
În weekend am fost plecați hai hui pe la poalele munților Piatra Craiului, mai exact în Plaiul Foii, Za. Am cutreierat agale prin pădure și am descoperit mii de brândușe și ghiocei sălbatici – primii vestitori ai primăverii.
Nu îmi propusesm să scriu un articol despre această mică plimbare, însă postările mele din Instagram se pare că au devenit virale și foarte multe persoane mi-au cerut detalii în privat, astfel, la cererea voastră, mai jos am să vă las toate detaliile cu privire la locație și alte sfaturi utile.
Unde am găsit ghiocei și brândușe de primăvară?
Departe de agitația orașului, la poalele munților Piatra Craiului, într-un cadru natural spectaculos, se află un petec de pământ unde liniștea este deranjată doar de susurul râului Bârsa sau uneori de câte o turmă de oi.
Acolo este pentru mine Raiul pe Pământ, în orice anotimp, dar mai ales primăvara, atunci când brândușele și ghioceii, creează niște peisaje cu totul și cu totul deosebite.
Ca să ajungi acolo, din Zărnești, județul Brașov, trebuie să o iei pe strada Toplița, treci de Centrul de Vizitare a Parcului Național Piatra Craiului și mergi în continuare pe drumul asfaltat până aproape de Cabana Plaiul Foii (maps aici).
Este greu să-ți indic un loc exact unde poți să găsești ghiocei sau brândușe, pentru că sunt peste tot. Noi weekendul trecut ne-am oprit la indicatorul către Vârful Ascuțit și am luat-o la pas printre lanurile de ghiocei, ce se zăreau din drum, pe partea stângă, sus pe deal.



De aici pornesc numeroase trasee montane, așa că ai la dispoziție zeci de km de poteci pe care să te pierzi prin pădure și dacă ai destul curaj, poți ajunge până sus pe Piatra Craiului sau poți opta să mergi până la Refugiul Diana, Cabana Curmătura, Vârful Ascuțit, La Zăplaz, etc.
Am coborât înapoi la mașină și am făcut o plimbare lungă pe lângă râul Bârsa. În tot lungul râului am descoperit cu uimire o mare de brândușe de primăvară (crocus) ce se amestecau pe alocuri și cu ghiocei. A fost o surpriză tare plăcută, eu știam că brândușele înfloresc mai spre final de martie, dar cum vremea a fost blândă, s-au grăbit să ne surprindă cu frumusețea lor.



În anii precedenți m-am mai bucurat doar de spectacolul ce-l fac brândușele la Cabana Valea Sâmbetei, dar acum a fost pentru prima dată când am văzut atât de mulți ghiocei și brândușe la un loc, mi-a trecut instant și răceala și oboseala, săream ca o căpriță pe poteci printre miile de flori.
Îți recomand cu drag să vii în acest mic colț de rai, admiră spectacolul de culori și mirosuri, dar te rog eu frumos, nu rupe florile! Brândușele nu rezistă dacă le rupi și nici ghioceii sălbatici, în mai puțin de 1 zi se vor ofili.
Bucură-te de spectacol și nu deranja natura, lasă bondăreii să-și facă treaba și să se hrănească cu nectarul florilor, a fost o iarnă lungă și pentru ei. În plus, aceste flori sunt pe cale de dispariție, protejează-le, ocrotește-le și vei putea să le admiri și în anii ce vor urma, atât tu, cât și copiii sau nepoții tăi!
Pentru mine brândușele de primăvară au o însemnătate foarte mare, pentru că ele sunt celebarte în aceeași zi cu ziua mea de naștere, 30 martie, așa că alături de lalele galbene, acestea sunt florile mele preferate.



Se spune că brândușa nu ar fi o simplă floare. Ion Ghinoiu, în cartea “Zile și Mituri” amintește despre două surori gemene frumoase, alungate din casă de mama vitregă, una primăvara devreme, alta toamna târziu și preschimbate apoi de Dumnezeu în flori. Se consideră că brândușa de primăvară este floarea viilor, iar cea de toamnă este a morților.



Bine de știut
Pentru o experiență cu adevărat de poveste îți recomand să mergi să le admiri undeva în jurul prânzului, într-o zi însorită. Sub razele soarelui, brândușele își deschid larg petalele și se luminează precum niște licurici de zi. Noaptea și în zilele înnorate, acestea își închid petalele, protejându-se astfel de frig.
Nu le rupe, acestea se vor ofili rapid! În schimb, ia cu tine ca amintire zeci de buchețele sub formă virtuală – fotografii sau videoclipuri – acestea nu se ofilesc niciodată.
Brandușele pot fi observate cam în aceeași perioadă în care înfloresc și ghioceii, diferă foarte mult în funcție de vreme, de zonă și de altitudinea la care se află. La munte pot fi observate, în general, în jurul zilei de 30 martie.


Unde te cazezi în zonă?
Aroa Mountain 4
Aroa Mountain 4 este o cabană de tip A-frame și este situată foarte aproape de zona în care se află cele mai multe brândușe de munte.
Acest tiny house este compus din: 1 dormitor, 1 living cu canapea extensibilă, 1 baie cu duș, 1 chicinetă și terasă.
Rezervă cabana pe Booking aici.

Bramble Tiny House
Bramble este o cabană foarte cozy, tot de tip Tiny House, și este situată foarte aproape de centrul Zărneștiului.
Căsuța este compusă din: 1 dormitor, 1 living cu canapea extensibilă, 1 baie cu duș, 1 chicinetă și terasă.
Rezervă cabana pe Booking aici.

Cauți altă cazare?
Descoperă brândușele de munte și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Distribuie articolul:
Alte idei pentru vacanța de primăvară
Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului
The Barn – o cabană în care te poți deconecta cu adevărat
Satul Șirnea – TOP 10 activități și atracții turistice
Balvanyos Resort și un SPA de poveste în mijlocul naturii
Bujori de munte în Munții Ciucaș – Vârful Gropșoarele
Satul Viscri – 10 Atracții și obiective turistice de vizitat
Autor articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu
Ne bucurăm tare mult de vizită! Felicitări pentru fotografii, sunt deosebite!
Multumim tare mult pentru aprecieri. Toata zona este superba!