Dacă iubești zăpada pufoasă și vrei să petreci timp în natură și în sezonul alb, dar nu ești un pasionat al sporturilor de iarnă, atunci este musai să încerci Traseul ecoturistic T9 – La Amfiteatru – cu plecare din Moieciu de Sus.
În acest articol găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți putea organiza această drumeție pe cont propriu.
1. De unde începe Traseul ecoturistic T9 - La Amfiteatru?
Traseul ecoturistic T9 – La Amfiteatru pornește din dreptul Școlii Generale din Moieciu de Sus, județul Brașov. Drumul este asfaltat până acolo și există o parcare amenajată chiar înainte de punctul de start al traseului. De la București vei parcurge 197 km până acolo, în timp ce de la Brașov vei parcurge doar 41 km.
2. Detalii tehnice - Traseul ecoturistic T9
Traseul este unul de tip circuit și este destul de lung, însă noi am ales să urcăm doar până la Amfiteatru și să ne întoarcem pe același drum, astfel am parcurs doar cea mai frumoasă porțiune a circuitului (am desenat cu albastru pe harta de mai jos).
Marcaj: omuleț portocaliu
Lungime: aprox. 4 km (dus-întors) sau 10.5 km întreg circuitul
Durată: estimat 2 ore (dus-întors) sau 6 ore întreg circuitul
Dificultate: ușor
Diferență de nivel: aprox. 250 m
Sezon: tot timpul, nu există pericol de avalanșă
Noi adorăm acest traseu, l-am făcut de foarte multe ori și toamna este spectaculos, poți să vezi în acest articol: https://instatravel.ro/amfiteatrul-transilvania-2021/
3. Impresii traseu
Acest traseu ecoturitic este perfect și pentru începători, iar eu îți promit că vei admira niște peisaje ireale, parcă desprinse din ilustrațiile cu „iarna pe uliță” din copilărie.
Prima parte a potecii urcă lin pe o uliță destul de îngustă, ce oferă vederi către Piatra Craiului, însă de data aceasta din cauza ceții foarte dense abia dacă s-a zărit, dar asta nu înseamnă că peisajele nu au fost deosebite.
Omătul proaspăt, brazii înalți, peisajul pitoresc și mirosul de iarnă, fac ca acest traseu să fie unul care dă dependeță.
Traseul continuă printr-o vale umbroasă și prin zone de pădure, ca mai apoi să iasă pe o muchie cu priveliște panoramică înspre Munții Bucegi, ascunși de această dată pe după zăpada ce se cernea ușor.
Nici bine nu ne-am obișnuit cu urcatul că am și ajuns sus la Amfiteatru și la punctul de belvedere. Când este senin, aici se poate observa o panoramă de 360 grade asupra munților, peisajul este pur și simplu WOW!
Am coborât spre Amfiteatrul Transilvania, ne-am dat în leagănele ce au făcut celebră această locație, iar apoi am intrat înăuntru să ne încălzim și să bem câte o băutură caldă. Este de vis acest loc, un restaurant cu geamuri mari și cu privelești de poveste.
Amfiteatrul Transilvania este o locație perfectă petru meditație, pentru minte, trup și suflet. Dacă simți că ai nevoie de o pauză, de un moment de liniște, încearcă să ajungi câteva zile aici și sigur vei reuși să te reîncarci cu energia de care ai nevoie.
Este bine de știut faptul că la Amfiteatrul Transilvania poate ajunge oricine, dar dacă vrei să mănânci ai nevoie de rezervare.
Teoretic poți ajunge și cu mașina pe ruta Brașov – Bran – Moieciu de jos – Cheia. Din localitatea Cheia trebuie să faci stânga și să urci aproximativ 5 km pe un drum forestier ce te va duce chiar la locație, totuși iarna eu nu m-aș încumeta cu o mașină normală, drumul este foarte îngust, nu prea ai unde să întorci și nu știu dacă se ocupă cineva de deszăpezire.
Ne-am întors la mașină pe același drum pe care am și urcat, având parcă o perspectivă a peisajelor și mai frumoasă la coborâre.
