Rezervația de Bujori de Stepă din Zau de Câmpie + 3 obiective turistice

În această perioadă, Rezervația Naturală de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, este unul dintre cele mai frumoase locuri din România, deoarece bujorii au început să înflorească, iar peisajul creat este deosebit. 

Îmi doream să ajung aici de foarte mult timp, mai ales de anul trecut, după ce am admirat bujorii sălbatici din Munții Măcinului. Am profitat de mini vacanța de 1 mai și am dat o fugă să vedem acest loc unic în România și Europa.

Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie
Rezervația de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie

Cum ajungi în Rezervația de Bujori de Stepă din Zau de Câmpie?

Pentru a ajunge în Rezervația Naturală de Bujori de Stepă trebuie să vii fie dinspre Târgu Mureș, fie dinspre Turda, iar din dreptul localității Zau de Câmpie din județul Mureș va trebui să o iei pe un drum de câmp pentru circa 5 km. Drumul este accesibil oricărui autoturism, probleme ar putea apărea doar dacă plouă torențial.

Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie

Când înfloresc Bujorii de Stepă?

Bujorii de stepă înfloresc an de an în perioada aprilie – mai, în ultima vreme în aprilie din cauza schimbărilor climatice, iar din momentul în care înfloresc, florile rezistă șapte zile. Plantele au o înălțime de 10 până la 30 de centimetri, cresc în tufe, iar petalele florilor sunt de un roșu aprins, remarcându-se precum niște rubine prin câmpul de un verde crud. Tufele înfloresc oarecum pe rând, astfel spectacolul din grădina botanică durează aproximativ 2 săptămâni. 

Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie
Zau de Câmpie

Despre bujorii de stepă și rezervația de la Zau de Câmpie

Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia L) există pe aceste meleaguri de peste 10.000 de ani, constituind o relicvă a stepei pontice. Rezervația de bujori de stepă este considerat a fi unicul loc din interiorul arcului carpatic unde crește această floare.

Primele date despre bujori au fost publicate în anul 1846, la Viena, într-un ierbar. Alături de bujori au mai fost identificate încă 270 specii, subspecii și varietăți de plante rare și foarte rare care cresc aici. 

Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie
Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie

Rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie a fost înființată în anul 1932 de către academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, iar suprafața inițială era de doar 2,5 ha. 

Acum Rezervația are două loturi, lotul A – declarat grădină botanică în 1932 – și lotul B, cu suprafața de 1 ha – declarat grădină botanică în 1959 -1960. 

În rezervația de sus, de 2.5 ha, înainte de anul 1950 erau sub 10.000 de exemplare, iar acum sunt peste 30.000. Locul este unic în România, iar planta este ocrotită prin lege!

Voluntarii care se ocupă de acest loc au creat câte un culoar de acces în ambele loturi, astfel ca turiștii să poată admira peisajul, fără a distruge bujorii. Sunt câteva tufe de flori care străbat pe alocuri poteca, parcă ies special la drum ca să apară în câteva selfie-uri.

Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie
Rezervația de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie

Faima bujorilor de stepă din această rezervație a ajuns și peste granițe, iar de câțiva ani ajung aici din ce în ce mai mulți turiști străini care vin să vadă acest loc. Rezervația este unică datorită altitudinii foarte înalte la care aceste plante cresc (450-500 m) fiind unic în lume din acest punct de vedere. 

În concluzie, înflorirea bujorilor de stepă este un eveniment spectaculos care merită a fi admirat de toți iubitorii de flori, și nu numai. 

Odată ce vei intra pe poteca ce străbate această grădină botanică vei simți cum toată natura te cuprinde, tabloul este ireal de frumos și pitoresc. 

Las mai jos câteva fotografii și din momentul în care toți bujorii sunt în plină înflorire. 

Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie
Rezervația Naturală de Bujori de Stepă
Rezervația Naturală de Bujori de Stepă - Zau de Câmpie
Zau de Câmpie

Bine de știut

Rezervația naturală se vizitează GRATUIT.

Plantele sunt protejate prin lege, este interzis să le rupi.

În parcare erau diverse tarabe care vindeau mici, dulciuri și jucării de tot felul, ceea ce m-a surprins pentru că locația este în câmp.

Grădina botanică este vizitată de mii de turiști anual, dacă vrei să nu prinzi aglomerație mare este recomandat să mergi cât mai de dimineață.

Ce mai poți face în zonă?

1. Admiră Castelul Calendar

Castelul Calendar se află în Zau de Câmpie și este un loc deosebit cu o poveste foarte frumoasă, dar foarte puțin cunoscut.

