I Giardini di Zoe – Descoperă superba grădină de la Banpotoc

Avem foarte multe locuri frumoase în România, dar acesta parcă le întrece pe toate. I Giardini di Zoe, cunoscută și sub numele de Grădina de la Banpotoc, este dovada că acolo unde există pasiune nu poate să iasă decât ceva maiestuos. 

Am vizitat de-a lungul timpului multe grădini botanice, dar parcă aici este ceva mai mult decât o expoziție de flori. Nimic nu este întâmplător, totul este așezat la dungă, fiecare floare își are locul ei exact în acest tablou care ne afișează un mic colț de rai.

Este ceva greu de descris în cuvinte, doar pasionații de grădinărit pot înțelege munca din spatele acestei opere de artă și pot aprecia la adevărata valoare spectacolul pe care l-am găsit în Grădina lui Zoe. Am crezut că m-am teleportat undeva prin Italia, Franța, Austria, Belgia, în nici un caz nu părea a fi România.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Povestea I Giardini di Zoe

Antreprenorul Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, a venit în Romania in 2003 cu afaceri, afaceri care nu aveau nimic comun cu plantele sau peisagistica.

S-a simțit foarte bine la noi, motiv pentru care a vrut să dăruiască la rândul lui ceva României în semn de mulțumire celor care l-au primit printre ei.

A cumpărat un deal, pe care se aflau doar câțiva pruni sălbatici, câteva vii neîngrijite și o casă căreia i se spunea Fosta Moară, practic nu era nimic deosebit acolo, dar el asimțit o energie pozitivă. Astăzi, suprafața grădinii amenajate ajunge la aproape 4 ha, însă suprafața totală cu tot cu pepiniere depășește 7 ha.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe
Pe lângă grădina de poveste pe care ne-a dăruit-o, ne-a mai învațat și o lecție foarte importantă prin cultura și modul său de a privi lucrurile.
 
Dl. Giovanni consideră că este mai bine să dăruiești decât să primești și că este foarte important să te simți bine în locul în care alegi să trăiești, lucru descris prin fraza inscripționată în italiană pe unul din obiectele decorative din grădină: “Am ceea ce am dăruit!”
I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Poate te întrebi cum a reușit să transforme din nimic acest paradis, ei bine, în primii ani, venea aici câte o jumătate de oră pe zi, timp în care se relaxa, scăpa de stres, de nervi de probleme, planta ceea ce astăzi este conturul grădinii, aleea cu pomi de la intrare sau trasa o alee.

Cu timpul, a adus fântâni arteziene, vase, mese, bănci, toate din Italia, achiziționate de la târguri de anticariat, pe care le-a recondiționat ulterior. 

Celelalte obiecte de decor sunt din piatră vulcanică peperino, sculptate de un artist din Italia, unul dintre ultimii artiști de acolo care mai știu să lucreze manual. 

În următorii ani, în parc au început să apară plante foarte diverse, care s-au potrivit perfect cu peisajul și cu climatul de la Banpotoc, așezate exact la îndrumările italianului.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Grădina poartă numele nepoatei sale, Zoe, însă Zoe ar putea reprezenta prototipul femeii ideale, deoarece în grădină găsești echilibru. 

Dl. Salvatelli susține că acest loc l-a atras de la prima vizită, deoarece are un spirit pozitiv. Acest lucru îl pot confirma și eu, grădina are o energie pozitivă fantastică, pur și simplu te reîncarci imediat ce începi să-i pășești aleile. 

Diferența dintre o grădină botanică și această locație o face pasiunea, care se vede în fiecare detaliu.
I Giardini di Zoe
I Girdini di Zoe
Prin acest articol doresc să te felicit domnule Giovanni Salvatelli, ne-ai demonstrat că în România este posibil orice, atât timp cât există voință și pasiune, trebuie doar să dăruim și să nu mai așteptăm să primim. 

