Mulți români ajung în Thassos, dar puțini ajung în cel mai înalt punct de pe insulă, pe vârful Ypsarion, la 1204 m înălțime, de unde priveliștea te lasă fără cuvinte.
Se poate ajunge aici pe jos urmând un traseu turistic sau cu o mașină de teren. Noi am ales varianta cu jeepul și experiența în sine de a merge cu micuțul Jimny, peisajele superbe pe care le-am văzut de pe traseu, senzația că am ajuns pe acoperișul insulei, dar și celelalte locuri în care am oprit, au făcut să nu uităm prea curând această aventură cu adevărat de poveste.
În acest articol am inclus detalii cu privire la itinerariu, locația de unde am închiriat mașina, costuri și multe alte informații utile. P.S.: Dacă ajungi în Thassos, această experiență este musai de pus pe lista cu „to do”.
1. Itinerariu excursie jeep safari pe muntele Ypsarion
În ziua 3 de vacanță am fost la propriu pe insula Thassos pentru că am urcat în cel mai înalt punct de aici, la 1204 m altitudine pe muntele Ypsarion. Pentru asta am inchiriat un jeep și am pornit într-o excursie pe care nu o vom uita prea curând.
Toată aventura a durat undeva la 5 ore, incluzând toate popasurile și pauza de masă.
Am ales varianta de jeep safari fără ghid deoarece ne doream să oprim în mai multe locuri și să avem destul timp la dispoziție pentru a admira împrejurimile, dar și pentru a le fotografia și filma, în plus ne-a costat și la jumătate față de o excursie cu ghid, revin cu detalii despre prețuri în următoarele capitole.
Traseul pe care l-am făcut a fost unul de tip circuit, astfel: la dus am luat-o prin satul Maries, am continuat spre vârful Ypsarion pe un drum de off road ușor, iar la întoarcere am luat-o prin satul Kastro pe un drum mult mai accidentat decât primul.
În Maries am făcut un scurt popas pentru a vizita lacul și cascada din sat. Se poate merge cu mașina până într-un punct, iar de acolo a trebuit să mergem pe jos pe un traseu cam 10-15 minute, în mare parte prin pădure.
Nici lacul, nici cascada nu sunt ceva nemaivăzut, nu consider că ar trebui să bați drumul până acolo doar pentru ele, dar dacă faci jeep safari pe Ypsarion, îți vor fi în drum și atunci clar merită să te oprești și la ele un pic. Ambele sunt pline cu o grămadă de pești, care se pot observa cum înoata aproape de luciul apei.
Dacă vrei să continui, în apropiere mai este încă un traseu scurt, care duce la o altă cascadă, vei vedea indicator pe marginea drumului.
Din Maries am continuat cu Jimny preț de aproximativ 1 oră până ce am ajuns foarte aproape de vârf. Drumul până aici este unul de off road ușor, se poate face și cu o mașină 4×2 cu garda la sol mai înaltă, exemplu Duster 4×2, dacă condițiile meteo sunt bune și nu plouă. Sunt câteva porțiuni mai accidentate, în pantă și în curbă strânsă.
Pe drum am făcut multe opriri pentru că peisajele erau superbe și tot ne apărea în zare muntele Athos, care se înălța maiestuos deasupra mării.
Din vârful Ypsarion am putut admira o priveliște de 360 de grade incluzând Muntele Athos, Kavala, Golden Beach, chiar și insulele Lemnos și Samotracia. Nu ai cum să descrii în cuvinte sentimentele pe care le ai când ajungi în vârful insulei, este pur și simplu un colț de paradis care te lasă fără grai.
Este un loc perfect pentru meditație, pentru reconectare cu natura și cu divinitatea, un loc să-ți tragi sufletul, să-ți eliberezi mintea și să-ți așezi gândurile, dar mai ales să te încarci cu energie pozitivă și să-ți hrănești sufletul cu acele peisaje ce-ți taie respirația.
