În weekend am fost din nou la Castelul de Lut – Valea Zânelor – unul dintre cele mai instagramabile locuri din România. Povestea acestuia a început în martie 2014, având la bază un concept unic de casă naturală, iar în 2016 și-a deschis pentru prima dată porțile.
Obiectivul turistic atrage de 6 ani, ca un magnet, zeci de mii de turiști, deși nu poate fi admirat decât la exterior (nu este amenajat și în interior). Curioși din toate colțurile lumii vin să vadă, să admire și să se fotografieze cu acest castel.
Înainte să-ți povestesc impresiile noastre de călătorie, te invit să vezi clipul postat pe canalul nostru de youtube:
De ce să vizitezi Castelul de lut?
Legenda spune că tărâmul pe care se află castelul era locuit de făpturi magice – zâne – acestea protejează și în prezent locul care era cândva casa lor.
Castelul de Lut – Valea Zânelor este realizat integral din lut, pereții sunt construiți dintr-un amestec de lut, paie, apă și nisip (totul fiind realizat manual), iar turnurile sunt făcute din piatră.
Castelul de lut are 2 nivele, 10 camere (neamenajate), 2 turnuri (poți urca în ele) și 50 de ferestre. Arhitectura clădirii este bazată pe forme organice, în completă armonie cu natura.
Ușile masive ale castelului, ferestrele din lemn sau felinarele exterioare, toate sunt de poveste, lucrate manual și local. Acesta este și motivul principal pentru care locul este atât de apreciat de toți turiștii care sunt în căutare de locuri instagramabile.
În grădina Zânelor este loc pentru toată lumea, sigur vei găsi unghiul perfect din care să te fotografiezi cu acest obiectiv turistic minunat.
Tot în grădină vei găsi și un restaurant de vară, amenajat în aer liber. Te poți bucura de cele mai delicioase și naturale produse, meniul de sezon conține produse locale proaspete sau preparate la ceaun, la jar sau învârtite. Noi ne-am bucurat papilele gustative cu plăcinte tradiționale cu brânză, pe care le-am servit chiar pe malul râului.
În planul proiectului este prevăzut și un restaurant, teleportat parcă dintr-o lume a hobiților. Întreaga clădire s-a construit piatră peste piatră (perete gros de 50 cm), închegate cu rosturi de chit natural care are la baza varul hidraulic. Sper ca într-o zi să fie și funcțional.
Cât costă și cât durează o vizită la Castelul de lut - Valea Zânelor?
Cea mai bună perioadă pentru a vizita această locație este în extrasezon, dacă condițiile meteo sunt favorabile. Evită zilele de sărbătoare, perioadele de vacanță școlară și lunile de concediu de vară (iulie-august), în aceste perioade locația este foarte aglomerată și experiența își pierde mult din farmec.
Nu există un timp impus pentru vizitare, noi am petrecut aproximativ 1 oră și jumătate, timp în care am fotografiat castelul din toate unghiurile, am servit o gustare ascultând susurul râului, plus încă vreo 15 minute petrecute la magazinul cu suveniruri.
Programul de vizitare Castelul de lut Valea Zânelor
* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
Cum ajungi la Castelul de lut Valea Zânelor?
La doar 40 km de Sibiu, sub măreția vârfului Negoiu, pe strada Principală, nr. 630 din Porumbacu de Sus, chiar pe malul râului Porumbacu, se află acest loc feeric, denumit Castelul de Lut. Maps aici.
Album foto complet pe Facebook aici.
Te-ar mai putea intersa și...
În zonă mai poți vizita Povestea Calendarului, Palatul Brukenthal, Brambura Park, Ferma de Cerbi și Ciute, Transfăgărășan – 25 de atracții și obiective turistice, Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, Abația Cisterciană de la Cârța, orașul Sighișoara, orașul Brașov, orașul Sibiu plus multe alte obiective turistice din județul vecin Brașov.
Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/.
Unde te cazezi în Porumbacu de Sus?
În Porumbacu de Sus, în imediata apropiere a castelului de lut, găsești foarte multe cazări deosebite. Noi am ales să ne cazăm la OberWood – un mini sat cu 5 căsuțe tradiționale.
OberWood
Din punctul meu de vedere aceasta este cea mai frumoasă unitate de cazare din tot județul Sibiu, poate chiar din România. Iubesc proiectele care salvează casele tradiționale, așa cum este și exemplul OberWood.
Aici am găsit 5 căsuțe tradiționale din Porumbacu de Sus, construite între anii 1830 – 1850. Acestea au fost restaurate, redându-le farmecul de altă dată, dar oferind turiștilor facilitățile moderne.
Au fost păstrate foarte multe obiecte din gospodăriile de altă dată, cărora le-au fost atribuite alte funcții, spre exemplu un banc de lucru de tâmplărie (foarte vechi) acum are rolul de masă în chicinetă.
Nu-mi ajung cuvintele să descriu acest loc superb, este ca la Muzeul Satului, doar că mult mai bine. Îți recomand din tot sufletul să te cazezi aici și să descoperi acest mini sat ascuns din Porumbacu de Sus.
Mai multe detalii despre aceasta cazare aici: https://instatravel.ro/oberwood-cazare-de-poveste/.
Alte pensiuni faine din Porumbacu de Sus la care m-aș fi cazat dacă nu aș fi găsit o căsuță disponibilă la OberWood.
Pensiunea Dealul Verde
Pensiunea Dealul Verde este o locație unică în România, desprinsă parcă din poveștile cu hobbiti, situată la doar 15 minute de mers pe jos distanță față de Castelul de lut – Valea Zânelor.
Aceasta este compusă din 8 căsuțe individuale, fiecare cu povestea proprie: Camera Agricultorului, Camera Fermierului, Camera Meșterului, Camera Tâmplarului, Camera Artistului, Camera Tradițională, Camera Țesătorului, Camera Fierarului.
Tu pe care ți-o alegi? Rezervă-ți acum una din cele 8 camere de poveste.
Porumbacu Treehouse
Căsuța din copaci (Garden chalet) dispune de un dormitor de 35 mp cu un pat dublu king size si o canapea extensibilă, cu baie proprie și o chicinetă echipată.
Casuta din copaci (River chalet) are o dimensiune de 48 mp si dispune de un dormitor, spatiu de zi si chicineta echipata. Ambele casute au capacitate pentru maxim 4 persoane.
Rezervă acum una din cabane pe Booking aici!
Pensiunea Joyard
Pensiunea Joyard din Porumbacu de Sus jud Sibiu, este o pensiune cu o gradină surprinzatoare.
Găsești în 2000 mp și liniște, dar și un loc de joacă, un mic amfiteatru unde poți sta cu prietenii în jurul focului și alte locuri instagramabile.
Rezervă-ți o cameră aici!
Șura din Joseni
Șura din Joseni dispune de o curte generoasă și este alcătuita din doua case, o șura, o terasa cu plită pe lemne, un cuptor tradițional de pâine și gratar. În spatele șurii se află o gradină cu pomi fructiferi, șezlonguri și hamace.
Fă-ți rezervare aici!
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Castelul de Lut – Valea Zânelor și împărtășește experiența pe instagram: @alinalicuriceanu.
Sursă documentare articol: https://valeazanelor.ro/