Dacă fiecare din noi ar dărui acestei țări câte o jumătate de oră, zilnic, și un strop de pasiune, doar așa am reuși să ne depășim așteptările la nivel de comunitate, dăruind din puținul nostru. Pasiunea mea este să călătoresc, iar acest blog are ca scop să promoveze bijuteriile mai puțin cunoscute ale acestei țări.
I Giardini di Zoe
I Girdini di Zoe

Program de vizitare I Giardini di Zoe

Luni – Duminică: 09:00 – 20:00 (ultima intrare la ora 19:00)

Tarif de vizitare I Giardini di Zoe:

Prețul unui bilet este de 20 lei.

In zona centrala a Grădinilor (după casa de bilete), nu mai este permis accesul cu animale.

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Cum ajungi la Grădina lui Zoe?

Fabuloasa grădină, I Giardini di Zoe, se află în satul Banpotoc, în comuna Hărău din județul Hunedoara, Transilvania, România. 

Satul este așezat în partea de est a comunei Hărău, pe malul Mureșului, la poalele Munților Metaliferi, la doar 7 km distanță de orașul Simeria, 16 km de Deva, 23 km de Hunedoara, 70 km de Alba Iulia, respectiv 121 km de Sibiu.

Vizitează I Giardini di Zoe și primăvara

La începutul lunii aprilie primăvara aduce magie la I giardini di Zoe. Citește articolul aici: https://instatravel.ro/i-giardini-di-zoe-primavara/.

cover i giardini di zoe primavara landscape
I Girdini di Zoe ©alinalicuriceanu

Video dronă 4k I Giardini di Zoe

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube de la I Giardini di Zoe, iar dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Te-ar mai putea intersa și...

Top 20 Obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara: https://instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/obiective-turistice-transilvania/

Unde te cazezi lângă I Giardini di Zoe?

Conacul Archia

Conacul Archia se află într-o zonă rurală liniștită, la 5 km de Deva și oferă camere cu aer condiționat și acces gratuit la internet WiFi. Acesta oferă numeroase activități de agrement şi are o piscină în aer liber şi o saună.

Centrul orașului Deva şi Dealul Cetății se află la 10 minute de mers cu mașina. Punctele de atracție din Hunedoara, printre care Castelul Huniazilor, pădurea de stejari de la Chizid şi grădina zoologică din Hunedoara, se află la 25 de minute de mers cu mașina de Conacul Archia.

Printre numeroasele activități de agrement disponibile se numără echitație și drumeții. Conacul Archia oferă și diverse masaje, la cerere și cu confirmarea prealabilă a proprietății.

Oaspeții pot savura o serie de mâncăruri tradiționale românești, maghiare și internaționale la restaurant.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Conacul Archia cazare hunedoara
Conacul Archia
Conacul Archia cazare hunedoara
Conacul Archia

Villa Boutique Alina

Villa Boutique Alina se află în Deva și are bar, lounge comun, WiFi gratuit în toată proprietatea și grădină. Proprietatea are terasă și oferă room-service. La cazare există recepție deschisă nonstop și o bucătărie comună.

Camerele hotelului includ aer condiționat, zonă de relaxare, TV cu ecran plat, seif și baie privată cu duș. Unele camere au vedere la munte și pun la dispoziție balcon.  La cazare este disponibil în fiecare dimineață un mic dejun tip bufet sau continental.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Villa Boutique Alina cazare Deva
Villa Boutique Alina
Villa Boutique Alina
Villa Boutique Alina

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă I giardini di Zoe și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă documentare: Site oficial I Giardini di Zoe www.igiardinidizoe.ro

Interviul realizat de TVR Timișoara https://www.youtube.com/watch?v=0pnbF3UbdiM&t=1398s

6 thoughts on “I Giardini di Zoe – Descoperă superba grădină de la Banpotoc”

 1. Dacă ești pasionată de fotografie stai și 5 ore dacă dorești doar să vizitezi 1-2 ore.

 2. De la gara deva cu ce mijloc de transport ajungem pînă la grădina nu avem mașină si venim cu trenul de la timișoara și am vrea sa vizitam grădină ca e superbă există mijloc de transport dus si intors multumesc

 3. Suzana Black

  Buna ziua,
  Am dori sa vizitam acest paradis, cat dureaza o vizita aproximativ si mai avem timp sa vizitam si altceva in zona? Stam doar 3 zile din pacate si vrem sa vedem cat mai mult 🙂
  Multumesc,
  Suzana B.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top