La mai puțin de 3 ore de București, Veliko Tărnovo poate fi o destinație grozavă și ieftină pentru un city break reușit.

Drumul până acolo a fost foarte liber, rovinieta am achiziționat-o de la o gheretă poziționată imediat după vamă, ne-a costat 10 leva (aprox 24 lei), valabilă pentru tot weekendul, tot acolo am schimbat și banii din lei în leva.

Imediat ce am trecut granița ne-au năpădit rapid amintirile din copilărie, deoarece aveam impresia că ne-am întors în urmă cu 20 de ani. Tot drumul a părut o buclă a timpului, copacii de pe marginea drumului, benzinăriile, clădirile, oamenii, muzica de la radio, etc.

Veliko Tărnovo – excursie de 1 zi – Obiective turistice

1. Cetatea Tsarevets

Cetatea Tsarevets este o rezervație-muzeu arhitecturală, situată pe dealul cu același nume, în apropierea orașului vechi din Veliko Tărnovo. Complexul reprezintă toate rămășițele conservate a capitalei mari bulgare Tărnovo. Astăzi putem vedea zidurile castelului si poarta cetății medievale, o parte a palatului regal.

Turnul Baldwin și complet restaurata biserica patriarhală „Înălțarea”. Prima așezare pe deal datează de acum cinci mii de ani, iar cetatea a fost principala fortăreața din Bulgaria în al doilea regat bulgar când Tărnovo a fost capitala Bulgariei.

Programul de vizitare în luna mai este de la 08:00 la 19:00, iar intrarea ne-a costat 6 leva (14 lei) / adult, la care s-a adăugat urcarea în turnul Baldwin 2 leva (aprox 5 lei) /pers. Am petrecut în jur de 2 ore la acest obictiv turistic și ne-a impresionat foarte mult.

2. Centrul vechi Veliko Tărnovo.

După ce ai vizitat cetatea, trebuie să iei la pas străduțele și să te relaxezi, ai ce vedea. La fiecare pas mai descopri ceva nou și inedit, de la statuietele de lemn la magazine cu suveniruri autentice, strada Gurko este cea mai reprezentatitvă, dar pe noi ne-au impresionat toate.

3. Panoramic View

Pe strada Stambolov vei vedea un semn către această platformă, priveliștea îți taie respirația. Fiind un punct preferat de instagrameri, este posibil să stai la coadă.

4. Monumentul Assen și podul Stambolov

Podul lui Stambolov din Veliko Tărnovo conectează partea centrală actuală a orașului cu Muntele Athos. Acesta oferă priveliști minunate ale orașului vechi din Veliko Tărnovo. Construcția instalației a început in 1892, în timp ce înălțimea sa este de 37 de metri.

5. Cascada Kaya Bunar (Hotnitsa) și canionul Emen

Canionul Emen este situat la poalele Munților Balcani, într-o zonă de-a lungul râului Negovanka, la 20 km de Veliko Tărnovo. De-a lungul canionului s-au format praguri, cascade, bazine și nișe înconjurate de până la 90 m de stânci înalte. Canionul Emen este un obiectiv turistic natural, cu peisaje spectaculoase și formațiuni uimitoare naturale.

Căutați pe hărți cascada si o să vă ducă exact la destinație, puteți parca la 2 min de cascadă. Traseul canionului începe exact de acolo, însă nu era în cele mai bune condiții, se făcuse și destul de târziu, dar cred că am reușit să parcurgem undeva la jumătate din distanță.

6. Restaurantele și mâncarea delicioasă

Recomandăm pizzeria Ego, mâncarea foarte bună și ieftină, iar priveliștea din restaurant este deosebită. Am cheltuit amândoi pe mâncare si băuturi 30 leva (aprox 75 lei cu tot cu tips).

7. Spectacol de lumini

Interesează-te dacă are loc vreun spectacol de lumini în perioada în care mergi, nu ai vrea să-l ratezi.

Cât a costă un city break la Veliko Tărnovo pentru 2 persoane ?

  • benzină și rovinietă: 125 lei
  • intrare cetate + urcare cu liftul: 38 lei
  • mâncare prânz+cină: 130 lei

Total 293 lei / 2 persoane, la care se adaugă prețul cazării în cazul în care înnoptați, care este în jur de 100 lei, poți să dai un search pe Booking. Noi am decis să ne întoarcem acasă în aceeași seară.

De ce echipament ai nevoie ?

  • o carte bună;
  • încălțări confortabile care să se potrivească atât pentru traseu în natură, dar și pentru mers mult în oraș;
  • o pălarie sau ceva de pus pe cap, ochelari de soare și cremă cu SPF, dacă ți-ai propus să mergi vara;
  • cel puțin un schimb, în caz că te prinde ploaia sau transpiri;
  • o companie plăcută.

Îți multumim că ai citit acest articol până la final, dacă vrei să ne susții aventurile nu ezita să achiziționezi ceva din magazinul nostru online, nordiczen.ro.

Ne poți urmări și pe Facebook, Instagram sau Youtube. Nu uita să ne dai like & subscribe.

Să ne auzim cu bine !