Top 10 drumeții ușoare și frumoase de făcut iarna aceasta

Iarna este un anotimp pe care nu ai cum să nu-l adori odată ce pășești prin stratul de zăpadă pufos și proaspăt cernut. Poți transforma zilele reci din primele luni ale anului în aventuri memorabile dacă alegi să faci una dintre drumețiile ușoare propuse de mine în acest articol. Ai nevoie doar de un echipament adecvat și o condiție fizică bunicică.

Fie că ești fotograf, un pasionat al drumețiilor sau doar cauți o escapadă de weekend pentru a te bucura de minunile iernii, cele 10 destinații te vor încânta cu peisaje incredibile.

Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1

TOP 10 drumeții foarte ușoare de făcut iarna

1. Haihui prin Fundata - Traseul ecoturistic T2

Primul traseu pe care ți-l recomand să-l faci iarna aceasta este Traseul ecoturistic T2 prin satul Fundata. Este o drumeție de tip circuit ce pornește din fața Primăriei Fundata, pe drumul județean, iar apoi revine în punctul de plecare pe un drum forestier. 

Priveliștea către munții Piatra Craiului, Bucegi și Leaota, aerul curat, peisajul de iarnă ireal de frumos, fac ca satul Fundata să fie plin de fotografi în lunile de iarnă.

Traseul este foarte ușor și relativ scurt, aș zice mai degrabă că este o plimbare pe ulițele satului, fiind potrivit pentru toți iubitorii de natură. Drumeția are 9 km (tot circuitul), marcajul care trebuie urmat este omuleț roșu, diferența de nivel este mică și se parcurge în aproximativ 3-4 ore în funcție de cât de multe pauze faci.

Aici găsești toate detaliile acestui traseu: https://instatravel.ro/iarna-prin-fundata-traseu-ecoturistic-t2/.

Fundata
Haihui prin Fundata
Traseul ecoturistic T2 Fundata
Traseul ecoturistic T2

Dacă vrei să te cazezi în satul Fundata recomand Odăi din Plai și Sky More Retreat Fundata. 

2. La Amfiteatru - Traseul ecoturistic T9

Indiferent de anotimp Traseul ecoturistic T9 – La Amfiteatru este fabulos, cu atât mai mult iarna, când zăpada acoperă toată natura din jur.

Amfiteatrul Transilvania se află într-unul din cele mai frumoase puncte de belvedere, oferind o panoramă de 360 grade spre Munții Bucegi și Piatra Craiului. 

Lungimea traseului propus de mine are 4 km (dus-întors) și poate fi parcurs în 2 ore. Diferența de nivel este de 250 m, asta înseamnă că vei simți că urci, spre deosebire de celelalte trasee care sunt mai line, iar marcajul care trebuie urmat este omuleț portocaliu, cu plecare din Moieciu de Sus, de la Școala Generală.

Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/moieciu-de-sus-traseul-ecoturistic-t9/.

Moieciu de Sus - Traseul ecoturistic T9
Drumeție La Amfiteatru
Moieciu de Sus - Traseul ecoturistic T9
Traseul ecoturistic T9

Pentru cazare în zonă recomand Cabana 365, am scris impresiile mele de călătorie de la această locație aici: https://instatravel.ro/ cabana-365-moieciu-de-jos.

3. Traseu Predeal - Cabana Susai

Și această drumeție între Predeal și Cabana Susai este un pic solicitantă pentru începători datorită diferenței de nivel. Poteca are o lungime de 5.2 km și se parcurge în maxim 4 ore dus-întors cu tot cu pauze, urmând traseul marcat cu dungă roșie.

În mare parte traseul se desfășoară printr-o pădure de brazi, nu este foarte bogat în peisaje, însă zăpada este așa de pufoasă, iar pădurea are un efect foarte relaxant, încât nu vei simți lipsa punctelor de belvedere. Unde mai pui că la întoarcere te poți da pe derdeluș ca în copilărie. 

Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-predeal-cabana-susai-2022/.

Traseu Predeal - Cabana Susai
Drumeție Predeal - Cabana Susai
Traseu Predeal - Cabana Susai
Traseu Predeal - Cabana Susai

Pentru cazare în Predeal recomand Hotel Carmen sau Boutique Villa Isabelle.

4. Drumeție Poiana Brașov - Cabana Postăvaru

Tărâmul Crăiesii Zăpezii există și se află în Masivul Postăvaru. Dacă nu știi să schiezi asta nu înseamnă că nu te poți bucura de frumusețea acestor locuri. Iată ce trebuie să faci: ia telegondola Postăvarul Express din Poiana Brașov, iar apoi urmează preț de 45 minute traseul marcat cu cruce roșie. Va trebui să mergi pe lângă pârtie sau prin pădure, până ce vei ajunge la Cabana Postăvaru.

Îți garantez că peisajele te vor fermeca și vei vrea să revii aici în fiecare iarnă. Mai multe detalii despre acest traseu am scris aici: https://instatravel.ro/traseu-cabana-postavaru-iarna-2022/.

Traseu Cabana Postăvaru
Drumeție Poiana Brașov - Cabana Postăvaru
Traseu Cabana Postăvaru
Traseu Poiana Brașov - Cabana Postăvaru

Dacă vrei să te cazezi în Poiana Brașov recomand Villa Simonte sau Teleferic Grand Hotel.

5. Pe culmea bisericuței - Traseul ecoturistic T8

Traseul ecoturistic T8 – Pe culmea bisericuței este unul de tip circuit, dar se poate parcurge și dus-întors pe o secțiune mai mică, așa cum am făcut noi. Acesta pornește oficial de la căminul cultural din Moieciu de Sus și este marcat cu omuleț roșu. 

Vei putea admira case răsfirate, căteva șure și urmele făcute de săteni prin omătul proaspăt și pufos. Este un loc de poveste, apreciat în mod special de schiorii care aleg aceste poteci în locul pârtiilor aglomerate.

Noi am parcurs doar 2 km din cei 10, într-un timp de 2 ore (dus-întors). Toate detaliile le găsești aici: https://instatravel.ro/traseul-ecoturistic-t8-moieciu/.

Traseul ecoturistic T8 - Pe culmea bisericuței
Pe culmea bisericuței
Traseul ecoturistic T8 - Pe culmea bisericuței
Traseul ecoturistic T8

Pentru cazare în Moieciu de Sus recomand Pensiunea Alegria și Carpatica Lodge.

6. Hoinăreală prin Șirnea - Traseul ecoturistic T1

Șirnea este unul dintre cele mai frumoase sate montane din România. Este situat la 1200 m altitudine și aparține de comuna Fundata. Pe lângă peisajele spectaculoase și dealurile cu case răsfirate, aici vei respira și cel mai pur aer din țara noastră. 

Traseul pe care îl poți face prin acest sat este marcat cu omuleț albastru, are 9 km, este de tip circuit și se parcurge în 2-3 ore. Pe tot parcursul potecii, atât munții Bucegi, cât și Piatra Craiului fac spectacol. 

Am scris aici toate detaliile drumeției: https://instatravel.ro/hoinareala-iarna-sirnea-traseul-ecoturistic-t1/.

Top 10 drumeții ușoare și frumoase de făcut iarna aceasta
Hoinăreală prin Șirnea
Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1
Traseul ecoturistic T1

Pentru cazare în Șirnea recomand The Barn, este una dintre cazările mele preferate de la noi, am povestit de mai multe ori despre ei aici pe blog, iar traseul ecoturistic trece exact pe la ei. Au opțiunea de cazare în Casa Mare sau în Șură.

7. Drumul vechi al Poienii

Fie că vrei să te bucuri de o drumeție, dar mai ales dacă vrei să te dai cu sania, drumul vechi al Poienii este de neratat. Este locul meu preferat din toată România pentru săniuș. 

Accesul este gratuit și poți să te bucuri de un derdeluș de 3 km. Drumul face legătura între Poiana Brașov și Brașov (Pietrele lui Solomon).