Spre final nu ne-am mai putut abține și ne-am oprit la derdeluș și să facem îngerași de zăpadă. Sufletele noastre de copii s-au bucurat din plin stratul gros de zăpadă.
Am petrecut pe acest traseu în total 4 ore, dintre care 2 ore pe traseu și 2 ore pauze & timpul petrecut la Amfiteatrul Transilvania. Nu prea ai unde să te rătăcești, marcajul este destul de prezent.
4. Tarif de vizitare
Nu există taxe de vizitare sau parcare.
5. Echipament necesar
♦Ține cont de faptul că deși traseul este destul de ușor și scurt, tot ai nevoie să te hidratezi. Iarna este musai să ai un termos care să îți țină ceaiul fierbinte sau apa la temperatura camerei.
♦Dacă sunt mult sub 0 grade și vânt îți trebuie o geacă cu puf, la un preț decent am găsit acest model la Decathlon, cu umplutură 90% puf de rață și 10% pană, concepută special pentru trekking, a rezistat foarte bine pe viscol. Dacă afară sunt în jur de 0 grade este recomandat să nu îți iei o geacă foarte groasă, acest model ar fi ideal.
♦Pantaloni de zapadă damă/bărbați, pe sub pantalonii de zăpadă este bine să ai și o pereche de colanți/dresuri speciale de treking, iar în partea de sus, maiou, maletă, fleece. Nu este recomandat să faci drumeții în pantalonii de schi sau snowboard, pentru că sunt foarte rigizi și pot fi prea groși.
♦Foarte importanți sunt și bocancii, trebuie să fie de iarnă, nu 3 sezoane, noi avem de la Columbia modelul FireCamp și în sfârșit nu ne mai îngheață piciorele.
♦Parazăpezi, ochelari de schi/snowboard.
♦Mănuși, căciulă, mască protecție tip cagulă cu găuri pentru respirație, eu am gâtul foarte sensibil și o port de fiecare dată când este ger sau când bate vântul rău.
♦Șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu iarna sunt minime, mai ales că ar trebui să hiberneze, dar au mai fost cazuri în care urșii au apărut pe pârtii. Pentru siguranță eu port mereu cu mine un spray de urs.
♦Nu-mi lipsesc niciodată din bagaj: o trusă de prim autor pentru călătorii, o frontală, bețele de trekking, un fluier cu busolă și o folie de supraviețuire.
Video dronă 4k Moieciu de Sus - Traseul ecoturistic T9
Te invit să vizionezi clipurile postate pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-au plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe. Acestea sunt filmate în 3 sezoane diferite.
6. Ce mai poți face în zonă?
Nouă ne plac traseele ecoturistice din zona Moieciu, astfel îți recomandăm: Hoinăreală prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1, Haihui prin Fundata – Traseul ecoturistic T2, Hoinăreală prin Fundățica – Traseul ecoturistic T4, La pas prin Vama Giuvala – Traseul ecoturistic T7.
Descoperă și alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris în acest articol: https://instatravel.ro/ top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/
7. Unde te cazezi?
Cabana 365 – un mini complex format din 3 căsuțe de tip A-frame, ce poartă în spate numerele 3, 6 și 5. Căsuțele au o vedere spectaculoasă către munți și sunt orientate în așa fel încât să păstreze intimitatea celor ce le calcă pragul.
Este o cazare care nouă ne-a plăcut în mod special și despre care am scris mai multe în acest articol: https://instatravel.ro/cabana-365-moieciu-de-jos/
Rezervă una din cele 3 căbănuțe pe Booking aici.
Cabana Andolia este un colțișor de munte, plin de bucurie, departe de aglomerația urbană, situată în valea Andoliei.
Cabana agroturistică oferă 16 locuri de cazare. Accesul la cabană se face pe o potecă marcată, pe un traseu de 20-25 minute de la parcarea special amenajată pentru turiști. Bagajele sunt transportate de gazde cu Landy sau cu șenilata lor.
Fă o rezervare pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul până la Amfiteatrul Transilvania și să împărtășești experiența cu noi pe Instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu.