Cu cortul: Lista completă a echipamentului nostru de camping

Am primit adesea întrebări pe Instagram legate de echipamentul nostru de camping, așa că m-am gândit să las aici o listă completă cu tot ceea ce luăm la noi când mergem cu cortul.

Țin să menționez că noi preferăm campingurile amenajate și dacă se poate să avem mașina aproape, însă am urcat de câteva ori și cu cortul în spate sus pe munte (cele mai faine experiențe), ori am stat în zone aproape off camping prin urmare am încercat să ne adaptăm echipamentul astfel încât să se potrivească oricărui tip de ieșit cu cortul, mare, munte, camping sau off camping. 

Echipament camping
Cu cortul off camping
Camping Grădina Ioanei cu licurici
Cu cortul în camping

1. Echipament esențial pentru campare

Înainte de toate țin să punctez un aspect, nu trebuie să ai tot echipamentul pe care îl voi enumera eu încă de la prima ieșire și eu tot adaug și schimb de aproape 16 ani, dar este foarte important să ai câteva lucruri esențiale, așa că am să încep lista cu cele indispensabile.

1.1. Cortul

Nu putem discuta de mers cu cortul fără să avem un cort, așa că acesta este cel mai important și trebuie ales cu mare atenție, pentru că datorită sau din cauza lui poți avea o experiență minunată sau una groaznică. Înainte de a-ți cumpăra cortul trebuie să te gândești foarte bine unde vrei să-l folosești și să te consulți cu un specialist înainte de a-l achiziționa.

Primul meu cort mi l-am luat în 2008, în primul an de facultate, cel mai ieftin, marca Carrefour, era greu și voluminos, dar a fost destul de bun pentru multe ieșiri în Vama Veche (pe vremea când se campa pe plajă). 

L-am folosit cam 90% din timp la mare, iar în 2016 s-a rupt, în timpul unei vacanțe prin Cheile Nerei când am prins o ploaie mai zdravănă, așadar pentru al doilea cort am acordat ceva mai multă atenție, mai ales că ne doream să începem să explorăm mai mult zona de munte.

De data aceasta am ales ceva care să fie pretabil și la mare și la munte, ocazional și pe creste, să reziste bine atât la vânt, cât și la ploi, să fie ușor de cărat în spate la nevoie, dar să aibă și 2 intrări/ieșiri.

L-am luat în 2017 de la Decathlon, este un Quechua – Forclaz, modelul Quickhiker 3. A fost ceva mai scump, dar a făcut față cu brio tuturor încercărilor la care l-am supus în ultimii 7 ani și-mi place mult că supratenta și camera vin premontate, astfel se întinde foarte bine și se montează/strânge rapid. 

Din păcate astăzi nu se mai găsește acest model pe site-ul lor, dar din oferta actuală acest model ar fi asemănător cu ceea ce avem noi.

Cu cortul: Echipament camping
Echipament camping
Echipament camping
Echipament camping

1.2. Izoprenul

Izoprenul este ignorat de foarte mulți, dar este indispensabil din punctul meu de vedere, pentru că acesta funcționează ca o barieră/izolație între sol și sacul de dormit sau saltea. Ajută și la confort, fiind moale, pentru 1-2 nopți poți dormi direct pe el – fără saltea, este foarte rezistent în timp (eu îl am pe al meu încă din 2008), iar cel mai important te protejează de umezeală.

Atenție, a nu se confunda izoprenul cu o saltea de fitness, vizual seamănă, dar au proprietăți total diferite. Izoprenul are o peliculă de alumininiu pe partea exterioară, adică partea care se va așeza pe sol și care funcționează drept izolație, oricare din aceste 3 variante sunt bune.

Îl poți folosi și afară, la plajă, să stai pe el când te relaxezi sau când mănânci, garantez că nu vei simți nici un pic de umiditate. Este voluminos, dar foarte ușor, în general rucsacii de munte au un loc special unde se prinde izoprenul. 

Echipament camping
Echipament camping

1.3. Sacul de dormit

Sacul de dormit este de asemenea indispensabil și trebuie ales în funcție de locațiile în care îl vei folosi. Dacă mergi pe creste cu cortul în spate, atunci alege ceva cât mai redus în volum, dar care să reziste cât mai bine la temperaturi scăzute, de preferabil unul în formă de mumie, cu glugă și umplutură de puf, vezi opțiunile de aici.

Dacă mergi ca noi, în locații mixte și mai mult vara, atunci este ok ceva și cu temperatura de confort între 10 și 15 grade, noi avem acest model, dar pe mov, care se poate folosi individual sau se pot uni transformându-se într-un sac pentru 2 persoane, fermuarele fiind compatibile, variantă ideală pentru cupluri. Am văzut că acum au direct varianta aceasta de 2 persoane, eu totuși recomand și prefer cum avem noi, saci individuali cu opțiunea de conectare.

Echipament camping

Au fost și situații în care am ieșit cu cortul prin luna mai sau sfârșit de septembrie, când au fost în jur de 5-10 grade noaptea și mi-a fost frig, așa că intenționez să mai adaug echipamentului și o variantă cu glugă și mai groasă cu temperatură de confort undeva la 5 grade, ceva de genul ascesta.

1.4. Sprayul de urs

În ultima perioadă urșii s-au înmulțit atât de mult, încât nu se știe nicodată de unde apar. Noi nu i-am întâlnit până acum decât la marginea drumului, cerșind la șosea, dar pentru siguranță avem tot timpul la noi acest spray de autoapărare împotriva urșilor, este eficient și în cazul câinilor. Nu l-am folosit niciodată și sper să nici nu fie cazul, dar consider că este un must have.

Echipament camping

2. Echipament pentru mai mult confort la cort

Cele enumerate mai sus la echipament esențial de campare sunt cele care nu trebuie să-ți lipsească atunci când urci cu cortul în spate. Cele din această categorie de echipament pentru mai mult confort se pretează la ieșirile în camping sau off camping, dar la care mașina va fi în apropiere. Pentru mine este important să am confort la cort, ca să mă pot relaxa pe deplin, așa că iată ce mai iau cu mine:

2.1. Salteaua

M-am ferit foarte mult timp de saltelele gonflabile, din cauza pompei manuale cu care trebuie umflate, pentru că ocupă mult spațiu și nici nu-mi place să „dau la pompă” până obosesc.

Foarte mult timp am folosit niște saltele autogonflabile de la Decathlon, ceva asemănător cu acest model. Dezavantajul lor este că trebuie să aștepți destul de mult timp până absorb aerul în interior, asta pentru că nu au nici o pompă integrată, nu sunt foarte groase și ocupă destul de mult spațiu când sunt strânse – acesta ar fi dezavantajul principal. 

Anul acesta am descoperit pe flextail.ro o pompă de aer portabilă cu baterie, este mică cât palma și foarte utilă, așa că ne-am luat o saltea gonflabilă, care ocupă puțin spațiu când este strânsă, dar este generoasă când o umfli. A fost mult mai confortabilă decât ce aveam noi înainte și a durat sub 2 minute să o umflăm cu pompa electrică.

Pompă de aer electrică - Echipament camping
perne - Echipament camping
Echipament camping

2.2. Pompă de aer portabilă cu baterie reîncărcabilă de 4800 mAh

Aceasta cred că este una dintre cele mai cool descoperiri din ultima vreme. Este vorba despre pompa de care aminteam mai sus, are doar 190 de grame, mai puțin decât o doză de cola și este mai mică decât podul palmei. 

Cu ea poți umfla/desumfla saltele sau perne gonflabile, colace, mingii sau o poți folosi chiar și la sacii de vidat în bagajul de vacanță. Atinge un debit de volum de aer de 300 l/min, adică umfli totul super rapid. 

Mai mult decât atât o poți folosi și ca lanternă, are o durată de funcționare între 20 și 70 de ore (în funcție de intensitatea la care setezi lumina) sau o poți folosi pe post de baterie externă, aceasta având o baterie încorporată de 4800 mAh. 

Este un produs foarte calitativ și versatil, numai când mă gândesc câte colace am umflat la viața mea mi-aș fi dorit să o fi descoprit mai devreme. O găsești pe eMAG aici, Decathlon aici sau pe site-ul lor aici.

Pompă de aer electrică - Echipament camping
Pompă de aer electrică - Echipament camping

2.3. Perna

Poți supraviețui și fără pernă la camping, noi ne mai puneam sub cap prosoape sau câte o bluză, dar somnul nu este la fel de odihnitor. Uneori ne mai luam perne de acasă, dar sunt foarte voluminoase și deloc practice. Am încercat de-a lungul timpului și diverse tipuri de perne pentru camping din comerț, dar foșnesc foarte tare și mai rău te enervează, asta până am descoperit Zero Pillow

Dacă ești la fel de pasionat de camping ca și noi, îți vine să cumperi tot ce găsești pe flextail.ro. Au puține produse, dar foarte utile toate. Prețurile sunt un pic peste medie, dar foarte ok raport calitate preț, cel puțin la produsele pe care ni le-am luat noi.

Zero pillow este o pernă pentru camping, gonflabilă, dar care nu foșnește deloc. Husa este detașabilă și moale, se poate spăla în mașina de spălat rufe și nu alunecă pe sacul de dormit. Are doar 150 de grame și strânsă este cât palma mea, adică ocupă foarte puțin spațiu, iar cu pompa de aer menționată mai sus, se umflă într-o clipă.

perne - Echipament camping
Perne - Echipament camping

2.4. Șezlong autogonflabil și/sau hamac

Nu exisă ieșire cu cortul sau în natură fără să luăm la noi hamacele sau, mai nou, șezlongurile autogonflabile

Până de curând aveam în echipamentul nostru doar hamacele acestea, dar este destul de dificil să găsești locuri potrivite în care să le agăți, așa că reușeam să le folosim destul de rar.

Hamac - Echipament camping

De curând am descoperit aceste șezlonguri autogonflabile, sunt tot de la Flextail, și cred că vor rămâne în permanență în portbagajul mașinii noastre pentru a le avea la îndemână mereu. 

Nu sunt confortabile, sunt extrem de confortabile și se umflă singure în aproximativ 1 minut. Îmi pare rău că nu le-am descoperit înainte de a pleca în Grecia, ar fi fost minunate acolo, cu ele nu am mai fi închiriat șezlong la nici o plajă, sunt mult mai confortabile decât șezlongurile clasice de pe plajele de acolo, dar nu-i nimic că mai avem destule insule de explorat și în anii următori. 

Sunt minunate și pentru a le folosi în curte sau pentru o ieșire simplă la iarbă verde sau la un grătar, iar pompa încoporată poate fi folosită și ca baterie externă pentru telefon.

Șezlong autogonflabil - Echipament camping
Camping Grădina Ioanei cu licurici
Șezlong autogonflabil - Echipament camping

2.5. Pătură

O pătură nu ar trebui să lipsească din bagaj, dacă ai mașina aproape. O poți lăsa la intrarea în cort, o poți folosi să depozitezi tot echipmentul înainte de a-l instala sau o poți pune ca și protecție pentru șezlongurile autogonflabile dacă consideri că există riscul să se înțepe (scoici, conuri sau crengi foarte ascuțite). 

Noi folosim aceeași pătură pe care o luăm și la picnic, este un model dintr-un materieal de care nu se agață frunze, conuri sau alte lucruri din natură. O avem în permanență în mașină, pentru că ocupă foarte puțin spațiu și nu se știe niciodată unde vedem un loc de tras sufletul. 

Acesta este modelul, este disponibilă pe 2 dimenisiuni, noi avem un model mai vechi pe verde, pe dimensiunea mai mică.

2.6. Aparat antițânțari

Altă descoperire wow este aparatul antițânțari. Are 2 moduri de funcționare, așa că se poate folosi atât în camping, cât și în drumeții și are o rază de acțiune de până la 9 metri, astfel poți scăpa de țânțari sau alte insecte enervante, fără a te mai da cu tot felul de soluții sau loțiuni cu DEET pe piele. Nu scoate fum, flăcări sau mirosuri puternice. Pastilele sunt testate și certificate SDS și sunt prietenoase cu oamenii și animalele de companie. 

Este foarte ușor, are doar 148 de grame, are și o lanternă ultraluminoasă încorporată, dar și o baterie de 4800 mAh. Datorită magnetului încorporat poate fi așezat pe orice suprafață metalică sau poate fi montat pe un trepied, ori poate fi agățat de ghiozdan în timpul drumețiilor. 

Seara la camping a fost foarte eficient, dar abia aștept să-l testez și în Deltă, acolo va fi testul suprem. Eu una ador Delta, dar țânțarii sunt o mare problemă, dacă ai fost știi despre ce vorbesc, iar Adi are sângele dulce și îl ciuruiesc ca în terminator, însă cu aparatul ăsta s-ar putea să putem explora mai mult și superba noatră Delta Dunării. Au mai multe modele le poți vedea aici, noi l-am ales pe acesta.

Aparat antițânțari - Echipament camping

2.7. Lampă, lanternă sau o frontală

Este super important să ai la camping o sursă de iluminare, noi avem mereu frontalele pe care le folosim și în drumeții, dar folosim și lanterna de la aparatul antițânțari sau de la pompa electrică. 

De curând am mai adăugat echipamentului și o ghirlandă luminoasă de 10 metri care poate fi conectată la telefon sau la aparatul antițânțari. Se poate pune pe cort sau prin copaci și asigură o iluminare foarte cozy în jur.

Cort - Echipament camping
Camping Grădina Ioanei cu licurici

2.8. Folie de sol

Folia de sol noi o punem sub cort atunci când pământul este umed sau dacă sunt multe conuri, scoici ori crengi ce ar putea să ne perforeze baza cortului. Nu este ceva esențial, dar îți ușurează foarte mult munca în ceea ce privește curățarea bazei cortului la finalul vacanței și o protejează de umezeală. 

2.9. Baterie externă

O baterie externă este folositoare tot timpul, dar mai ales când mergi cu cortul. Noi folosim una de la Anker cu quick charge de 26.000 mAh și este suficientă pentru amândoi. 

3. Echipament pentru gătit în camping

Credeai că am terminat? Ei bine, suntem abia pe la jumătate. Și dacă par multe, să știi că ne încap toate în portbagaj, alături de bagajul cu haine. Par multe, dar sunt mici și practice, astfel încât să nu fie o problemă depozitarea și căratul lor. Această categorie de echipament se pretează mai mult pentru ieșirile în camping sau off camping, la care mașina va fi în apropiere.

3.1. Masă și scaune pentru camping

Aici nu sunt foarte multe de povestit, se găsesc o grămadă de modele și scaune de camping. Noi le preferăm pe cele pliabile, care ocupă puțin spațiu. 

Folosim de câțiva ani buni masa aceasta, ieftină și bună și scaunele acestea, pe care le avem de vreo 3 ani și rezistă minunat.

Mai avem și primele scaune, luate prin 2016 de la Carrefour, sunt super bune de relaxare, dar nu sunt așa grozave atunci când stai la masă, iar cu noile șezlonguri nu cred că vom mai avea nevoie de ambele seturi de scaune, așa că vor rămâne acasă în grădină cele vechi. Am menționat asta ca să ții cont atunci când le alegi, să fie ok de stat în ele și la masă. 

Camping Grădina Ioanei cu licurici - cu cortul
Echipament camping

3.2. Set de gătit cu farfurii, căni și ibric

Setul de gătit ar trebui să conțină pe cât posibil veselă din inox, astfel o poți folosi și când mânânci, dar și atunci când scoți ceva de pe foc exemplu carne sau legume de pe grătar. Noi avem o tavă mai mare, 4 bețe de frigărui din inox, 2 farfurii și 2 castronele din inox și un set de pahare. Nu uita nici de ibricul pentru cafea sau tacâmuri.

Sunt foarte utile și seturile de gătit special pentru camping, precum acestea.

Echipament camping

3.3. Geantă frigo și termos

Geanta frigo am descoperit-o acum vreo 5 ani, este top din punctul meu de vedere și mult mai ok decât o ladă frigo care este voluminoasă și care trebuie ținută în priză. 

Tot ce trebuie să faci este să pui la congelator o sticlă de apă plată de 2 l cu câteva zile înainte, pe care să o pui în geantă alături de celelalte alimente pe care vrei să le ții la rece. Pentru 2 zile varianta de 20 l este perfectă, deși acum aș alege varianta de tip rucsac. Pinguinii nu sunt foarte eficienți, recomand varianta cu apa congelată. Pentru băuturi recomand un termos, care îți va ține apa rece mult timp.

3.4. Arzător și cartuș cu gaz

Arzătorul de camping și cartușul cu gaz sunt și ele indispensabile, ocupă puțin spațiu și sunt foarte practice. 

Un cartuș cred că ne ajunge cam o săptămână, acum depinde mult de ce și cât gătești. Pentru cafea, ceai, omletă, supă la plic sau pentru a pregăti alte preparate rapide este perfectă. Noi folosim acest arzător cu acest cartuș de gaz, însă găsești o gamă foarte variată din care să alegi.

Gătit - Echipament camping

3.5. Briceag multifuncțional, un deschizător de conserve și un tirbușon

Un briceag multifuncțional te salvează din multe situații, este versatil și practic așa că nu trebuie să lipsească.

3.6. Topor

Dacă mergi în pădure un topor pentru camping te va ajuta cu lemnele pentru foc. Îl poți folosi și ca să bați cuiele cortului. 

3.7. Brichete, chibrituri sau un amnar

Indiferent că faci foc cu lemne sau cărbuni trebuie să aprinzi focul cu ceva, așa că nu uita să iei brichete de aprins focul, chibrituri sau un amnar.

3.8. Kit condimente + folie aluminiu

Trebuie să ai la tine și un kit de condimente, măcar sare, piper și puțin ulei de măsline. Noi facem mereu și cartofi copți în jar, așa că folia de aluminiu este mereu prezentă în bagaj.