La întoarcere poți opta să urci pe jos sau cu autobuzul 50 de la Pietrele lui Solomon până la Livada Poștei și apoi autobuzul 20 de la Livada Poștei până în Poiana Mică. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/cu-sania-in-brasov/.

Cu sania pe derdeluș în Brașov
Drumul vechi al Poienii
Cu sania pe derdeluș în Brașov
Pietrele lui Solomon

Pentru cazare în Poiana Brașov recomand Studio Rubio, Teleferic Grand Hotel sau Aurelius Impăratul Romanilor.

8. La pas prin Vama Giuvala - Traseul ecoturistic T7

O altă drumeție frumoasă de făcut iarna este Traseul ecoturistic T7 – La pas prin Vama Giuvala. Vei trece prin fosta graniță dintre Imperiul Habsburgic și Țara Romănească și te va uimi faptul că în urmă cu aproximativ 100 de ani oamenii din sat aveau casa într-o țară și curtea în cealaltă.

Drumeția are 6 km, se parcurge în 2-3 ore și este marcată cu omuleț verde. Și aici vei avea parte de mai multe locuri cu puncte de belvedere superbe în care vei putea admira munții din jur.

Mai multe detalii aici despre această drumeție am scris aici: https://instatravel.ro/la-pas-prin-vama-giuvala-traseul-ecoturistic-t7/.

La pas prin Vama Giuvala - Traseul ecoturistic T7
La pas prin Vama Giuvala
La pas prin Vama Giuvala - Traseul ecoturistic T7
Traseul ecoturistic T7

Pentru cazare în Fundata recomand Casa Bangală 2 sau Odăi din Plai.

9. Traseu sat Peștera - Șaua Joaca

Un alt traseu ușurel și cu niște priveliști wow este cel din satul Peștera spre Șaua Joaca. Acesta este marcat cu cruce roșie, are 7 km (dus-întors) pe care noi l-am parcurs în 3 ore cu tot cu pauze.  

Te va uimi frumusețea satului pitoresc, dar și vederea către Piatra Craiului din Șaua Joaca. Mai multe detalii despre acest traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-sat-pestera-saua-joaca/.

Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Șaua Joaca
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca

Pentru cazare în satul Peștera recomand Pensiunea Nobillis sau Amont Chalet.

10. Valea Largă și Poiana Angelescu

Închei lista cu Valea Largă și Poiana Angelescu din Săcele. Până acolo se poate ajunge atât pe jos, cât și cu mașina și este una dintre cele mai râvnite zone de către copii, datorită derdelușului. După primele zile cu zăpada aici se creează o atmosferă exact ca cea din cărțile de povești de pe vremea generației cu cheia la gât.

Poiana Angelescu
Poiana Angelescu
Poiana Angelescu
Poiana Angelescu

Concluzii

Sper ca lista mea să te inspire și să ieși din casă mai mult iarna aceasa, chiar dacă nu schiezi. Aceste trasee îți oferă ocazia de a părăsi zgomotul urban și de a-ți reînnoi conexiunea cu mediul înconjurător, de a contempla minunile naturii în schimbare și de a-ți încărca sufletul cu amintiri de neuitat. Cu fiecare pas pe aceste poteci vei simți că faci parte din povestea iernii și că ești martorul unei transformări magice. Așa că nu rata ocazia de a te bucura de aceste minunate călătorii și de a te lăsa inspirat de frumusețea acestui anotimp magic. 

Fiecare traseu este o aventură în sine, iar fiecare colț de natură este un tablou care îți va rămâne în inimă pentru totdeauna. Sper să ai parte de o iarnă plină de descoperiri minunate și de momente deosebite în mijlocul acestei magii cu fulgi de nea și farmec natural!

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă peisaje de iarnă superbe și împărtășește-le cu noi pe Instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Top 10 drumeții ușoare și frumoase de făcut iarna aceasta”

  1. Stan Crenguta

    Imi plac traseele alese, dar daca poti sa-mi dai si din alte zone ale tarii si pt. vara, ca odata cu inaintarea in varsta este din ce, in ce mai greu. Mersi

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top