Nu mai este de mult o surpriză faptul că Brașovul are în fiecare an cel mai înalt și frumos brad de Crăciun din România, însă anul acesta Târgul de Crăciun ne aduce mai multe surprize care transformă centrul vechi într-un loc magic și feeric.
Tradiționalele căsuțe, ușor anoste, au fost înlocuite cu unele superbe, în formă de turtă dulce, mai exact 50 la număr, iar tot centrul vechi este plin de braduți și milioane de luminițe, în timp ce conlindele live răspândesc o atmosferă de poveste în acest oraș magic de la poalele Tâmpei.
Îți las în acest articol toate detaliile despre târgul de Crăciun din Brașov, impresiile mele de călătorie și câteva motive pentru care ar trebui să vizitezi acest târg. Enjoy!
1. Impresii de la Târgul de Crăciun din Brașov
Târgul de Crăciun din Brașov este, fără îndoială, unul dintre cele mai faine evenimente ale sărbătorilor de iarnă de anul acesta.
Pentru prima dată mi se pare că orașul are farmecul de la târgurile de Crăciun din vestul Europei, arhitectura medievală și aerul său boem se împletesc de minune cu decorațiunile alese în acest sezon și cu cele 1.3 milioane de leduri care oferă o atmosferă caldă în această perioadă.
Mă bucur tare mult că în sfârșit avem și noi un târg care să ne ducă cu gândul la târgurile de Crăciun din Viena, Bratislava, Budapesta etc.
Punctul central al târgului de Crăciun din Brașov este în Piața Sfatului, locul în care sunt amplasate căsuțele și cel mai înalt brad natural din România, care este decorat cu sute de globuri și decorațiuni clasice inspirate din decorul brazilor de altădată.
Lângă superbul brad se află două carusele pentru copii, iar alături este amenajată o scenă unde în serile de weekend se cântă colinde live.
La cele 50 de căsuțe am găsit bunătăți și obiecte realizate de meșteșugarii și artizanii brașoveni, în cea mai mare parte. Anul acesta căsuțele se află atât în Piața Sfatului, cât și în Livada Poștei.
Față de anii precedenți, anul acesta oferta la mâncare este mult mai generoasă, pofticioșii pot alege între langoși, jumări, cârnați, sarmale, piftie, iahnie de fasole, coaste în untură, pastă de jumări și untură pe pâine, cârnați cu fasole și murături, iahnie de fasole cu ciolan, cârnat în pită, varză călită cu cârnați, dar și pălincă, vin fiert, țuică fiartă și siropuri naturale.
Desigur, putem achiziționa și produse de carmangerie specifice acestui sezon: caltaboși, cârnați, jambon, ciolan, pastramă, dar și turtă dulce, cozonac, kurtos-kalacs sau ciocolată de casă. Meșteșugarii și artizanii oferă decorațiuni din rășină, ornamente și decorațiuni de Crăciun, șosete și căciuli de lână împletită, ceramică decorativă de Crăciun, mănuși și papuci de blană, globuri de sticlă, ii și cămeși tradiționale.
Din Piața Sfatului magia sărbătorilor de iarnă continuă pe strada Republicii. Acolo este amplasat un plafon luminos format din șiruri foarte lungi cu lumină caldă de care sunt agățate globuri argintii și alte decorațiuni.
În fiecare weekend sunt prezenți aici artiști stradali care animează atmosfera, așa că sigur vei intra și tu în atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă.
Am făcut un scurt popas și la Banca de cultură Apollonia de pe Republicii, care este decorată foarte frumos. Aceasta se vizitează gratuit tot timpul anului, iar în această perioadă, pe lângă expozițiile permanente au loc și alte evenimente culturale și concerte de Crăciun.
O altă surpriză de anul acesta este Aleea de sub Tâmpa, care a devinit și ea un punct de atracție. Aici mai multe modele de decorațiuni creează momente feerice pentru cei mici și mari.
Lângă Poarta Schei este și Patinoarul Olimpia, care a fost redeschis, astfel se păstrează tradiția veche de peste 120 de ani în Brașov.
