de munte în Munții Ciucaș – Vârful Gropșoarele

Citește articolul
cover babele de la ulmet

Cum ajungi la Trovanți? – Traseu Babele de la Ulmet

Citește articolul
cover Culmea Pricopanului Munții Măcinului

Culmea Pricopanului – La plimbare prin Munții Măcinului

Citește articolul

Autor: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top