Sincer îți spun că nu aș mai fi plecat de acolo, am și avut așa un noroc de vreme bună, cu umiditatea aerului scăzută și vizibilitate foarte bună, dar mai aveam și alte locuri de vizitat așa că ne-am urnit din loc.
Prima jumătate din drumul de întors am parcurs-o pe aceeași rută pe care am și urcat, iar undeva pe la jumătate în loc să urmăm ruta spre Maries, am făcut stânga spre satul Kastro.
De aici a început distracția adevărată, căci drumul este foarte accidentat, la un moment dat ai impresia că nici nu mai ești pe un drum, clar porțiunea aceasta poate fi parcursă doar cu un 4×4.
Satul Kastro este un sat montan micuț și este considerat a fi cel mai vechi sat de pe insulă. Casele sunt construite din piatră, atât zidurile cât și acoperișurile, iar tavernele de aici sunt micuțe și tradiționale. Ne-a prins la fix un popas de masă, în liniște, la umbra unui nuc.
Satul Kastro este mult mai mic și mai puțin populat decât satele Theologos si Panagia, dar are un centru foarte interesant, îți recomand să vizitezi și biserica Atanasie, construită în anul 1804 în doar 4o de zile.
2. De unde am închiriat mașina și cât ne-a costat?
Noi am închiriat mașina din Limenaria. Am văzut biroul Potos Car Rentals pe marginea drumului, am intrat să întrebăm cât costă, era și disponibilă o mașină, așa că am luat-o pe loc. În sezon sigur trebuie rezervare sau să te duci la prima oră.
Pentru această aventură am plătit 65 euro (cash) pentru închirierea mașinii. Excursia a fost una pe cont propriu, fără ghid. Regula este să aduci mașina înapoi cu rezervorul la fel de plin cum l-ai luat, așa că pe lângă costul de închirire am mai plătit 10 euro la benzinărie când am alimentat.
Am avut un Jimny cu 4 locuri care ne-a plăcut la nebunie. L-am închiriat la 10 dimineața și l-am înapoiat la ora 20. Nu a fost nevoie să lăsăm nici o garanție/depozit.
Pont: când am făcut simulare acasă pentru a închiria această mașină de pe site-ul rentacarpotos.gr ne afișa un preț mult mai mare, începând de la 120 euro, însă la fața locului, la biroul fizic ne-au spus că este 70 euro cu plata cu cardul sau 65 euro pentru plățile cash.
3. Se poate face această excursie cu mașina proprie?
Legat de drumul cu mașina, este bine de știut că sunt mai multe trasee, unele sunt foarte greu accesibile chiar și pentru 4×4.
De unde am închiriat mașina ne-au explicat așa: drumul prin Maries este cel mai accesibil și se recomandă să fie parcurs la dus, drumul prin Kastro este mult mai off road decât cel prin Maries, și se recomandă să fie parcurs la întors. Drumul prin Theologos este destul de greu accesibil chiar și pentru 4×4, iar cel din Panagia se recomandă doar celor foarte experimentați în off road.
Așa cum am explicat și la punctul 1, noi am ales varianta la dus prin Maries, iar drumul de întors prin Kastro. Traseul nu este aproape deloc semnalizat, dar noi am mers pe intuiție, studiasem și harta de acasă, așa că am nimerit din prima (nu prea este semnal pe traseu).
Drumul prin Maries este întradevăr cel mai ușor, am văzut pe Facebook că au fost de-a lungul timpului câțiva români care s-au ambiționat să urce cu mașini mici, doar câțiva au reușit, cei mai mulți dintre ei s-au întors.
Drumul este destul de îngust, de pământ în cea mai mare parte, pe unele porțiuni este loc doar pentru o mașină și sunt câteva curbe foarte strânse, în pantă și cu gropi, dacă te prinde o ploaie acolo rămâi.
Părerea mea este că dacă nu ai o mașină de teren, atunci nu are rost să riști să-ți strici mașina pe acolo și să mai blochezi și accesul celorlalți, plus că sunt multe zone în care mergi aproape de marginea prăpastiei.
