Craiova, orașul care își deschide brațele în fiecare an pentru a primi magia sărbătorilor de iarnă, găzduiește anul acesta un Târg de Crăciun cu adevărat special, inspirat din povestea fermecătoare „Crăiasa Zăpezii”, iar atmosfera creată este una desprinsă parcă din paginile poveștii cu iz de copilărie.
Se zvonește că ar fi cel mai frumos Târg de Crăciun din Europa, așa că nu m-am putut abține și deja am fost la Craiova să-l văd. Hai să-ți povestesc cum a fost!

Cuprins
1. Impresii de la Târgul de Crăciun din Craiova
Anul acesta Târgul de Crăciun din Craiova a fost votat ca fiind cel mai frumos și mai luminat din România, iar cf. site-ului europeanbest-destinations.com a fost clasat pe locul al doilea în topul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa – primul loc a fost acordat Budapestei, cel de-al treilea oraşului Metz din Franța.
Târgul are loc în patru piețe: Mihai Viteazul, Doljana, Frații Buzești și Shakespeare, iar craiovenii spun că o magie și feerie.
Am luat la pas fiecare străduță decorată festiv, așa că hai să-ți arăt cât de feerică este atmosfera pe fiecare dintre ele.


1.1. Piața Mihai Viteazul
Am început explorarea Târgului de Crăciun din Piața Mihai Viteazul, piață ce s-a transformat într-un regat de gheață, ce oferă o atmosferă de basm, expusă într-un mod spectaculos prin povestea Crăiesei Zăpezii. Evenimentul oferă o experiență captivantă, aducând laolaltă bucuria sărbătorilor de iarnă și farmecul poveștii clasice.
Decorul din piață este compus dintr-o boltă cu lumină rece și sclipiri de gheață, păsări călătoare, nori pufoși și oglinzi fermecate, exact ca în povestea lui Hans Christian Andersen. Punctul central al întregii atmosfere este figura Crăiesei Zăpezii, care domnește în mijlocul patinoarului, cu o eleganță înghețată.




În jurul Palatului Administrativ este amenajat un brad înalt, gândit ca o poartă de acces către castelul de gheață.


Una dintre atracțiile deosebite este zona dedicată activităților pentru copii, unde cei mici au ocazia să se dea într-un carusel magic, dar și să-l întâlnească pe Moș Crăciun cel adevărat. Această interacțiune aduce o căldură specială în inimile copiilor, oferindu-le o amintire de neuitat de sărbători.


Nu lipsesc din piață nici standurile cu produse tradiționale și suveniruri, ce aduc o notă autentică târgului. O parte dintre căsuțe sunt unicat și au fost realizate de artistul local Gabriel Rizea. Mie îmi plac tare mult aceste căsuțe, zici că sunt de turtă dulce.





Târgul de Crăciun din Piața Mihai Viteazul, reușeste să îmbine armonios tradiția cu elemente de poveste și creează o experiență memorabilă, pe noi ne-a dus cu gândul către frumusețea unică a Crăciunului și a poveștilor care ne definesc sărbătorile.

1.2. Zona Doljana
Din Piața Mihai Viteazul ne-am continuat plimbarea pe Calea Unirii, mergând printre zeci de brăduți și pe sub o boltă cu sute de mii de lumințe, până la intersecția cu strada Lipsacani, zonă cunoscută de craioveni ca fiind zona Doljana (Piața Regele Ferdinand și Regina Maria).

În zona Doljana am găsit câteva căsuțe care se întind până aproape de Minerva. Aici se servesc mâncăruri gătite, iar în prim plan sunt cele amenajate în stil tradițional românesc.
Decorul reflectă bogăția culturii oltenești, cu țesături tradiționale colorate și detalii folclorice îmbinate cu motive de Crăciun. Personalul, îmbrăcat în costume populare, adaugă un plus de autenticitate. Toate aceste elemente contribuie la atmosfera călduroasă și primitoare, creând senzația că te afli în mijlocul unei serbări autentice oltenești.
Meniul este compus din fripturi, cârnați, frigărui, mici și lipii coapte pe vatră, ce ne-au încântat papilele gustative.

Această zonă nu este doar un loc pentru a-ți satisface pofta, ci și o călătorie în cultura și tradițiile regiunii. O experiență autentică, care aduce împreună gustul, sunetul și frumusețea tradițiilor locale la Târgul de Crăciun din Craiova. Mi-a plăcut foarte mult acest colț, nu am văzut nimic similar la vreun alt târg din România, cred că pentru turiștii străini este ceva chiar wow.
1.3. Piața Frații Buzești
Din zona Doljana am continuat pe strada Lipsacani, am traversat din nou o perdea luminoasă și am trecut pe lângă biserica Sfântul Ilie.