Castelul a aparținut baronul Istvan Ugron, care a fost ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia, iar legenda spune că el s-a îndrăgostit de una din fiicele țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, iar aceasta i-a spus că se căsătorește cu el dacă îi va face un castel cum nu s-a mai văzut.

Castelul Calendar - Zau de Câmpie
Castelul Calendar - Zau de Câmpie
Castelul Calendar - Zau de Câmpie

În anul 1911, a început construcția acestui castel cu o arhitectură asemănătoare vechilor castele medievale franceze, construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre (zilele dintr-un an), 12 holuri (numărul de luni), 52 de camere (numărul de săptămâni dintr-un an), 4 turnuri (numărul de anotimpuri), 7 terase (numărul de zile dintr-o săptămână), plus multe alte detalii inspirate din calendar.

Din păcate în anul 1917 când bolșevicii au venit la putere, întreaga familie a țarului a fost ucisă. Baronul Istvan Ugron nu s-a căsătorit niciodată, nu a avut moștenitori, iar castelul l-a lăsat statului român printr-un act de donație.

În comunism tot mobilierul a fost confiscat, iar castelul a fost pe rând sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală și depozit de cereale, în ultimii ani casă de copii, iar de prin 2017 a fost lăsat în paragină.

În prezent se află pe lista monumentelor istorice din România, dar starea de degradare este foarte avansată. Poate fi admirat doar la exterior, în interior au mai rămas doar niște lucruri de la fosta casa de copii. Autoritățile au anunțat că vor să depună un proiect pentru a obține fonduri europene pentru restaurarea acestui castel de patrimoniu, sper din tot sufletul ca acest castel să fie salvat pentru că este superb!

Castelul Calendar - Zau de Câmpie
Castelul Calendar - Zau de Câmpie

2. Descoperă câmpul de lalele din satul Vișinelu

Sat Vișinelu - Câmp cu lalele

La doar 20 de km de Zau de Câmpie se află satul Vișinelu, tot în județul Mureș. Aici am găsit un câmp cu lalele și narcise, de parcă ar fi întruchiparea Raiului pe Pământ. 

La marginea satului, în jurul unei case vechi de lemn te va uimi un câmp sălbatic plin de flori. A fost pentru prima dată în viața mea când am văzut atât de multe lalele la un loc și nu sunt ca cele din Olanda semănate pe rânduri, este un câmp cât se poate de pitoresc. Din păcate nu încape în fotografii toată frumusețea pe care peisajul o are de oferit în realitate.

Sat Vișinelu - Câmp cu lalele
Sat Vișinelu - Câmp cu lalele
Sat Vișinelu - Câmp cu lalele

Ca să ajungi aici va trebui să întrebi localnicii din sat cum ajungi la lalele și toți vor ști la ce te referi. În apropiere este un indicator lipit de un stâlp pe care scrie „lalele”. Perioada lor de înflorire la maxim este în momentul în care înfloresc primii bujori de stepă din rezervație, deci eu zic că merită să vizitezi ambele locații. 

Acest loc a devenit cunoscut după ce a publicat cineva câteva fotografii pe Facebook cu lanul de lalele. Cât am fost noi tot veneau turiști să le admire, nu foarte mulți, dar în permanență era câte un grup de vizitatori.

Dacă ajungi aici să nu rupi florile, admiră și lasă în urma ta, exact așa cum ai găsit!

Sat Vișinelu - Câmp cu lalele
Sat Vișinelu - Câmp cu lalele
Sat Vișinelu - Câmp cu lalele

3. Relaxează-te sau pescuiește în lacul Zau

Pe drumul dintre Zau de Câmpie și Vișinelu se întinde Lacul Zau, un loc foarte frumos și liniștit. Aici te poți relaxa admirând pur și simplu peisajul, poți alege să pescuiești sau să stai cu cortul.

Lacul Zau
Lacul Zau

Video dronă

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

Unde te cazezi în zonă?

Castel Haller

Pensiunea Castel Haller ocupă o clădire din secolul al XVII-lea, complet renovată, beneficiind de o locaţie liniştită. 

Camerele sunt prevăzute cu aer condiţionat şi mobilier de epocă, iar multe au încă podeaua originală cu parchet şi tavan boltit.