Ținând cont că mașina are 4 locuri, vă puteți grupa 4 persoane în mașină, dacă nu sunteți decât 2, întrebați pe forum Thassos și sigur mai găsiți încă 2 doritori să facă această excursie, așa că pentru 19 euro/persoană nu înțeleg de ce ai risca să-ți strici mașina, dar fiecare alege pentru el.
Drumul spre Kastro este off road în toată regula, chiar și cu Jimny am avut emoții în câteva locuri.
Las mai jos harta din Thassos, drumurile cu portocaliu sunt asfaltate, iar cele cu negru sunt cele forestiere, majoritatea pentru 4×4, dar sunt câteva care se pot face și cu mașini mici.
4. Excursie jeep safari cu ghid
Dacă nu ai permis și vrei să te aventurezi în această excursie, ai și varianta de jeep safari cu ghid și șofer.
Sunt mai multe firme care organizează astfel de excursii, dar din ce am înțeles din recomandările românilor, Stavros ar fi cel mai ok. Este un grec născut și crescut în Thassos, a studiat în Scoția, a locuit în Viena, dar de câțiva ani s-a întors acasă în Thassos și organiează excursii de jeep safari. Recenziile sunt foarte bune, puteți rezerva o excursie cu el aici.
5. Traseu turistic (pe jos) până pe vârful Ypsarion
Dacă ești într-o condiție fizică bună și îți plac drumețiile pe munte îți recomand traseul turistic cu plecare din Potamia. Este un traseu solicitant, dar nu mai greu decât munții din România, un montaniard care face frecvent drumeții pe munte poate parcurge acest traseu în aproximativ 4 ore (dus-întors), pentru cei care nu sunt atât de obișnuiți cu muntele și fac și multe pauze de fotografii, timpul se dublează.
Traseul este marcat, potecile sunt înguste și abrupte, așa că trebuie să fii prudent. Este important să pleci de dimineață în zori, deoarece în jurul prânzului este extrem de cald, iar soarele strălucește puternic și priveliștea de pe Ypsarion către mare nu mai este la fel de clară.
Pe insula Thassos există șerpi, în special în zonele montane, deci atenție pe unde pui piciorul.
Traseul este marcat cu punct roșu și merge o vreme prin pădure, pe lângă grădinile localnicilor. Traseul este semnalizat destul de bine cu săgeți din lemn pe care scrie Ypsarion în grecește, săgeți din pietre, săgeți cu vopsea roșie făcute pe copaci sau pe pietre, dar și cu mormane de pietre, cum sunt cele de prin Retezat de la noi, li se spune momâi.
Pe internet există informații că pe traseul către Ypsarion poți vedea păsări rare. Adevărul este că am întâlnit foarte multe păsări, nu știu cât sunt de rare pentru că nu prea mă pricep la păsări.
6. Video dronă
Dacă imaginile de mai sus nu te-au convins, te invit să vizionezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
7. Unde te cazezi în zonă?
Dacă vrei să faci jeep safari sau să vizitezi satele Kastro, Theologos, Maries, zona de sud-vest sau sud-est este mai avantajoasă, deci zonele Skala Marion, Limenaria, Potos sau Astris sunt mai potrivite pentru cei aventuroși și pentru familiile cu copii mai mari.
Pentru Limenaria recomand: Lafeyra, La Pierre, Let`s Moments, Villa Sofia Fresh, Vana Studios & Apartments, Le Vieux Quartier sau Sunny Days.
În concluzie îți recomand cu căldură să ajungi pe vârful Ypsarion, indiferent dacă alegi varianta de a urca pe jos pe traseul marcat sau varianta de jeep safari. Ține cont că va fi foarte cald, așa că ia-ți multă apă la tine și ține cont că nu este o activitate recomandată pentru familiile cu copii foarte mici.
Citește și Top 30 plaje & obiective turistice de vizitat în Thassos, Cât costă o vacanță în Thassos sau Tot ce trebuie să știi înainte să pleci prima dată în Thassos.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă frumusețea excursiei de jeep safari pe Ypsarion și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.