Ținutul Buzăului a obținut în acest an validarea oficială ca geoparc internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.
Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților.
Noi am încercat să vizităm toate atracțiile turistice din geoparc și am făcut un clasament cu top 15 cele mai frumoase obiective care merită vizitate!
1. Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Acesta este situat la 1420 m altitudine în munții Buzăului, are o suprafața de 1 ha, o adâncime de maxim 2 m și este alimentat doar din ploi și din izvoarele de la baza grohotișului.
Lacul Siriu este un lac de acumulare de pe râul Buzău, aflat pe teritoriul comunei Siriu. Acesta a fost format în urma construcției barajului de la Siriu și a hidrocentralei Nehoiașu, în perioada 1982-1994.
Peisajul este de o frumusețe rară, dacă ai ocazia îți recomand să dormi la cort si să te reconectezi cu natura. Cel mai frumos loc din care poți să admiri lacul este de pe Viaductul Teherău. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/cu-cortul-lacul-de-acumulare-siriu-2/
Lacul Siriu - Ținutul Buzăului
Te invit să vizionezi și filmarea realizată cu drona deasupra Lacului Siriu. Nu uita sa te abonezi lacanalul nostru de YouTube!
3. Cascada Pruncea
Cascada Pruncea mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Cașoca și se află în localitatea cu același nume. Deși are o cădere de doar 5-6 m este o oază de relaxare în mijlocul naturii.
Ochiul de apă care se formează în jurul acesteia ne-a dus cu gândul la peisaje exotice din țări îndepărtate. Poți ajunge la ea cu mașina, urmând un drum forestier, iar de acolo vei mai merge pe jos 50 m.
Cascada Pruncea - Ținutul Buzăului
4. Muzeul Chihlimbarului
Chihlimbarul este o piatră semiprețioasă care este de fapt rășina fosilizată a unor copaci din trecutul planetei noastre. În Ținutul Buzăului au fost 13 mine de chihlimbar, de unde s-au scos boabe cât o unghie, dar și cât un dovleac.
Cel mai potrivit loc unde poți admira aceste pietre semiprețioase este la Muzeul Chihlimbarului. Acesta se poate vizita de miercuri până duminică, în intervalul 10:00 – 18:00. În zilele de luni și marți, muzeul este închis.
Tarif de vizitare 12 lei/adult.
Muzeul de Chihlimbar
5. Fântâna lui Mihai Viteazul și Căsuța tradițională Etno Art Măgura
Fântâna lui Mihai Viteazul este un monument ridicat pe malul drept al Buzăului, la șosea, în satul Ciuta, comuna Măgura, la aniversarea a 375 de ani de la tracerea lui Mihai Viteazul pe valea Buzăului spre Transilvania.
Chiar lângă acest monument se află și căsuța tradițională Etno Art Măgura. Aici vei găsi o mulțime de suveniruri și indicații către toate obiectivele din Ținutul Buzăului.
Etno Art Măgura și Fântâna lui Mihai Viteazul
6. Tabăra de sculptură Măgura
Tabăra de sculptură de la Măgura a fost organizată în perioada 1970 – 1985 și se întinde pe o suprafață de 21 ha. În această perioadă au lucrat 163 de sculptori, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră. Vei petrece destul de mult timp aici dacă vrei să admiri toate lucrările.
Terenul pe care este amplasată aparține Mănăstirii Ciolanu, așa că poți face o vizită și la mănăstire.
Tabăra de sculptură de la Măgura
7. Vulcanii Noroioși
Rezervația naturală Vulcanii Noroioși se întinde pe o suprafață de aproape 30 ha, vulcanii fiind situați pe locul II ca dimensiuni, după cei din Peninsula Apseron – Baku (Rusia).
Te invit să vizionezi și filmarea realizată cu drona deasupra Vulanilor Noroioși.
8. Trovanții și Babele de la Ulmet
Trovanțiisunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și unor stratificații de gresii bogate în carbonat de calciu.