Tips: Dacă vrei să stai mai multe zile la cort, îți recomand să încerci produsele de la VeggoFix, o alternativă vegetală la carne. Produsele rezistă foarte bine aproape în orice condiții, iar pentru a le prepara ai nevoie doar de apă și foc. Sunt gustoase, foarte sățiose și super ușor de preparat. Vezi produsele lor aici.

3.9. Burete și detergent biodegradabil pentru spălat vase + saci pentru deșeuri

Eu am o săpunieră de plastic care se închide, în care țin un burețel mic de vase și o sticluță mică cu detergent bio. Nu uita nici de sacii pentru deșeuri, este foarte important să lași curat în urma ta.

4. Echipament extra pentru off camping

Această categorie de echipament este specială pentru off camping sau pentru situațiile în care campingul nu dispune de o toaletă cu duș sau de electricitate – situații frecvente la campingurile din România.

4.1. Încărcare solară

Dacă mergi într-un camping fără electricitate pentru mai mult de 2 zile, atunci ai nevoie de o sursă de încărcare solară, adică un panou portabil. Este foarte practic pentru a ne încărca dispozitivele reîncărcabile amintite la punctul 2 sau telefoanele. Panoul l-am luat acum foarte mulți ani, sincer nu mai țin minte de unde este, dar este un model foarte asemănător cu acesta.

Am văzut prima dată un astfel de panou la niște turiști străini care călătoreau cu caiacul prin Deltă. Noi eram la Gura Portiței, unde au tras și ei pentru câteva ore și am fost fascinanți de câte lucruri practice aveau la ei și toate încăpeau în acel caiac cu care călătoreau.

4.2. Duș portabil

Fie că vorbim de un model simplu de tipul acesta cum avem noi sau de un duș portabil mai performant cu pompă încorporată pentru a avea un debit ridicat, precum acesta, dușul portabil nu poate lipsi atunci când mergi off camping. Cel simplu te ajută să te clătești, însă dacă vrei să faci un duș în adevăratul sens, atunci ai nevoie de cel cu debit – aici poți adăuga și o găleată de camping pliabilă, în care să lași apa la soare pentru a se încălzi.

4.3. Cort de duș

Ca să te poți spăla în intimitate ai nevoie și de un cort pentru dușul portabil. Noi pe acesta încă nu-l avem, dar este pus pe lista de cumpărături.

4.4. Prosop microfibră cu uscare rapidă

Nu știu cine le-a inventat, dar prosoapele cu microfibră cu uscare rapidă sunt geniale. Noi avem câte 2, câte unul mic și câte unul mare. Le folosim atât la camping, cât și la plajă sau piscină. 

4.5. Sfoară și clești de rufe

Chiar dacă prosoapele cu microfibră sunt cu uscare rapidă, tot trebuie să le pui un pic la uscat, așa că o sforă și câțiva clești de rufe trebuie să existe în bagaj.

4.6. Umbrelă de plajă

Sunt multe locuri de campat care nu beneficiază de umbră, iar vara în mijlocul zilei o umbrelă mică de plajă este de mare ajutor. O poți lua și pe plajă, dar o poți folosi și la grătar în caz că plouă, așa că eu aș zice să fie și ea undeva prin bagaj. Aici găsești câteva opțiuni bune.

Concluzii

Știu că sunt multe informații, dar dacă ai ajuns să citești acest articol până aici înseamnă că deja te-a prins microbul ieșirilor la camping și este mai simplu să-ți iei produsele potrivite de la început. 

De asemenea nu este musai să-ți iei tot echipamentul din prima, începe cu echipamentul esențial și apoi adugă din lista de confort, dar fără să faci compromisuri la cel de bază. Fă o vizită și pe la second hand sunt șanse să găsești lucruri de brand, chiar și noi, mai ales în materie de saci de dormit sau accesorii.

Desigur, lista poate fi mult mai lungă, găsești la magazinele de profil  tot felul de produse practice, important este să le alegi pe cele potrivite ție, în funcție de activitățile pe care le faci când mergi cu cortul. 

Sper ca toate aceste informații să te ajute și de ce nu, poate ne întâlnim prin vreun camping. 

Camping Grădina Ioanei cu licurici - cu cortul
Echipament camping

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă am uitat să trec ceva pe listă sau ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Alege o ieșirie cu cortul și împărtășește experiența cu mine pe Instagram

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Cu cortul: Lista completă a echipamentului nostru de camping”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top