Cheile Zărneștiului este unul dintre cele mai frecventate locuri de noi, dar de data aceasta plimbarea prin chei a fost și mai frumoasă pentru că am fost însoțiți de familie.
Traseul este scurt și ușor, perfect pentru persoanele de toate vârstele, așa că dacă vrei să ai parte de un weekend de poveste în familie las ma jos toate detaliile.
1. De unde începe traseul prin Cheile Zărneștiului
Cheile Zărneștiului se află în Parcul Național Piatra Craiului, în apropeirea orașului Zărnești din județul Brașov. Ca să ajungi aici trebuie să-ți setezi GPS-ul pe Fântâna lui Botorog – punctul de plecare spre Cabana Curmătura, însă nu parca acolo, pentru Cheile Zărneștiului continuă cu mașina pe drumul forestier, până aproape de barieră – mai departe se poate continua doar pe jos sau cu bicicleta.
Drumul este asfaltat până la ieșire din Zărnești, iar de acolo este un drum de piatră, accesibil tuturor autovehiculelor, o să-ți prăfuiești un pic mașina, dar merită pe deplin, ținând cont ce peisaje vei admira.
2. Detalii traseu
Marcaj: cruce roșie
Lungime: aprox. 3 km (dus-întors)
Durată: estimat 1-2 ore (dus-întors)
Dificultate: foarte ușor
Diferență de nivel: aprox. 150 m
Sezon: tot timpul
3. Impresii din Cheile Zărneștiului
Așa cum povesteam la începutul articolului, de această dată am fost în drumeție alături de familia extinsă și tare mult mă bucur că ne-am întâlnit și plimbat împreună pe aici, căci nimic nu este mai plăcut decât să-ți petreci timpul liber alături de cei dragi, așa că, dacă vrei să-ți scoți la plimbare părinții, bunicii, copiii, mătușile și verii, aici este locul ideal.
Cheile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de o frumusețe aparte, care nu are cum să nu te uimească când privești pereții de stâncă înalți de sute de metri. Aici vei găsi peisaje uluitoare – indiferent de anotimp, aer curat și dacă ești norocos o să vezi și câteva capre negre.
Ce-mi place cel mai mult la acest traseu este faptul că stâncile apar la scurt timp după ce intri pe traseu, așa că peisajele te lasă cu gura căscată de îndată și te fac să scoți telefonul într-una pentru a imortaliza acele peisaje wow până ce ajungi la cabana salvamontului, unde noi facem o pauză de fiecare dată pentru a admira curajoșii ce se cațără pe stânci.
De la cabana salvamontului stâncile dispar pentru scurt timp, lăsându-te să admiri și pădurea de foioase, toamna este absolut magic să te plimbi pe aici. Și nici nu apuci să te plictisești de lipsa stâncilor, căci ele își fac apariția din nou, și tot apar până când drumul se bifurcă către Cabana Curmătura sau către Cheile Pisicii, locul în care plimbarea noastră prin chei a luat sfârșit.
Din cauza secetei pârâiașul de pe marginea drumului a secat complet, însă peisajele au fost la fel de frumoase cum le știam.
Marcajul este destul de des, însă nu prea ai nevoie de el, pentru că trebuie să mergi doar înainte, până ajungi la indicatoarele către Cabana Curmătura, iar de acolo fie continui către cabană, fie te întorci pe același drum prin care ai venit sau prin Cheile Pisicii și satul Măgura (variantă mult mai lungă și mai dificilă). Noi ne-am întors pe același drum.
Traseul propus este foarte ușor și scurt – durează doar 1-2 ore (dus-întors), în funcție de viteza de mers. Noi am făcut foarte multe pauze foto, am mers agale și am povestit pentru că nu ne mai văzusem de mult, așa că ne-a luat 2 ore să parcurgem traseul dus-întors.
Îți recomand să mergi prin aceste chei și toamna, vezi aici cât este de superb, dar și iarna, așa cum poți vedea aici.
Dacă ești pentru prima oară în zonă, poți da o tură la Centrul de Informare Turistică Zarnești – pentru informații și recomandări din zonă, atât pentru drumeții cât și pentru alte activități sau atracții turistice din Zărnești și îmrejurimi, iar pentru relaxare îți recomand să bei o cafea la Green Garden Pub în Plaiul Foii (verifică înainte programul – nu este deschis mereu).
4. Tarif de vizitare Parcul Național Piatra Craiului
Pentru a vizita acest parc național va trebui să achiți o taxă de 10 lei/persoană / 7 zile, și se aplică din mai până în octombrie.
Taxa poate fi achitată la taxatoarele din Zărnești, la rangeri sau online pe site-ul pcrai.ro.
5. Echipament necesar pentru această drumeție
Traseul prezentat de mine în acest articol este extrem de ușor și nu necesită echipament special, se poate face în orice tip de încălțăminte sport. Singurul aspect la care trebuie să fii atent sunt pietrele ce pot cădea de sus, mai ales că pe acolo țopăie caprițe negre și, deși nu am întâlnit niciodată ursul pe aceste poteci, nu-mi lipsește niciodată din bagaj sprayul împotriva ursului.
6. Ce mai poți face în zonă?
Prăpăstiile Zărneștiului mai au 2 surori, situate tot în Parcul Național Piatra Craiului: Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului, la care poți ajunge din localitatea Dâmbovicioara, găsești mai multe detalii în acest articol.
Toate cele trei chei oferă peisaje de vis, cu pereți de stâncă înalți de peste 200 m, dar cele mai dragi sufletului meu rămân Cheile Zărneștiului, poate și pentru că de fiecare dată când ajungem aici vizităm și satul Măgura.
Județul Brașov este mult prea ofertant în obiective turistice, așa că îți las aici o listă detaliată cu tot ceea ce poți vizita în județul nostru.
7. Unde te cazezi?
Pensiunea Șamedru
Pensiunea Șamedru este una dintre cele mai apreciate unități de cazare din satul Măgura. Aceasta a fost finalizată în decembrie 2015.
Dispune de 16 camere, cele mai multe cu balcon și priveliște superbă spre munți. Fiecare cameră are baie proprie modernă, draperii întunecoase, paturi mari și foarte confortabile.
Pensiunea beneficiază și de un restaurant foarte bun, situat într-o clădire separată, cameră de zi cu șemineu, cameră de cinema, cameră de joacă pentru copii și un spa.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Pensiunea Hora cu Brazi
Pensiunea Hora cu Brazi este o alegere excelentă dacă dorești să te cazezi în Zărnești. Toate camerele au balcon cu vedere la împrejurimi și includ o zonă de relaxare, TV cu ecran plat și canale prin cablu, precum şi o baie cu articole de toaletă gratuite şi uscător de păr.
Oaspeţii pot închiria ATV-uri, acestea fiind excelente pentru a explora zona. De asemenea, oaspeţii au la dispoziţie terasa şi foişorul. Pentru cei mici există un teren de joacă şi o zonă de joacă interioară.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Cheile Zărneștiului și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.