Dacă vrei să descoperi aceste microforme de relief trebuie să faci o drumeție ușoară la Babele de la Ulmet. Acestea te vor uimi prim frumusețea și peisajul în care sunt amplasate. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/babele-de-la-ulmet-buzau/
Trovanții și Babele de la Ulmet - Ținutul Buzăului
Te invit să vizionezi și filmarea realizată cu drona deasupra Babelor de la Ulmet.
9. Așezările Rupestre - Țara Luanei
Dacă ești pasionat de istorie, în special de misterele nedeslușite ale acesteia, Ținutul Buzăului îți va da multe nopți albe. Pietrele risipite prin pădure, dar și versanții munților sunt plini de semne ciudate, de desene, de inscripții în chirilic și într-un alfabet nedescifrat.
În Țara Luanei vei descoperi cele mai spectaculoase așezări rupestre, case sculptate în piatră, făcute de o populație misterioasă cândva în antichitatea târzie și locuite mai târziu de călugării creștini.
Pe acest traseu vei descoperi Chilia lui Dionisie Torcătorul, Bisericuța lui Iosif, Agatonul Vechi, Agatonul Nou, Crucea Spătarului, Piatra Îngăurită, Piatra cu semne, etc. Detalii traseu aici: https://instatravel.ro/asezarile-rupestre-din-tara-luanei/
Țara Luanei - Așezările Rupestre din Ținutul Buzăului
10. Muzeul Timpul Omului
Programul de vizitare de la Muzeul Timpul Omului este flexibil pentru ca nu are nici un angajat. Doamna Cecilia, în vârstă de 72 de ani, face voluntariat. Locuiește la 3 km distanță și vine cu bicicleta, cu drag, pentru fiecare vizitator care o sună.
Muzeul în sine este destul de micuț, dar adăpostește elemente tradiționale și povești care te vor impresiona cu siguranță. Doamna Cecilia are un mare har în a povesti despre tradițiile de la Mânzălești, iar toată istoria locului se regăsește în iile și ștergarele expuse în muzeu. Eu una, recunosc, nu aveam habar de multe semnificații din simbolurile tradiționale românești.
Muzeul Timpul Omului - Ținutul Buzăului
11. Grunjul de la Mânzălești
Grunjul de la Mânzălești este format din cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani. Cenușa este formată din particule microscopice de sticlă vulcanică și cristale, care au fost sparte în timpul unor explozii vulcanice, aruncate în atmosferă și purtate de vânt în jurul globului.
Cenușa din Ținutul Buzăului a fost adusă de vânt, a venit de departe, dar încă nu se știe din ce colț al planetei provine.
Grunjul de la Mânzălești - Ținutul Buzăului
12. Platoul carstic salin de la Meledic
Platoul Meledic este o arie protejată, de interes național. Aici se află și Peștera „6S Meledic” care a obținut în anul 1980 recordul mondial ca cea mai lungă peșteră în sare, astăzi este pe locul al doilea, după ce a fost descoperită peștera din Israel, ICRC.Peștera nu se vizitează!
Drumul a fost asfaltat până la platou, iar locația este perfectă pentru un picnic de poveste.
Platoul de la Meledic - Ținutul Buzăului
13. Masivele de sare
În Ținutul Buzăului vei găsi, munți de sare și apă curgătoare extrem de sărată. Localnicii vin cu borcanele de murături și apa o pun direct din râu, nemaifiind necesar să se facă saramură.
Poți explora unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume, cu văi impresionante și canioane albe, asemănătoare celor de la Râpa Roșie, doar că albe.
Dacă îți place cătina, ar fi bine să ajungi când este sezonul ei, căci o vei găsi din belșug peste tot, aceasta fiind mare iubitoare de sare.
Masive de sare din Ținutul Buzăului
14. Focurile Vii
Un fenomen spectaculos are loc în Ținutul Buzăului, în localitatea Terca. Aici se găsesc Focurile vii, focuri care ard natural, direct din pământ, neîncetat.
