I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Avem foarte multe locuri frumoase în România, dar acesta parcă le întrece pe toate. I Giardini di Zoe, cunoscută și sub numele de Grădina de la Banpotoc, este dovada că acolo unde există pasiune nu poate să iasă decât ceva maiestuos. 

Am vizitat de-a lungul timpului multe grădini botanice, dar parcă aici este ceva mai mult decât o expoziție de flori. Nimic nu este întâmplător, totul este așezat la dungă, fiecare floare își are locul ei exact în acest tablou care ne afișează un mic colț de rai.

Este ceva greu de descris în cuvinte, doar pasionații de grădinărit pot înțelege munca din spatele acestei opere de artă și pot aprecia la adevărata valoare spectacolul pe care l-am găsit în Grădina lui Zoe. Am crezut că m-am teleportat undeva prin Italia, Franța, Austria, Belgia, în nici un caz nu părea a fi România.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Povestea I Giardini di Zoe

Antreprenorul Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, a venit în Romania in 2003 cu afaceri, afaceri care nu aveau nimic comun cu plantele sau peisagistica.

S-a simțit foarte bine la noi, motiv pentru care a vrut să dăruiască la rândul lui ceva României în semn de mulțumire celor care l-au primit printre ei.

A cumpărat un deal, pe care se aflau doar câțiva pruni sălbatici, câteva vii neîngrijite și o casă căreia i se spunea Fosta Moară, practic nu era nimic deosebit acolo, dar el asimțit o energie pozitivă. Astăzi, suprafața grădinii amenajate ajunge la aproape 4 ha, însă suprafața totală cu tot cu pepiniere depășește 7 ha.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe
Pe lângă grădina de poveste pe care ne-a dăruit-o, ne-a mai învațat și o lecție foarte importantă prin cultura și modul său de a privi lucrurile.
 
Dl. Giovanni consideră că este mai bine să dăruiești decât să primești și că este foarte important să te simți bine în locul în care alegi să trăiești, lucru descris prin fraza inscripționată în italiană pe unul din obiectele decorative din grădină: “Am ceea ce am dăruit!”
I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Poate te întrebi cum a reușit să transforme din nimic acest paradis, ei bine, în primii ani, venea aici câte o jumătate de oră pe zi, timp în care se relaxa, scăpa de stres, de nervi de probleme, planta ceea ce astăzi este conturul grădinii, aleea cu pomi de la intrare sau trasa o alee.

Cu timpul, a adus fântâni arteziene, vase, mese, bănci, toate din Italia, achiziționate de la târguri de anticariat, pe care le-a recondiționat ulterior. 

Celelalte obiecte de decor sunt din piatră vulcanică peperino, sculptate de un artist din Italia, unul dintre ultimii artiști de acolo care mai știu să lucreze manual. 

În următorii ani, în parc au început să apară plante foarte diverse, care s-au potrivit perfect cu peisajul și cu climatul de la Banpotoc, așezate exact la îndrumările italianului.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe

Grădina poartă numele nepoatei sale, Zoe, însă Zoe ar putea reprezenta prototipul femeii ideale, deoarece în grădină găsești echilibru. 

Dl. Salvatelli susține că acest loc l-a atras de la prima vizită, deoarece are un spirit pozitiv. Acest lucru îl pot confirma și eu, grădina are o energie pozitivă fantastică, pur și simplu te reîncarci imediat ce începi să-i pășești aleile. 

Diferența dintre o grădină botanică și această locație o face pasiunea, care se vede în fiecare detaliu.
I Giardini di Zoe
I Girdini di Zoe
Prin acest articol doresc să te felicit domnule Giovanni Salvatelli, ne-ai demonstrat că în România este posibil orice, atât timp cât există voință și pasiune, trebuie doar să dăruim și să nu mai așteptăm să primim. 

Dacă fiecare din noi ar dărui acestei țări câte o jumătate de oră, zilnic, și un strop de pasiune, doar așa am reuși să ne depășim așteptările la nivel de comunitate, dăruind din puținul nostru. Pasiunea mea este să călătoresc, iar acest blog are ca scop să promoveze bijuteriile mai puțin cunoscute ale acestei țări.
I Giardini di Zoe
I Girdini di Zoe

Program de vizitare I Giardini di Zoe

Luni-Vineri- 09:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:00)
Sâmbăta și duminica – 09:00 – 20:00 (ultima intrare la ora 19:00)

Tarif de vizitare I Giardini di Zoe:

Prețul unui bilet este de 15 lei.

In zona centrala a Grădinilor (după casa de bilete), nu mai este permis accesul cu animale.

Cum ajungi la Grădina lui Zoe?

Fabuloasa grădină, I Giardini di Zoe, se află în satul Banpotoc, în comuna Hărău din județul Hunedoara, Transilvania, România. 

Satul este așezat în partea de est a comunei Hărău, pe malul Mureșului, la poalele Munților Metaliferi, la doar 7 km distanță de orașul Simeria, 16 km de Deva, 23 km de Hunedoara, 70 km de Alba Iulia, respectiv 121 km de Sibiu.

Vizitează grădina și primăvara

La începutul lunii aprilie primăvara aduce magie la I giardini di Zoe. Citește articolul aici: https://instatravel.ro/i-giardini-di-zoe-primavara/

cover i giardini di zoe primavara landscape
I Girdini di Zoe ©alinalicuriceanu

Video dronă 4k I Giardini di Zoe

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi lângă I Giardini di Zoe?

Dacă vrei să te cazezi în zonă, verifică aici disponibilitățile cazărilor din Simeria.

Apartament ALEXANDRU

Pentru aproximativ126 lei / noapte puteți închiria întregul apartament ce include 1 dormitor, TV cu ecran plat cu canale prin satelit, bucătărie utilată cu frigider și cuptor cu microunde, mașină de spălat și 1 baie cu o cadă cu hidromasaj. Se află în Deva, iar prețul diferă în funcție de perioada în care doriți să îl inchiriați.

Rezervă aici
CASA DE SUB MAGURA

Prețurile încep de la 230 lei/noapte pentru 2 persoane cu mic dejun inclus. Se află în Simeria și are bar, terasă și grădină. Facilitățile includ recepție cu program nonstop, bucătărie comună și acces gratuit la internet WiFi în toate zonele proprietății. La un cost suplimentar, oaspeții pot beneficia de parcare privată.

Rezervă aici

Te-ar mai putea intersa și...

Top 20 Obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara: https://instatravel.ro/judetul-hunedoara-obiective-turistice/

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/category/obiective-turistice-romania/transilvania/

Cetatea Deva jud Hunedoara

Citește

Băile Termale Romane (Germisara)

Citește

I giardini di Zoe - primăvara

Citește

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă I giardini di Zoe și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Instagram will load in the frontend.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

© Toate drepturile rezervate. Materialele postate apartin autorilor blogului. Preluarea se poate face doar cu citarea sursei, cu link catre site, fie ca este vorba de text, poze sau video, CU ACORD ÎN PREALABIL. 

Sursă documentare: Site oficial I Giardini di Zoe www.igiardinidizoe.ro

Interviul realizat de TVR Timișoara https://www.youtube.com/watch?v=0pnbF3UbdiM&t=1398s