La intersecția cu strada Theodor Aman ne-au furat ochii decorațiunile luminoase în formă de ghiocei și brazi, ce creează o atmosferă de basm.



Ne-am continuat plimbarea pe strada Lipscani, de data aceasa pe sub o boltă alcătuită din mii de luminițe ce emană o lumină caldă. În mijlocul acestui tablou, am descoperit și o trăsură magică. Ce să mai, este o atmosferă plină de căldură și bucurie, învăluită în sclipiri luminoase.



Nici nu ne-am dat seama când am ajuns în Piața Frații Buzești. În jur, clădirile sunt împodobite cu atenție, cu ursuleți veseli la geam, iar piața este plină cu căsuțe de lemn roșii ce răspândesc în aer miros de scorțișoară și turtă dulce, invitându-ne parcă să gustăm preparatele delicioase.




Am continuat și am găsit o butaforie ce ne-a transpus direct în lumea lui Moș Crăciun. În mijlocul pieței am găsit un brad impunător, împodobit cu ornamente strălucitoare și globuri colorate, ce-l au alături de Moș Crăciun.
De jur împrejur sunt căsuțe de lemn unicat și alte decoruri de poveste și lumini ce creează un peisaj feeric, aducând în inimile noastre farmecul unic al Crăciunului. În acest loc, timpul pare să se oprească, iar toate grijile se estompează în lumina blândă și în spiritul generos al sărbătorilor de iarnă.
Cu siguranță târgul din Piața Frații Buzești este preferatul meu. Îmi place tot, atmosfera, butaforia, dar și muzica de sezon care răsună subtil din difuzoare.






1.4. Piața William Shakespeare
Ne-am luat câte un pahar de vin fiert și am plecat cu greu din Piața Frații Buzești, dar știam că mai aveam și alte minunății de descoperit, așa că am continuat.
Am trecut prin poarta regatului de gheață și am fost uluiți la vederea roții panoramice, înaltă de 40 de m situată în Piața William Shakespeare.

Atracţia principală din această piață este clar roata, prima roată panoramică hi-tech din România, care are în centru un ecran LED pe care rulează materiale video. Aceasta a fost construită în Olanda, în 2023, respectând cele mai noi şi înalte stardarde de calitate.



În această piață mai sunt câteva food truckuri și mai multe comedii și trenulețe pentru copii. Atmosfera de aici este mai mult asemănătoare unui bâlci, ceea ce pe mine, recunosc, nu m-a fermecat prea mult.
Bonus: English Park
Am continuat pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza și am intrat din nou pe tărâmul Creiesei Zăpezii. Cioburile împrăștiate de aceasta se răspândesc pe toată strada și ne-au condus către unul dintre locurile mele referate din Craiova: English Park.

Acest parc este unul micuț, dar deosebit de frumos, eu l-am votat ca fiind preferatul meu din România. În aceste zile și el este decorat în spiritul Crăciunului, așa că, pe lângă elementele de butaforie care se găsesc în restul anului, acum sclipesc în plus zeci de luminițe ce par a fi licuricii din pădurea fermecată.




Din English Park am revenit la Palatul Administrativ, am mai admirat încă o dată decorațiunile de acolo și apoi am luat-o prin Parcul Prefecturii spre cazare.

Concluzii
Mi-a plăcut foarte mult Târgul de Crăciun din Craiova și pot spune că aș reveni aici anual. Cu siguranță își merită locul în topul târgurilor de Crăciun din Europa, respectiv din România. Nu aș zice că este chiar numărul 1 în Europa, este greu să bați Viena, Strasbourg Colmar etc., însă clar este în vârful clasamentului și cu siguranță peste Budapesta care este pe locul 1. Să auzi sute de turiști străini vorbind despre Craiova, este o mare realizare din punctul meu de vedere.
Dacă ar fi să-i găsesc câteva minusuri târgului, aș spune că în Piața Mihai Viteazul sunt un pic cam multe decorațiuni într-un spațiu destul de mic. După gustul meu ar fi mers să fie ceva mai aerisit, aș fi mutat caruselul și căsuțele unicat lângă roata panoramică, iar comediile le-aș fi pus în partea de jos a pieței, dar asta este o părere strict subiectivă, pentru că ador căsuțele unicat și mi-ar fi plăcut să fie mai vizibile. În plus mi-ar fi plăcut ca din boxele de la patinoar să se audă melodii de sezon.
Cred că m-a fermecat un pic mai mult Târgul de Paște oraganizat în Parcul Romanescu, pe care de asemenea ți-l recomand cu mare drag să-l vizitezi.
2. Până când poți vizita Târgul de Crăciun din Craiova?
Târgul de Crăciun din Craiova s-a deschis pe 17 noiembrie și se va închide pe 2 ianuarie 2024. Acesta va fi deschis zilnic, între orele 12.00 – 22.00, și se vizitează gratuit. În afara acestui interval orar, căsuțele vor fi închise și muzica oprită, însă de luminițe te poți bucura și la miezul nopții, când străzile sunt mult mai libere.

3. Ce prețuri sunt la Târgul de Crăciun?
În ceea ce privește prețurile la Târgul de Crăciun din Craiova, acestea sunt printre cele mai mici din Europa, poate chiar și din România.
Accesul pe patinoar costă 20 lei pentru 1 oră, dacă vii cu patinele proprii, iar dacă închiriezi patinele, te va costa 5 lei în plus.
O tură în roata panoramică hi-tech costa 35 lei, iar pentru celelalte comedii prețurile pornesc de la 15 lei.
Un pahar de vin fiert, o ciocolată caldă sau o cafea costă 10 lei.
Prăjiturile, dulciurile și mâncarea gătită costau între 8 și 10 lei / 100g.


4. Ce mai poți vizita în Craiova?
Craiova este superbă în orice anotimp, un city break în acest oraș superb este o idee minunată oricând. Găsești în acest articol topul celor mai frumoase 30 de atracții turistice pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi aici: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-craiova/.
Muzeul de Artă și Centrul Constantin Brâncuși se află la doi pași de Piața Mihai Viteazul, așa că sunt de neratat, cel puțin muzeul este cu adevărat impresionant.

Tot aproape de centrul vechi se mai află și cele trei secții ale muzeului Olteniei: Științele Naturii, Secția de Istorie și Arheologie și Casa Băniei. Toate trei sunt foarte moderne și interesante.
Dacă îți plac bisericile, tot prin centru găsești unele foarte interesante cum ar fi: biserica Madona Dudu, catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru și biserica Sfânta Treime.
Trebuie să faci o vizită și la Cofetăria Minerva și dacă găsești deschis, aruncă un ochi și la restaurantul Minerva.


Nu în ultimul rând, trebuie să ajungi și în Parcul Romanescu și să descoperi castelul fermecat, podul suspendat și grădina zoologică, care se vizitează gratuit.

Înainte să pleci mai vizitează încă o dată și centrul vechi pe lumină, vei vedea totul într-o altă perspectivă.





Mai multe detalii despre fiecare obiectiv turistic găsești în acest articol.
* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
5. Unde te cazezi în Craiova?
Hotel Parc
De data aceasta ne-am cazat la Hotel Parc, care este situat la doar 5 minute de mers pe jos de Piața Mihai Viteazul. Este un hotel mai vechi, dar renovat recent parțial. I-aș da nota 7-8 pentru ceea ce oferă, însă a contat mult faptul că a fost atât de aproape de centru și că a avut parcare privată supravegheată video.
Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Apartament 1 Mai - bloc nou
De Paște am stat la Apartamentul 1 Mai, care este situat într-un bloc nou, foarte aproape de Parcul Romanescu.
Apartamentul are două camere decomantate, fiind perfect pentru patru persoane. Am avut la dispoziție un living generos cu canapea extensibilă și ieșire pe balcon, un dormitor spațios, o toaletă și o bucătărie dotată complet.
Ce ne-a plăcut foarte mult a fost faptul că am avut la dispoziție biciclete oferite gratuit, pe care le puteam ridica de la centrul de închirieri de la intrarea în Parcul Nicolae Romanescu.
Rezervă apartamentul pe Booking aici.

Hotel Splendid
Situat ultracentral, într-o clădire din 1900, recent restaurată, cu influențe Art Deco, hotelul Splendid oferă spre închirere camere spațioase, iar unele dintre ele au balcoane cu vedere către roata panoramică.
Poți rezerva o cameră pe Booking aici.


Hotel 5 Continents
Un alt hotel foarte apreciat din centru este și hotelul 5 Continents. Rezervă o cameră pe Booking aici.


Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Târgul de Crăciun din Craiova și împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Targul de Craciun din Craiova este magic,cel mai frumos!
Asa este 😊
este foarte frum
mam uitat pe imagini si este extraordinar
promit ca o sa trec pe acolo iarna aceasta
Mulțumesc mult pentru informații, anul acesta o să-l vizitez!
Cu mare drag, sa aveti vacanta frumoasa la Craiova!