Accesul se face zilnic la orele 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 şi 20:00, iar seriile durează câte 75 de minute.
Spre finalul serii am mers să admirăm și cele două clădiri emblematice în care își au sediul Primăria Municipiului Brașov și Consiliul Județean, iar apoi am dat o tură și prin parcul central Nicolae Titulescu.
Am plecat cu impresii foarte bune de la acest târg, mi-a plăcut mai mult decât cel din Craiova, datorită faptului că este mai simplu și mai autentic.
La Craiova mi s-a părut un pic cam înghesuit și exagerat, duce mai degrabă către un vibe de bâlci, frumoase luminițele seara, dar cum am spus, era un pic prea mult pentru gustul meu. Așa că, Brașovul se bate cu Oradea pentru locul 1. Ție care ți se pare cel mai frumos târg de Crăciun de anul acesta din România?
Dacă vrei să ajungi și tu aici, ține cont că Târgul de Crăciun și luminile festive au transformat centrul vechi într-un loc de basm, iar acest farmec unic atrage zeci de mii de turiști în fiecare weekend.
Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de această experiență, îți recomand, așa cum sugerează și autoritățile locale, să lași mașina la cazare. Eu am optat pentru autobuzele electrice și am evitat astfel orele pierdute în căutarea unui loc de parcare – o problemă frecventă în această perioadă aglomerată.
2. Până când poți vizita piața de Crăciun din Brașov?
Târgul de Crăciun din Brașov s-a deschis pe 29 noiembrie și poate fi vizitat până pe 7 ianuarie 2025.
3. Ce mai poți vizita în zonă?
În primul rând vizitează orașul, îți recomand să petreci mai multe zile în Brașov pentru a descoperi și alte locuri de poveste. Iată care sunt cele mai frumoase 50 de obiective turistice din oraș: https://instatravel.ro/ brasov-top-obiective-turistice/.
Dacă Moș Craciun ar fi trăit în România, cu siguranță ar fi avut o locuință și în Poiana Brașov, cea mai renumită stațiune de schi de la noi. Magia sărbătorilor de iarnă se simte de la primul fulg de zăpadă, dar mai ales în această perioadă când este împodobită cu sute de ornamente luminoase.
Dacă tot ai ajuns în Brașov ar fi păcat să nu vizitezi și alte locații spectaculoase din județ. În acest articol poți găsi un top făcut de noi cu obiective turistice din județul Brașov.
Printre ele amintesc: Satul Peștera, Amfiteatrul Transilvania, Cabana Valea Sâmbetei, Complexul Geologic de la Racoș, Cetatea Feldioara, Satul și Cetatea Viscri, Cetatea Rupea, Treptele lui Gabony, Pietrele lui Solomon, Cetatea Prejmer și lista continuă.
4. Unde te cazezi în Brașov?
Barrique Chambers
Barrique Chambers beneficiază de o amplasare atractivă și pune la dispoziție cazare cu mic dejun à la carte și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Proprietatea are un snack bar și un restaurant care servește mâncăruri internaționale. Unele camere au balcon cu vedere la munte.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
MER Guest House B&B
MER Guest House B&B se află la 1.5 km de Turnul Negru, și pune la dispoziție camere cu facilități antialergice, WiFi gratuit în întreaga proprietate, lounge comun, grădină și servicii de concierge. Proprietatea este situată în apropiere de atracții precum Turnul Alb, Strada Sforii și Piața Sfatului. Pensiunea are o recepție cu program nonstop, terasă și vedere la munte.
Fiecare cameră a pensiunii are TV cu ecran plat, birou, baie privată, seif, unele camere au balcon, iar altele oferă vedere la oraș. MER Guest House B&B oferă un mic dejun tip bufet sau continental.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Hotel Kronwell
Hotel Kronwell este situat chiar lângă gara Brașov și găzduiește cel mai frumos SPA din Brașov: Belaqua. Hotelul are un scor pe Booking de 9.5 din 1814 evaluări.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Târgul de Crăciun din Brașov și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.