Sursa acestor flăcări este metanul care ajunge la suprafață în mod natural, după o călătorie de la peste 3 km adâncime. Ca să ajungi la ele trebuie să urci un deal destul de abrupt.
Rupestrul de la Aluniș este poarta către așezările rupestre din Ținutul Buzăului. Acesta este construit în urmă cu multe sute de ani.
Aici se află una dintre puținele biserici săpate în piatră în care încă se mai săvârșesc sfintele slujbe și în prezent.
Spre deosebire de Așezările Rupestre din Țara Luanei, aici poți ajunge cu mașina.
Asezarile Rupestre de la Alunis
16. Sărata Monteoru
Sărata Monteoru este o stațiune balneară, cunoscută pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate.
Foarte multe pensiuni au amenajat piscine cu apă sărată, aceasta provine din izvoare cu un grad ridicat de mineralizare. Casa cu Tei este una dintre ele, poți rezerva o cameră pe Booking aici.
Sarata Monteoru - Casa cu Tei
Ne-am dorit să mai vizităm Muzeul 7 locuri de poveste și Muzeul formelor, dar acestea sunt închise în weekend, le-am găsit închise și vineri la ora 15.00.
Video dronă 4k - Obiective turistice Ținutul Buzăului
Te invit să vizionezi clipul postat pecanalul nostru de YouTube filmat cu drona în Ținutul Buzăului. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Cazări deosebite în Ținutul Buzăului
Am fost foarte plăcut surprinși să descoperim multe locuri deosebite de cazare în ținut. În mintea mea, județul Buzău, nu era un județ prea atractiv, poate din cauza drumurilor, care încă sunt pline de gropi sau poate din cauza lipsei de promovare a zonei.
Nu știu exact motivele pentru care clasam așa județul, dar vreau să îți spun că la fața locului lucrurile stau cu totul diferit. Felicitări antreprenorilor din județul Buzău care ne arată că se poate și altfel!
Green Camp - Adventure Glamping
Am fost cazați pentru prima dată într-un glamping și ne-a plăcut la nebunie. Green Camp Adventure Glamping nu este doar o cazare, ci o experiență!
Corturile sunt foarte cozy, intime și curate. În incinta glampingului este amenajat un traseu de via ferrata cu coborâre pe tiroliană, o zonă de ralaxare cu multe hamace, atmosfera este foarte plăcută și angajații extrem de amabili!
Aceasta este concepută în stilul danez hygge. Nimic nu este ales întâmplător, totul se potrivește perfect pentru a crea un spațiu de cazare foarte cozy și intim.
Apusurile de pe terasa sunt superbe, mai ales dacă le privești din jacuzzi.
8 căsuțe rotunde, desprinse parcă din povești, s-au aliniat în satul Ojasca din Ținutul Buzăului și sunt gata să te uimească prin simplitatea și frumusețea lor.
Fiecare casuță este decorată diferit având ca inspirație diverse flori. Noi am stat în casuța cu lavandă. Pereții erau pictați manual și totul era asortat în jurul acestei flori. Camera a fost foarte spațioasă, curată și miroasea ca și cum eram într-un câmp cu lavandă.
Acest complex este inedit, cu totul diferit față de spațiile de cazare de pe Valea Prahovei. Satul cu flori se află la o distanță de doar 19 km de Vulcanii Noroioși și 135 km distanță de București. Mai multe detalii despre această locație poți citi aici: https://instatravel.ro/satul-cu-flori-cazare-judetul-buzau-22/
Satul cu flori - cazare județul Buzău
NorAtlas Heritage - Adults Only
NorAtlas este situat în mijlocul naturii, fără vecini și cu o priveliște de poveste. O “căsuță” în care te poți deconecta sau relaxa și te poți răsfăța cu puțin „timp pentru tine”, în timp ce te bucuri de beneficiile celei mai bune experiențe de cazare.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii.
3,5 din 16! 😇 mai am multe de văzut în minunatul județ Buzău.