Oaspeții au acces la un spa și centru wellness, la restaurant, bar și beneficiază de loc de parcare, wi-fi și mic dejun.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Castel Haller - Târgu Mureș
Pensiunea Castel Haller
Pensiunea Castel Haller - Târgu Mureș
Pensiunea Castel Haller

Casa Vasu

Dacă ești în căutarea unei cazări mai ieftine, Casa Vasu oferă camere de închiriat cu prețuri care pornesc de la 186 lei/noapte. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casa Vasu - cazare Zau de Câmpie
Casa Vasu

Denis Studio

O altă variantă tot cu buget mai redus este și Denis Studios, situat în Turda. Apartamentul a fost renovat recent și are un design foarte modern. 

Rezervă acest studio pe Booking aici.

Denis Studios - cazare Turda
Denis Studios

Hotel River

Ultima mea recomandare de cazare este hotelul River cu piscină în aer liber, spa & centru wellness și restaurant.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotel River
Hotel River
Hotel River
Hotel River

Cauți altă cazare?

Booking.com

Descoperă bujorii de stepă și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Alte idei pentru vacanța de primăvară

Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul de Smarald ascuns în inima Transilvaniei

Citește articolul
cover Vulcanul Stins de la Racoș

Vulcanul Stins de la Racoș – Locul în care te simți ca pe Marte

Citește articolul
viscri

Satul Viscri – TOP 10 obiective turistice de vizitat

Citește articolul
cover cetatea rupea

Cetatea Rupea – O bijuterie istorică în inima Transilvaniei

Citește articolul
Traseu Vârful Țuțuiatu - Munții Măcin

Traseu circuit Vârful Țuțuiatu – Munții Măcin

Citește articolul
Capul Doloșman

Am descoperit Orașul Antic Argamum și Capul Doloșman din Jurilovca

Citește articolul
Cetatea Enisala

Cetatea Enisala – unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Dobrogea

Citește articolul
Rezervația de bujori sălbatici de la Enisala

Am găsit o mare de bujori sălbatici în Rezervația Naturală de la Enisala

Citește articolul
Traseu Fereastra Holbav

Traseu Fereastra Holbav – drumeție cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Drumeție de primăvară prin Poiana Mărului – traseu ușor de 3 ore

Citește articolul
Traseu circuit: Rimetea - Piatra Secuiului - Munții Trascăului

Traseu circuit: Rimetea – Piatra Secuiului – Munții Trascăului

Citește articolul
Parada Junilor Brașov

Parada Junilor din Brașov – O tradiție străveche din anul 1728

Citește articolul
Cireși Grădina Japoneză - Parcul Herăstrău

Au înflorit cireșii din Grădina Japoneză, Parcul Herăstrău

Citește articolul
cover Restaurantul Minerva - Craiova

Craiova – TOP 30 atracții și obiective turistice de vizitat

Citește articolul
Târgul de Paște de la Craiova 2023

Târgul de Paște de la Craiova – cel mai frumos din Europa

Citește articolul
Bistrița - Top obiective turistice

Bistrița – TOP 20 obiective și atracții turistice de vizitat în oraș și împrejurimi

Citește articolul
Laleaua pestriță - Orheiu Bistriței

Laleaua Pestriță din Orheiu Bistriței – o plantă rară, protejată prin lege

Citește articolul
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului

Sat Peștera – Șaua Joaca – Un traseu foarte ușor în Munții Piatra Craiului

Citește articolul
Cabana Curmătura

Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului

Citește articolul
Fundata

Fundata – Destinația anului 2023 din România

Citește articolul
Brandușe de primăvară Plaiul Foii

Brandușe de primăvară și o mare de ghiocei în Plaiul Foii

Citește articolul
Satul Șirnea

Satul Șirnea – TOP 10 activități și atracții turistice

Citește articolul
Grand Santerra SPA - Balvanyos Resort

Balvanyos Resort și un SPA de poveste în mijlocul naturii

Citește articolul
cover Culmea Pricopanului Munții Măcinului

Culmea Pricopanului – La plimbare prin Munții Măcinului

Citește articolul
cover bujori munții măcinului

Rezervația de bujori sălbatici din Munții Măcinului

Citește articolul
Satul Viscri

Despre Satul Viscri – cel mai renumit sat din Transilvania

Citește articolul
cover Cabana Valea Sâmbetei

Traseu Cabana Valea Sâmbetei & Brândușe în Munții Făgăraș

Citește articolul
cover Abația cisterciană Cârța

Abația cisterciană Cârța – Un loc unic în România

Citește articolul
wellness tusnad

Thermal Wellness Tușnad – Un centru SPA de nota 10

Citește articolul
Poiana Neamțului - Ferma de cerbi și ciute

Poiana Neamțului – Ferma de cerbi și ciute de pe Valea Avrigului

Citește articolul

Autor articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top