Cascada Lotrișor și cel mai ușor traseu din Parcul Național Cozia

Te salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre unul dintre cele mai frumoase și ușoare trasee din Parcul Național Cozia, mai exact despre traseul care duce la Cascada Lotrișor.

Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea
Cascada Lotrișor - Parcul Național Cozia

1. Detalii tehnice traseu Cascada Lotrișor

Marcaj: bandă albastră
Diferență de nivel: aprox. 180 m
Lungime: aprox. 5 km (dus-întors)
Dificultate: ușor – se poate face cu copiii
Echipament: nu necesită echipament deosebit
Durată traseu: 2 ore (dus-întors) cu multe pauze de fotografiat și admirat natura
Accesibilitate: tot timpul anului

Taxa pentru vizitarea Parcului Național Cozia este de 10 lei și se achită cash la rangerii pe care îi vei întâlni la intrarea în parc.

2. De unde începe traseul spre Cascada Lotrișor?

Cascada Lotrișor nu este o locație foarte populară la nivel general, însă dacă ajungi în județul Vâlcea, ar fi păcat să nu faci această drumeție, mai ales că este un traseu potrivit pentru toată familia. 

Ca să ajungi la cascadă trebuie să pornești la drum spre Valea Oltului – șoseaua ce leagă orașul Sibiu de Râmnicu Vâlcea, iar cu aproximativ 5 km înainte să ajungi în Căciulata, există un indicator mic care te va îndruma să faci dreapta, pe un drum neasfaltat spre Cascada Lotrișor. 

După ce vei face dreapta trebuie să mai mergi încă vreo 80 de metri cu mașina până în parcare, iar acela este punctul din care începe traseul. 

Hartă traseu Cascada Lotrișor
Hartă traseu Cascada Lotrișor

Înainte se putea continua cu mașina și următorii 2.5 km, până la cascadă, însă acum accesul auto este interzis, iar în acest scop a fost montată o barieră.

3. Impresii de drumeție - Cascada Lotrișor

Traseul până la Cascada Lotrișor este unul extrem de ușor, cu o diferență de nivel de doar 180 m, se parcurge doar prin pădure, fiind astfel o drumeție perfectă pentru întreaga familie.

Cei 2.5 km pe care i-am avut de parcurs au fost pe un drum forestier, deci nu necesită vreun echipament special și nici nu sunt zone expuse care să necesite o atenție deosebită.

La început am mers prin Valea Lotrișorului, ascultând susurul pârâului și cântecul păsărilor, iar din când în când ne mai opream pe băncuțele de lemn amplasate în pădure pentru a ne bucura la maxim de acest spectacol al naturii.

Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea
Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea

În continuare am străbătut spectaculoasele chei ale Lotrișorului, ce ne-au bucurat privirea cu pereții de stâncă abrupți și înalți de 300 – 400 m, dar și cu câteva mini cascade foarte frumoase.  

Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea
Cheile Lotrișorului
Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea
Mini cascadă din Cheile Lotrișorului
Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea
Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea

Pe lângă pauzele foto – video și de admirat natura, ne-am oprit de foarte multe ori și pentru a ne înfrupta cu zmeurici delicioase, fructe ce sunt recunoscute pentru beneficiile impresionante asupra sănătății (acestea sălbatice, nu cele de cultură).

Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea

După aproximativ 1 oră de mers lejer am ajuns la Cascada Lotrișor, o cascadă superbă, cu o cădere zgomotoasă de apă de aproximativ 30 de metri și cu un ochi de apă la baza acesteia.

Puțini turiști care ajung la Cascada Lotrișor cunosc faptul că aceasta este o cascadă artificială, fiind realizată de mâna omului în anii 1970 – 1971, când a fost refăcut drumul forestier și pârâul a fost deviat printr-un tunel săpat în stâncă. 

Altitudinea cascadei este între 485 și 515 metri și este singura cascadă din România care trece printr-un tunel lung de 20 de metri înainte de cădere.

Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea
Cascada Lotrișor
Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea

După o pauză destul de lungă am pornit înapoi spre mașină pe același drum pe care am și venit. Am mers agale, am povestit mult și am salutat zeci de turiști pe care i-am întâlnit pe potecă.

Drumeția a durat în total 2 ore cu tot cu pauzele de pe traseu și popasul mai mare de la cascadă. A fost o drumeție care ne-a plăcut tare mult și cred că toamna este și mai spectaculos, când toată pădurea devine ruginie, sperăm să revenim pe aici și prin octombrie.

Traseu Cascada Lotrișor - Munții Căpățânii, Vâlcea

4. Echipament de drumeție

Este o drumeție ușoară, care nu necesită un echipament special, totuși asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită, cum ar fi o pereche de adidași de trekking, de preferat impermeabili și o pelerină de ploaie

Poteca este destul de circulată, iar șansele să te întâlnești cu ursul ziua sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

Nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekkingfluiersprayul de ursfolie de supraviețuirefrontala și un kit de prim ajutor, pentru că niciodată nu se știe cum mă apucă pofta să mă cocoț pe vreun vârf.

5. Ce mai poți vizita în zonă?

În zonă se mai găsesc Trovanții de la Costești, Salina Ocnele Mari, foarte multe ștranduri, majoritatea cu apă sărată, cum ar fi: Cozia Aqua Park, Ștrandul Ostroveni, Aqua Park Posada, Ștrandul Alb-Albastru Ocnița. 

Dacă ajungi aici pe final de iunie sau început de iulie, nu rata o plimbare imediat după apusul soarelui ocazie cu care vei vedea o sumedenie de licurici, noi i-am văzut în camping la Grădina Ioanei.

De asemenea, în zonă se găsesc numeroase mănăstiri, cele mai renumite sunt mănăstirea Cozia, mănăstirea Frăsinei și mănăstirea Cornet. 

6. Unde te cazezi în apropiere?

Hanul Vatra

Hanul Vatra este cea mai renumită și cunoscută cazare din zonă. Acesta este amplasat în mijlocul naturii, camerele sunt amenajate în stil tradițional, iar dacă vrei să vezi licurici, aici este locul ideal. Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Hanul Vatra
Hanul Vatra
Hanul Vatra

Camping Grădina Ioanei

Dacă ești în căutarea unui camping retras și liniștit, atunci îți recomand Campingul Grădina Ioanei despre care am povestit aici.

Camping Grădina Ioanei cu licurici
Camping Grădina Ioanei cu licurici
Camping Grădina Ioanei

Conacul Paloși

Ultima recomandare de cazare pe care ți-o fac este Conacul Paloși. Pe lângă curtea generoasă de care dispune și camerele frumos amenajate, această pensiune impresionează și datorită faptului că aici vei găsi un meșter popular din Horezu, astfel vei avea ocazia să vezi live cum se fac oalele de lut.

Conacul Paloși
Conacul Paloși
Conacul Paloși

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Cascada Lotrișor și împărtășește experiența cu mine pe instagram!

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top